Vanliga problem med Citroën ë-Dispatch

Citroën ë-Dispatch/ë-Jumpy är en relativt rymlig familjebuss/affärsbil som försöker kombinera användbarheten hos en mellanstor 9-sitsig skåpbil med elfordonens värld. Som sådan försöker ë-Dispatch tillgodose dagens miljömedvetna företag och privatpersoner som vill ha både en praktisk skåpbil och en som inte förorenar miljön.

Men innan du bestämmer dig för att gå ut och köpa dig en ny ë-Dispatch/ë-Jumpy måste vi först prata om tillförlitlighet. För det första är ë-Jumpy/ë-Dispatch fortfarande ett ganska nytt fordon, vilket innebär att vi fortfarande inte riktigt kan bedöma om det är en pålitlig bil eller inte. Vi måste vänta några år innan vi kan göra en giltig bedömning på lång sikt.

Hur som helst verkar vissa problem orsaka huvudvärk för befintliga ë-Dispatch/ë-Jumpy-ägare, och dessa är förknippade med bilens el- och laddningssystem, bilens utrustning, problem med krockkuddarna och problem med den maximala räckvidd som anges.

På det hela taget bör ë-Dispatch/ë-Jumpy vara en betydligt mer tillförlitlig bil jämfört med sin kusin med förbränningsmotor eftersom elbilar i sig bör vara mer tillförlitliga. Hur som helst får vi vänta några år och se hur väl ë-Dispatch klarar sig eftersom det fortfarande är alldeles för tidigt att säga något säkert.

Citroën ë-Dispatch – elektriska problem

Det verkar som om Citroën ë-Dispatch/ë-Jumpy lider av vissa elektriska problem i samband med bilens drivlina. Vissa ägare har rapporterat om slumpmässiga strömförluster som brukar försvinna när man startar om bilen. Andra har påpekat många problem med bilens infotainmentskärm som ofta kan bli tom och frysa. Samma sak gäller för backkameran.

  Är Citroën C3 Picasso en bra bil?

Andra problem är relaterade till bilens laddningssituation eftersom det verkar som om utomhustemperaturen kan spela en drastisk roll för hur många mil du kommer att få ut av din laddare. Tyvärr är detta inte så sällsynt i hela världen av elbilar, men ë-Dispatch/ë-Jumpy lider av dessa problem oftare än många andra bilar från detta segment.

Citroën ë-Dispatch – Utrustningsproblem

Både äldre och nyare, både förbränningsmotor och elektriska Citroën skåpbilar/MPV:er tenderar att drabbas av olika utrustningsrelaterade problem. Till att börja med är skjutdörrarna benägna att gå sönder eftersom låset/låset kan gå sönder, vilket gör det svårt att hålla dörrarna öppna eller till och med att stänga dem. Andra problem är problem med centrallåset eftersom ledningarna och clipsen tenderar att vara bräckliga.

Var också noga med att uppmärksamma kvaliteten på bilens inredningsdetaljer och hur väl de klarar av överdrivet slitage. Enligt några ägare kan luftkonditioneringen gå sönder, vilket innebär att du inte kan värma upp eller kyla ner din kupé när det behövs. På det hela taget tenderar dessa problem att vara små och lätta att åtgärda, men de är vanliga.

Citroën ë-Dispatch – problem med krockkuddar

Citroën ë-Dispatch har återkallats tillsammans med många andra moderna Citroën-modeller på grund av problem med krockkuddar. Faktum är att Citroën tenderar att göra återkallelser väldigt ofta, och ë-Dispatch är också ofta en del av dessa återkallelser. Vi måste också nämna att ë-Dispatch också återkallades på grund av problem med den bakre fjädringen.

  Vanliga problem med Citroën C3 Picasso

För att veta om ditt fordon berörs av dessa återkallelser eller inte bör du ringa din återförsäljare och fråga. Om din bil ingår i en aktiv återkallelse föreslår jag starkt att du lämnar in bilen till återförsäljaren eftersom dessa återkallelser brukar vara kostnadsfria. Om du missar dem är chansen stor att Citroën inte kommer att betala dig för någon av reparationerna.

Citroën ë-Dispatch – Problem med räckvidden

Det är värt att nämna att detta inte är ett problem i sig eftersom ë-Dispatch maximala räckvidd kan ändras av vädret, din körstil och många andra faktorer som spelar in för alla elbilar, inte bara ë-Dispatch. Men de bör ändå nämnas eftersom de faktiskt orsakar problem, särskilt om du väljer den mindre 50 kWw-modellen som har en mycket kortare räckvidd på 170-180 km i bästa fall.

Om du bor i ett särskilt kallt klimat kan din maximala räckvidd dock potentiellt krympa till bara 100 km, vilket är ganska lite jämfört med vad du kan få från vissa bilar. Om du dessutom lägger till mycket vikt ovanpå ë-Dispatch under den kalla årstiden kan din räckvidd sjunka till under 100 km vid full laddning, vilket är riktigt dåligt.

FAQ-avdelning

Ska jag köpa en Citroën ë-Dispatch?

Det beror på ditt användningsscenario och om du anser att en eldriven skåpbil är en lönsam investering. Om du tenderar att köra kortare sträckor i stadsmiljö varje dag och har tillgång till ett garage med eluttag är det vettigt att köpa ë-Dispatch eftersom elbilar har alla möjliga fördelar som skattesänkningar, billigare parkering och lägre driftskostnader i allmänhet.

  Är Citroën DS5 en bra bil?

Om du däremot tenderar att använda dina skåpbilar för kommersiella ändamål och om du vill göra långväga resor är verkligheten den att en eldriven skåpbil helt enkelt inte är den bästa idén. En dieseldriven skåpbil kanske låter dåligt, men diesel är fortfarande bäst när det gäller långväga kommersiella fordon.

Är Citroën ë-Dispatch bättre än e-SpaceTourer?

Citroën ë-Dispatch/ë-Jumpy är det bättre valet om du är ute efter en kommersiell/affärsbil/MPV medan e-SpaceTourer är mer anpassad för personligt bruk och familjeanvändning. Även om de är nästan identiska är de utformade för att utmärka sig på olika områden. Men oavsett vilken du väljer kommer du inte att göra något stort misstag eftersom de i slutändan är väldigt lika varandra.

Erbjuder Citroën fortfarande Dispatch/Jumpy-modeller med förbränningsmotor?

Ja, du kan fortfarande köpa en diesel- eller bensindriven Dispatch/Jumpy-modell om du så önskar. Det är värt att nämna att båda dessa är betydligt billigare jämfört med ë-Dispatch och till och med är lite mer praktiska också. Dessutom är alla tre nästan identiska.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts