Mercedes W203 – Allt du behöver veta

Namnet Mercedes W203 hänvisar till Mercedes Benz C-klass 2000-2007 som nu finns tillgänglig till ett mycket överkomligt pris. W203 anses av många vara ett av de bästa nuvarande Mercedes-värdesalternativen, medan andra anser att den är tråkig och inte alls lika intressant som W211 E-Klass från samma tid.

Hur som helst har W203 många funktioner som sannolikt kommer att imponera på dig oavsett vad du tycker om W203 som helhet. W203 finns i en mängd olika motoralternativ som börjar med en mindre 4-cylindrig motor och går hela vägen upp till de mest kraftfulla V8-motorerna som finns i AMG-modellerna.

W203 ser ut som en mer kompakt version av W211 E-Klass från samma tid, vilket liknar det Mercedes gör nu med nya C-Klass och nuvarande E-Klass. Interiören i W203 börjar visa sin ålder lite grann, men den är ändå utrustad med högklassiga läder-, aluminium- och trädetaljer.

W203 är en hyfsat pålitlig bil, men den har också sin del av de vanligaste problemen. Värdemässigt är W203 extremt bra medan praktiska egenskaper inte är i nivå med den nuvarande C-klassen, men inte långt ifrån för att det ska vara en avgörande faktor.

Mercedes W203 – Drivkraften

Motorn är varje bils bultande hjärta så det är förståeligt att börja därifrån. C180 Kompressor är den svagaste versionen av W203 C-Klass eftersom den erbjuder en 2,0L 4-cylindrig motor med 129 hk medan senare C180-modeller använder en ännu mindre 1,8L 4-cylindrig motor men ändå med upp till 143 hk.

  Vilken är den lyxigaste klassen av Mercedes?

C200 kommer också med en 4-cylindrig motor, en 2,0L-motor med 163 hk. Det sexcylindriga sortimentet inleds med C230 som har 204 hk från sin 2,5 liters V6-motor. Det finns även en 4-cylindrig version av C230, men den är inte lika populär som den 6-cylindriga versionen.

C240 använder en 2,6 liters V6 med 170 hk medan C280 använder en 3,0 liters V6 med 231 hk. W203 finns också med några olika V6-motorer med upp till 354 hk i C32 AMG. Den mest kraftfulla W203-modellen är C55 AMG eftersom den använder en V8 med 367 hk.

Ingångsversionen av W203 använder en manuell växellåda och en plattform med fyrhjulsdrift medan de högre modellerna använder en 5-växlad automatlåda och finns tillgängliga med Mercedes 4MATIC AWD-system.

Mercedes W203 – Design och chassi

W203 ser ut och känns som en krympt version av W211 E-Klass från den tiden, vilket är bra när man ser på den från en C-Klass-ägares perspektiv. Detta innebär att W203 ser trevlig och stilfull ut, men proportionerna är tveksamma för vissa.

De högre AMG-modellerna ser mycket mer aggressiva och iögonfallande ut, särskilt E55 AMG med sina signaturhjul. Interiören i W203 är fylld med massor av högklassiga material som läder, aluminium och trädetaljer som höjer körupplevelsen ganska mycket.

Chassit och fjädringen i W203 är båda inriktade på en mer avslappnad, cruisingkörning. De högre AMG-modellerna är å andra sidan mycket mer dynamiska och kapabla till canyon-krävande.

  Mercedes W124 - Allt du behöver veta

Mercedes W203 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Mercedes W203 är en lagom pålitlig bil vilket innebär att den bör hålla relativt länge, men bara om du underhåller den väl. De vanligaste problemen som tenderar att drabba W203 är förknippade med elektronik, olje- och bränsleläckage, framhjulsupphängning, eventuell rost och balansaxeln.

Det goda är att W203 inte lider av alltför många mekaniska problem, men det dåliga är att den lider av en hel del elektriska problem. På det hela taget är W203 hygglig när det gäller tillförlitlighet. Om du underhåller den kommer den sannolikt att hålla länge.

Mercedes W203 – Värde och praktiska egenskaper

W203 går att få för bara några tusenlappar nuförtiden, även för hyggliga modeller. Det betyder att W203 är en extremt bra affär nuförtiden. Anledningen är att ingen egentligen är så entusiastisk över W203 eftersom den inte är den snyggaste eller bäst presterande moderna Mercedes-klassikern.

Praktiskt sett är W203 inte alls lika rymlig som den nuvarande C-klassen, men den borde ändå räcka till för upp till fyra vuxna. Lastutrymmet är också hyfsat, men inte på samma nivå som nyare C-Klass-modeller.

FAQ-avsnitt

Är Mercedes W203 säker?

Mercedes W203 är verkligen en säker bil eftersom det är en relativt modern bil som har uppfyllt de flesta av de aktuella krocksäkerhetstesterna. W203 är inte utrustad med de allra senaste aktiva mjukvarusäkerhetssystemen som finns i dagens bilar, men många anser ändå att dessa är överflödiga.

  Tillverkas Mercedes fortfarande i Tyskland?

De viktigaste strukturella punkterna i W203 är mer än anständiga vilket innebär att W203 är en riktigt säker bil. Oavsett vilka funktioner en bil erbjuder kan ingen av dem ersätta en utsedd och uppmärksam förare.

Är Mercedes W203 värd det?

Mercedes W203 är värd det om du är intresserad av att köpa en relativt ny begagnad, kompakt lyxsedan som inte kommer att spränga banken. W203 finns i en mängd olika motorval och de 6-cylindriga är verkligen de bästa att skaffa eftersom de är de mest pålitliga.

Du ska inte förvänta dig att W203 ska vara i närheten av lika lyxig, tyst eller bekväm som den nuvarande C-klassen, men du kommer sannolikt att bli överraskad eftersom skillnaderna inte är så stora.

Vilken är den bästa W203-modellen att köpa?

Enligt några Mercedesentusiaster är C55- och C32 AMG-modellerna de bästa att köpa, men bara om du är ute efter de mest kraftfulla och snabbaste modellerna som finns. Det verkliga värdet hittar du med C230 eftersom den erbjuder en perfekt balans mellan kraft, tillförlitlighet och pris.

Se bara till att välja en modell från 2005 och uppåt eftersom dessa är kända för att vara de mest tillförlitliga. Tidigare modeller är kända för att uppleva problem med balansaxeln mycket mer.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts