Vanliga problem med Citroën C3 Picasso

Citroën C3 Picasso problem & fel

Citroën C3 Picasso är en femdörrars MPV som först presenterades 2008. Bilen var i kontinuerlig produktion fram till 2017 då den lades ned. C3 Picasso kommer med en konfiguration med frontmotor och framhjulsdrift vilket innebär att den främst är utformad för att transportera familjer över längre sträckor.

Som sådan är bilen rymlig, säker och fylld med massor av familjevänliga funktioner. När det gäller tillförlitlighet verkar C3 Picasso vara okej. Citroen-modeller är inte de mest pålitliga bilarna på marknaden och de flesta är medvetna om det. Men om du tar väl hand om dessa bilar bör de göra susen ett bra tag.

Den goda nyheten är att det inte kostar så mycket pengar att underhålla en bil som C3 Picasso, men den dåliga nyheten är att den behöver underhåll ofta. Hur som helst är de vanligaste C3 Picasso-problemen förknippade med fjädringen, växellådan, bilens elsystem, motorproblem och bromsarna.

Vissa av dessa problem är värre än andra, vilket innebär att de kräver lagning så snart som möjligt. Annars kan reparationskostnaderna lätt stiga vilket till slut kommer att pensionera C3 Picasso eftersom begagnade modeller deprecierar som en galning.

Citroen C3 Picasso – problem med fjädringen

Citroen C3 Picasso är en relativt stor och tung bil. Den har också en ganska hög tyngdpunkt, vilket innebär att viktöverföringen som C3 vanligtvis utsätts för är ganska betydande, särskilt om du tenderar att svänga i kurvor på ett mer aggressivt sätt. Som sådan kan detta sätta mycket stress på ditt fjädringssystem som är känt för att ge upp, särskilt på tidigare modeller.

  Är Citroën C1 en bra bil?

Som sådan måste transmissionen repareras, vilket kan kosta en hel del pengar. Du vill dock inte köra en bil med ett felaktigt fjädringssystem eftersom detta kan göra bilen ganska farlig att köra och leva med.

Citroen C3 Picasso – problem med växellådan

Citroen C3 Picasso levereras med en Citroen egenutvecklad Sensodrive-växellåda. Denna växellåda är en känd öm punkt för C3 och många andra Citroen-modeller eftersom den tenderar att gå sönder ofta. De vanligaste Citroen Sensodrive-problemen är relaterade till att växellådan är riktigt lat och ibland till och med riktigt grov.

Detta kan sätta ytterligare påfrestningar på transmissionen vilket kan orsaka allvarligare problem längre fram. Om du reagerar tillräckligt snabbt kan dock en enkel omprogrammering av systemet lösa problemet. Om inte måste du byta ut vissa hårdvarukomponenter, vilket också kan ge en dyr sluträkning.

Citroen C3 Picasso – elektriska problem

Citroen C3 Picasso är ingen lyxbil, men den har massor av funktioner för att du och din familj ska kunna vara bekväma, säkra och underhållna under en lång resa. Det är till exempel känt att värmarenheten kan sluta fungera och sluta blåsa ut varm eller/och kall luft när den är inkopplad. Detta problem beror vanligtvis på en trasig fördelarklaff.

Centrallåset är känt för att gå sönder och det gör även lamporna. De flesta av dessa problem beror på problem med styrmodulen, vilket innebär att dessa måste bytas ut om du vill lösa dessa problem på lång sikt.

  Är Citroën C3 Picasso en bra bil?

Citroen C3 Picasso – Motorproblem

Citroen C3 Picasso kommer med några olika motoralternativ, som alla prioriterar effektivitet och smidighet. Om du känner att någon av dessa motorer har fel tändning eller saknar effekt har du sannolikt problem med dina insprutningssensorer som måste bytas ut för att lösa problemet. De flesta motorproblem är relaterade till injektorerna i C3.

Att åtgärda dessa problem innebär därför vanligtvis att man byter ut injektorsensorerna eller ibland till och med alla injektorer.

Citroen C3 Picasso – Bromsarproblem

Vi har redan nämnt att C3 Picasso är en ganska tung och otymplig bil, vilket innebär att den behöver ordentliga bromsar för att kunna stanna helt. Om du känner att din C3 Picasso lider av dåligt bromstryck, vilket oundvikligen leder till längre stoppsträckor, är chansen stor att det är din vakuumpump som bär skulden.
För att åtgärda detta måste du antingen reparera vakuumpumpen eller ibland till och med byta ut den helt och hållet. Ibland är det tandremmen som är boven i dramat, och ibland kan bromsledningarna läcka vilket till och med kan leda till helt förlorad bromskraft, vilket verkligen kan vara en stor säkerhetsrisk.

FAQ-avsnittet

Ska jag köpa Citroen C3 Picasso?

Om du är intresserad av en familje-MPV som inte kostar mycket pengar och som kan göra allt du behöver är C3 Picasso faktiskt ett riktigt bra val. Den är rymlig vilket innebär att du och din familj inte kommer att sakna sitt- eller bagageutrymme.

  Vanliga problem med Citroën C1

Å andra sidan är MPV-marknaden verkligen enorm, vilket innebär att det finns många alternativ som du också bör överväga. Om du har chansen, se till att provköra alla dina alternativ så att du kan bestämma dig ordentligt för vilken bil som fungerar bäst för dig.

Hur länge kan en Citroen C3 Picasso hålla?

Att svara korrekt på den här frågan är ganska knepigt eftersom många variabler påverkar hur länge en bil kan hålla. För det första, om du väljer en helt ny C3 kan du sannolikt använda den i flera decennier om du tar väl hand om den. Om du å andra sidan väljer ett begagnat exemplar bör du noggrant välja en som hållits i gott skick.

Hur som helst bör du kunna få ut minst 100 000 mil av en sådan. Om du bestämmer dig för att gå den andrahandsvägen måste du göra en inspektion före köpet för att vara helt medveten om bilens skick.

Kan jag köpa en Citroen C3 Picasso i USA?

Citroen lämnade den amerikanska marknaden på 1970-talet och det verkar som om de inte kommer tillbaka i närtid. Fransktillverkade bilar säljs till ett högt pris i USA, men de är inte lika bra som många inhemska produkter eller till och med japansktillverkade konkurrenter från Toyota, Honda och Nissan.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts