Har Volvo en fjärrstart?

Alla Volvobilar har en fjärrstart som fungerar med Volvo Cars-appen. Fjärrstartfunktionen kan enkelt användas genom att bara trycka på knappen i appen på telefonen.

Denna fjärrstart är endast avsedd för klimatkontroll och inte för körning, vilket innebär att du måste ha nyckeln inne i bilen för att kunna köra bilen.

Vad är fjärrstart?

Fjärrstartfunktionen gör det möjligt för bilägare att starta sin bil utan att ens vara inne i bilen. Detta är en relativt ny teknik och den används för att låta bilen börja kylas ner eller värmas upp innan man kör den. Det finns vissa bilar som också kan köras genom att bara starta bilen med fjärrstart.

Ursprungligen fanns tekniken i bilnycklarna eller nyckelknippan, där ägarna var tvungna att trycka på en knapp för fjärrstart. Nu har dock många biltillverkare infört egna appar där användarna bara kan trycka på en knapp på telefonen för att starta bilen.

Volvos fjärrstart

Volvo erbjuder sina kunder en app för att starta bilen på distans. Volvos app hette tidigare Volvo On Call, men heter numera ”Volvo Cars”. Volvos fjärrstartsfunktion är endast till för klimatkontrollen, och du kan inte köra bilen med fjärrstart. Det finns också vissa villkor för att starta bilen med appen, bland annat att bilen bara kan startas 2 gånger i rad med appen.

Användning av din fjärrstart

Först måste du ha Volvo Cars-appen installerad på din telefon och vara ansluten till bilen. Du måste ha ett säkerhetslösenord på telefonen för att kunna använda funktionen. Du måste också ange lösenordet i bilen innan du startar, eller använda din biometriska eller ansiktsigenkänning.

  Varför slutade Volvo att tillverka C30?

För att starta bilen måste bilen stå i parkeringsläge och alla dörrar vara låsta. För att använda funktionen börjar du med att öppna appen. Välj fliken Hem och tryck på Fjärrstart. Du kan ändra varaktigheten för hur länge du vill att motorn ska köras.
Därefter måste du verifiera din identitet med säkerhetsmetoden i telefonen (lösenord, fingeravtryck eller ansiktsigenkänning). Din Volvo kommer att blinka med lamporna innan en lång blinkning. Efter detta startar motorn själv och den kommer att kyla ner eller värma upp motorn. Du kan dock inte köra bilen förrän du går in i bilen och trycker på start eller sätter in nyckeln.

Du kan också använda Volvos fjärrstartsfunktion med din Apple Watch med appen installerad. Du behöver då inte verifiera dig själv med Apple Watch.

Saker att komma ihåg

För att kunna använda den här funktionen finns det några viktiga villkor som måste uppfyllas. För det första måste bilen stå i parkeringsläge och dörrarna vara låsta. Några andra saker att komma ihåg är:

 • Nyckeln får inte vara inne i bilen.
 • Du får inte befinna dig långt ifrån bilen.
 • Bilens motorhuv måste vara låst.
 • Bilen ska vara parkerad utomhus och inte i ett stängt garage eller rum.
 • Bilen måste ha mer än 8 liter bränsle i tanken.
 • För att börja med din app får det inte finnas någon i bilen.

Fördelar

Den största fördelen med fjärrstartsfunktionen är att du kan få igång motorn innan du går in i bilen, vilket sparar tid för att värma eller kyla ner bilen och gör den mycket bekvämare när du väl går in i bilen.

  Vilken Volvo är fyrhjulsdriven?

Nackdelar

Det finns vissa nackdelar med att använda fjärrstartfunktionen, t.ex. överdrivet slitage på motorn. Med fjärrstart slösas också bränsle bort. Fjärrstart orsakar också mer koldioxidutsläpp eftersom bränslet fortfarande förbränns i bilen. Fjärrstart kan också orsaka negativa effekter på din elbil.

Volvo ger dig förvisso möjlighet till fjärrstart, men saknar alternativet fjärrstart från nyckeln. Det är inte alla som är bekväma med att använda telefonen för att starta bilen. Det är dock fortfarande en mycket användbar funktion som kan hjälpa till att värma upp motorn under iskalla dagar eller kyla ner den under varma dagar.

FAQ

Vad är en fjärrstart?

Fjärrstart används för att starta motorn utan att gå in i bilen. Den kan förvärma eller kyla bilen innan du går in i bilen. Funktionen är kopplad till bilen och styrs via en nyckelknippa eller en särskild app. Bilföretag har lanserat sina appar just för detta ändamål.

Fjärrstart sparar tid under iskalla dagar. Motorn förvarmar sig själv och sparar tid och energi. Motorn körs under en bestämd tid och stängs sedan av igen på egen hand om du inte har stigit in i bilen ännu.

Varför används fjärrstart?

Under iskalla dagar eller varma dagar tar det en viss tid för motorn att starta. Särskilt på vintrarna när det ligger snö på bilen är det riktigt svårt att värma upp bilen och det tar tid. Med fjärrstart kan motorn lätt förvärmas och sedan kan du sätta dig i en bil som är uppvärmd och redo att köra. Det är verkligen en praktisk funktion.

  Kan man bogsera en automatisk Volvo?

Vilka är för- och nackdelarna med fjärrstart?

Fördelar

 • Fjärrstart är mycket användbar på vintern.
 • Du kan spara tid och energi på att värma upp motorn och torka bort snön från vindrutan.
 • Du får den perfekta temperaturen innan du ens har nått fram till bilen.
 • Detta kan ge säkerhet eftersom dörrarna automatiskt låses när motorn startas med hjälp av fjärrstarten.
 • Du kan visa upp den här funktionen eftersom den är ganska häftig.
  Nackdelar
 • Fjärrstart förbrukar mer bränsle, vilket resulterar i bränslespill.
 • Det kan påverka motorn negativt eftersom bränslet inte förbränns helt.
 • Batterierna kan också påverkas av denna funktion.
 • Den resulterar i mer koldioxidutsläpp eftersom den förbrukar mer bränsle än normalt genom att starta motorn innan man faktiskt kör.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts