Är Volvo C40 en bra bil?

Volvo C40

Volvo C40 är ett nytt tillskott till Volvos SUV/Crossover-familj med två tydliga funktioner som inte finns på de flesta Volvo SUV:er nuförtiden. Den första är det faktum att C40 är en helelektrisk SUV medan den andra är att det är en coupé-SUV. Coupe-SUV:er blev ursprungligen ”berömda” av BMW X6, men det var inte många som förväntade sig att dessa skulle bli så populära som de är nu.

Hur som helst försöker Volvo C40 vara en modern, ungdomlig crossover/SUV som perfekt upprepar vad många människor vill ha i en SUV nuförtiden. Men är Volvo C40 en bra bil? Svaret på den frågan är enkelt – ja, Volvo C40 är en bra bil, men det är inte nödvändigtvis fallet för alla.

Så om du vill veta om Volvo C40 är en bra bil för dig, stanna kvar och ta reda på det. C40 drivs av ett stort batteri som driver alla fyra hjulen och har uppemot 400 hk vilket gör den till en av de mest kraftfulla Volvo SUV:erna någonsin. Designen liknar de som finns på den nuvarande XC40, men med en mer coupéliknande bakre del och en blankad frontgrill.

Interiören är i stort sett densamma som i XC40, vilket inte är något dåligt eftersom XC40 ser riktigt bra ut. Körupplevelsen är lite mer injusterad jämfört med XC40 eftersom C40 har en lägre tyngdpunkt och mycket mer kraft. Tillförlitligheten verkar vara okej medan det praktiska är riktigt bra tack vare de två förvaringsutrymmena.

  Har Volvo en fjärrstart?

Volvo C40 – Drivlinan

När det gäller drivlinan drivs C40 av ett 77 kWh-batteri som är parat med två elmotorer för en sammanlagd effekt på 408 hk. Med en full laddning kan C40 Recharge köra cirka 220-230 mil i verkligheten medan de officiella uppskattningarna ligger på cirka 270 mil. 0-60 tar 4,3 sekunder vilket är en snabb tid för en Volvo SUV.

Med 150 kW DC-snabbladdningsteknik kan C40 Recharge fylla på sitt batteri från 0 till 80 % på bara 40 minuter, vilket inte är fantastiskt, men inte heller hemskt. Hyundai Ioniq 5 är inte en lyxig crossover/SUV, men den kan ändå ladda med hastigheter på upp till 350 kW, vilket innebär mycket snabbare laddningstider i verkligheten.

På det hela taget erbjuder C40 en hygglig drivlina, men den maximala räckvidden skulle kunna vara lite högre eftersom det finns många bilar i detta segment som klarar över 300 mil på en full laddning, varav många är billigare än C40 Recharge.

Volvo C40 – Design och körning

Designmässigt liknar C40 sin storebror XC40. Den enda anmärkningsvärda skillnaden framtill är att C40 inte har någon grill. Sidoprofilen är mycket mer annorlunda tack vare en sluttande taklinje som för oss till baksidan där C40 är unik med coola bakljus och ett rakt bakfönster. Interiören är i stort sett densamma som i XC40, men med några distinkta detaljer här och där.

Körupplevelsen är överraskande för en Volvo eftersom C40 Recharge känns mycket mer dynamisk än i stort sett alla andra Volvo SUV:er. Detta beror främst på en lägre tyngdpunkt och en styvare fjädring. Hur som helst körs C40 fortfarande riktigt bra och är bekväm på alla typer av resor, utom terrängkörning som den inte är konstruerad för.

  Vilken är säkrare, Volvo eller Audi?

Volvo C40 – Tillförlitlighet och vanliga problem

När det gäller tillförlitlighet måste vi dock påpeka att C40 fortfarande är en relativt ny bil, vilket innebär att vi inte kan säga så mycket. Det finns en del problem som folk påpekar, och många säger att C40 lider av liknande problem som XC40 Recharge.

Det handlar bland annat om en massa elektriska och mjukvaruproblem, problem med de aktiva säkerhetssystemen, problem med Apple CarPlay och problem med laddning.

Volvo C40 – värde och praktiska egenskaper

Med ett utgångspris på 59 845 dollar är C40 fullt utrustad eftersom den endast finns tillgänglig med topputrustningen Ultimate-paketet. Det innebär att du får allt du behöver med det här paketet och du behöver inte betala extra för något. Detta är säkert ett högt pris, men C40 är trots allt en lyxig SUV.

Praktiskt sett är C40 bättre än XC40 när det gäller förvaringsutrymme eftersom den erbjuder både bagageutrymme och bagageutrymme. Huvudutrymmet i baksätet är dock begränsat på grund av den coupéliknande taklinjen som äter upp utrymmet mycket mer än i XC40.

FAQ-avsnitt

Är Volvo C40 bättre än XC40?

De här två SUV:erna är anmärkningsvärt lika, men också olika i många avseenden. För att få en liten fingervisning kostar en fullt utrustad Ultimate XC40 med en B5-motor med toppspecifikation 47 595 dollar, vilket är mycket mer prisvärt än C40 samtidigt som den är mer praktisk i sin helhet. XC40 åker lite högre och är utan tvekan lite bekvämare på grund av en mjukare fjädring.

  Vad är det billigaste sättet att byta ut en Volvonyckel?

Även om XC40 ger bättre valuta för pengarna är C40 coolare och är enligt min mening den bättre bilen. Men om du inte vill ha eldrift är XC40 mer än tillräckligt bra.

Vilka bilar konkurrerar med Volvo C40?

Även om den är lite dyrare konkurrerar C40 med Tesla Model Y, Ford Mustang Mach-E, Audi Q4 e-Tron och Mercedes Benz EQB. Av alla dessa skulle jag förmodligen välja Tesla Model Y bara på grund av Teslas Supercharger-nätverk, men C40 är en av de, om inte den lyxigaste SUV:n här.

Finns Volvo C40 även som vanlig SUV?

För all del kan du överväga XC40 Recharge om du vill ha en elektrisk kompakt crossover-SUV med elektrisk drivlina och Volvo-märke. Bokstaven C framför C40 betyder att C40 är en coupé medan bokstaven 40 betyder att det mer eller mindre bara är en XC40 som har en coolare karossutrustning.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts