Vanliga problem med Mercedes W203

Med mer än 46 olika versioner är W203 en av de mest färgglada Mercedes-sedanerna som någonsin funnits. W203 var i produktion mellan 2000 och 2007, och under den tiden användes W203 både av affärsmän och taxichaufförer. W203 var också en otroligt populär familjebil medan många människor runt om i världen fortfarande använder W203 Mercedes-modeller som sina dagliga förare.

W203 är inte den mest pålitliga Mercedes-modellen genom tiderna, men de flesta problem som är förknippade med W203 beror på elapparaten. Detta innebär att det inte finns alltför många potentiella mekaniska problem som kan dyka upp, vilket innebär att W203 kan hålla länge om den tas om hand på rätt sätt.

De vanligaste problemen som drabbar W203 är dock rost, felaktiga SAM-moduler, problem med framhjulsupphängning och problem orsakade av alla slags läckor. W203 drabbas också av många potentiella elektriska problem som tenderar att plåga den yttre och inre belysningen och många andra tillbehör och kontroller i bilen.

På det hela taget kan W203 hålla länge, men bara om den underhålls tillräckligt bra. Det finns fortfarande många av dessa runt om i världen vilket innebär att de flesta människor ännu inte är redo att ge upp W203 eftersom det är en bra bil överlag.

Mercedes W203 korrosionsproblem

W203 är inte en 20 år gammal bil vilket innebär att många av dessa har sett bättre dagar. Bilar med högre körsträcka som inte har underhållits och tagits om hand på rätt sätt tenderar att drabbas av höga nivåer av korrosionsfläckar som dyker upp i hjulhusen, fönsteromfattningarna och under dörrarna.

  4MATIC vs 4MOTION - skillnad, fördelar och nackdelar

Dessa bör åtgärdas omedelbart, annars kommer rosten att sprida sig och eventuellt till och med pensionera bilen för gott. Om du är ute efter en W203 bör du därför se till att inspektera alla känsliga områden för att hitta tecken på rost. Om du verkligen hittar några, hoppa över det och gå vidare eftersom rost inte är något som kan lösas enkelt.

Mercedes W203 felaktiga SAM-moduler

SAM-modulen, eller Signal Acquisition Module, är utformad för att synkronisera all el i bilen vilket innebär att om den börjar orsaka problem, vilket den oundvikligen kommer att göra någon gång, kommer du troligen att märka att din bränslemätare inte fungerar, att dina lampor inte fungerar, problem med nyckelknippan, att säkringar ständigt blåser och många andra elektriska problem.

Dessa måste bytas ut när de börjar orsaka problem, så se till att göra det omedelbart, annars riskerar du många dyrare problem som kan dyka upp längre fram. SAM-modulen är en riktig huvudvärk för många W203-modeller, så var extra uppmärksam på den om du är på marknaden för W203.

Mercedes W203 problem med framhjulsupphängning

Ett av de vanligaste mekaniska problemen som tenderar att dyka upp på W203-modeller är de som är förknippade med de främre upphängningsbussningarna. Om du känner att din W203 går över gupp på ett skakigt sätt är det troligt att det är de främre bussningarna som är skyldiga.

Dessa måste bytas ut så fort du märker några problem eftersom de är kända för att ibland helt gå sönder, till och med när du kör på motorvägen. För att undvika att förlora kontrollen och hamna i en olycka bör du därför vara uppmärksam på de främre bussningarna.

  Vanliga problem med Mercedes W212

Mercedes W203 läckor

W203 är en gammal Mercedes vilket innebär att den tenderar att förbruka mycket olja. Ibland kan dock den ökade förbrukningen bero på en läcka. Om din W203 lider av en oljeläcka ska du dessutom se till att laga den så snart som möjligt eftersom dessa också tenderar att hamna i ledningsnätet vilket kan orsaka många problem.

W203 är också känd för att ibland läcka bränsle också, särskilt under den andra sätesraden. Om du känner någon bränslelukt som kommer in i kupén ska du kontrollera bilens undersida för eventuella bränsleläckage. Dessa tenderar vanligtvis att dyka upp när du fyller bilen helt och hållet.

Mercedes W203 problem med balansaxeln

Mercedes W203 tenderar också att få problem med balansaxeln. Dessa utsätts för relativt hög belastning vilket innebär att de med åren utvecklar sprickor som måste åtgärdas om du vill behålla bilens körbarhet.

Dessa problem är vanligast med C320-modeller från före 2003, så om du är ute efter en av dessa ska du se till att inspektera balansaxeln.

FAQ-avsnittet

Är Mercedes W203 värd det?

Om du är ute efter en prisvärd, relativt pålitlig, begagnad kompakt lyxsedan är W203 en värdig utmanare, både för att den är billig och för att den är lyxig. Med tanke på att W203 bär Mercedes Benz-märket är du väl medveten om att det är en riktig lyxbil.

Ibland behöver man inte spendera exorbitanta summor på den nyaste och mest tekniskt avancerade bilen för att känna vad lyx verkligen är. W203 är det perfekta exemplet på den filosofin eftersom det är en riktigt bra bil.

  Kommer Mercedes SLK att bli en klassiker?

Är Mercedes W203 en säker bil?

Mercedes W203 är verkligen en mycket säker bil eftersom den är utrustad med alla nödvändiga säkerhetsfunktioner från 2000-talet, förutom de allra senaste och eventuellt till och med onödiga aktiva mjukvarusäkerhetssystemen. Naturligtvis skulle W203 kunna dra nytta av något som automatisk nödbromsning eller kollisionsskydd, men dessa kan inte ersätta en utsedd förare.

Den viktigare säkerhetsaspekten är en väldesignad, strukturbeständig bil som erbjuder 5-stjärniga betyg i krocktester. Man kan lugnt säga att W203 verkligen är en sådan bil.

Är Mercedes W203 för gammal att köpa?

Gamla lyxbilar är inte så kloka att köpa eftersom de känns daterade samtidigt som de är dyra att underhålla. Med sådana ökade nivåer av komplexitet är 20-åriga lyxbilar inte de mest kända begagnade bilarna på marknaden, tvärtom.

W203 C-klass är dock på gränsen till att vara tillräckligt ny för att vara värd att överväga. Oavsett vad du tycker om W203 var W203 en av de mest framgångsrika Mercedes-modellerna vid den tiden.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts