Är Volvo XC60 en bra bil?

Volvo XC60

Volvo XC60 är en kompakt SUV av högsta kvalitet som tillverkas av Volvo sedan 2008. Den andra generationen av XC60 släpptes 2017 medan en andra generationens uppdatering i mitten av cykeln kom 2021. XC60 är placerad mellan den mindre XC40 och den största XC90 mellanstora familje-SUV, men Är Volvo XC60 en bra bil?

Volvo XC60 är verkligen en bra bil överlag, men det finns några finesser som är värda att nämna. Den första generationen av XC60 är egentligen inte så populär just nu medan den andra generationen XC60 är en av de mest populära kompakta SUV:erna på marknaden. Motorerna som erbjuds är starka, sofistikerade, effektiva och smidiga.

Designmässigt följer XC60 en liknande bana som sin större motsvarighet XC90, vilket innebär att den ser minimalistisk men lyxig ut. Interiören i XC60 är lika lyxig, särskilt om du får den i en högre trimning. Upphängnings- och chassiinställningen är enbart inriktad på komfort medan tillförlitligheten är stark och pålitlig.

Värdemässigt ligger XC60 mer eller mindre i linje med alla andra exklusiva kompakta SUV:er som till exempel Audi Q5. Praktiken är stark tack vare en boxig exteriördesign, mycket lastutrymme och en riktigt rymlig kupé.

Volvo XC60 – Drivlinan

Volvo XC60:s motoruppsättning består av 4-cylindriga och 6-cylindriga motorer. Första generationens XC60-modeller kom med en 3,0L 6-cylindrig motor med upp till 300 hk medan de nyare generationerna är utrustade med olika iterationer av en 2,0L 4-cylindrig motor vars effekt sträcker sig från 197 hk till 320 hk för de mest kraftfulla versionerna.

  Kan man bogsera en automatisk Volvo?

XC60 finns också med några dieselalternativ på vissa marknader med en effekt på upp till 200 hk. De förmodligen bästa XC60-motorerna av dem alla är de hybridenheter som finns i den nyaste modellen efter faceliftet och som erbjuder en 2,0L 4-cylindrig motor och en elmotor för en kombinerad effekt på upp till 455 hk.

XC60 erbjuds främst som FWD-bil, men det finns AWD-varianter tillgängliga. En automatisk växellåda kommer som standard medan effektiviteten är så bra som den kan bli med den här typen av bilar. Du kan räkna med att få upp till 30-35MPG med gasdrivna motorer, upp till 45MPG med dieslar och upp till 130MPG med hybrider.

Volvo XC60 – Design och chassi

Den första generationen av XC60 erbjuder en något seniorliknande exteriördesign, särskilt om den är utrustad med de där lustiga strålkastartorkarna. Den andra generationen av XC60 är mycket snyggare, särskilt modellen efter faceliftet. Interiördesignen är hyfsad med äldre modeller medan nyare modeller erbjuder en mycket snyggare interiör som lätt kan konkurrera med Audi, BMW och Mercedes.

Fjädringen och chassiinställningen av XC60 är enbart inriktad på komfort vilket innebär att XC60 inte är så dynamisk eller terrängvänlig. Detta innebär att dessa är utformade för att köras i ett konstant tempo, mestadels cruising på motorvägen eller i staden.

Volvo XC60 – Tillförlitlighet och vanliga problem

När det gäller tillförlitlighet är 1:a generationen X60 hyfsad medan 2:a generationen är mycket bättre. De vanligaste XC60-problemen är förknippade med elektroniken, styrsystemet, trimningen, avgassystemet och bränslesystemet. De flesta av dessa kan lösas med förebyggande underhåll medan vissa, som elproblemen, inte kan undvikas.

  Volvo V70 - Allt du behöver veta

Underhållsmässigt är XC60 något liknande andra bilar i segmentet. Den goda nyheten är att XC60 maxar med en 2,0 l fyrcylindrig motor som är billigare att underhålla och köra medan den dåliga nyheten är att brist på rätt underhåll tenderar att addera sig till en riktigt stor utgift.

Volvo XC60 – Värde och praktiska egenskaper

Volvo XC60 kan fås i några olika prisklasser. Modellen av första generationen är betydligt billigare än modellen av andra generationen som i vissa fall kan hittas för så lite som 20 000 dollar. XC60 är en riktigt praktisk bil vilket innebär att den erbjuder ganska mycket utrymme, både i passagerarutrymmet och i lastutrymmet.

Många använder XC60-modeller för att transportera familjen och det är där som XC60 levererar sitt bästa. Den har massor av familjevänliga funktioner som lättåtkomliga IsoFix-monteringspunkter, många förvaringsutrymmen, många USB-portar och bra sikt i alla väderstreck.

FAQ-avsnitt

Är Volvo XC60 säker?

Volvo XC60 är, precis som alla andra Volvo, en riktigt säker bil eftersom Volvo är känt för att tillverka några av de säkraste bilarna på marknaden. De har varit pionjärer när det gäller många moderna säkerhetssystem, vilket innebär att de vet ett och annat när det gäller att göra alltigenom säkra bilar.

XC60 har en hel del säkerhetsfunktioner som standard, vilket inte är fallet med de flesta av de tyska konkurrenterna. Om säkerhet är din prioritet är XC60 troligen den bästa bilen i detta segment, vilket innebär att du verkligen bör överväga den.

  Volvo S40 - Allt du behöver veta

Är Volvo XC60 bättre än en Audi Q5?

Audi Q5 är sannolikt den hårdaste konkurrenten till XC60 eftersom dessa två är de mest likartade i detta segment. Q5 erbjuder ett något mer åtråvärt märke medan XC60 erbjuder en något mer åtråvärd design. Inredningsmässigt är båda dessa fantastiska och det är upp till diskussion vilken som ser bäst ut. Båda är säkra och har effektiva och kraftfulla motorer.

XC60:s motorpalett är effektivare medan Q5:s motorpalett är mer spännande. Dessa två är nära jämnstarka i många kategorier vilket innebär att det är upp till dig vilken av dessa du anser vara bättre. Båda är fantastiska och att utse en klar vinnare är nästan omöjligt.

Ska jag köpa en Volvo XC60?

Om du är på marknaden för en kompakt lyxig SUV är Volvo XC60 definitivt värd att överväga. Volvo är klassledande i det här segmentet när det gäller säkerhet, effektivitet, hybridmotorer och att vara under radarn. XC60 erbjuder en jämförbar lyxupplevelse som är fallet med tyskarna, men den drar inte till sig lika mycket uppmärksamhet.

Tillförlitligheten är egentligen likadan som hos sina tyska motsvarigheter, men många källor uppger att XC60 är mer tillförlitlig som helhet. På det hela taget bör du definitivt överväga XC60 om du är intresserad av en sådan bil.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts