Vanliga problem med Audi S5

Audi S5 problem & fel

Audi S5 är gjord för personer som föredrar både stil och substans, eftersom den är snygg och elegant, men också dynamisk och snabb. S5 är en riktig lyxbil och den lyckas överbrygga klyftan mellan den relativt dämpade Audi A5 och den överdrivet aggressiva Audi RS5. S5 kan göra både anspråkslös lyxkryssning och snabba 0-60mph-tider vilket gör den till ett riktigt bra paket.

När det gäller tillförlitlighet verkar S5 hålla måttet, åtminstone de nyare modellerna. Tidigare modeller är nu mer än 15 år gamla vilket innebär att om de inte underhållits tillräckligt kommer de att lida. Det är därför många av dessa på andrahandsmarknaden har minskat mycket i värde.

De vanligaste Audi S5-problemen är förknippade med motorn, växellådan, fordonshastighetssensorn, utrustningen och ibland även elektroniken. En del av dessa problem, som till exempel elektriska problem, kan enkelt åtgärdas via en programuppdatering medan andra, som de problem som är förknippade med motorn, är lite svårare att åtgärda.

På det hela taget är Audi S5 en hyfsat pålitlig bil, men bara om du underhåller den. Nyare Audi S5-modeller är mycket mer tillförlitliga, men du kan också njuta av en äldre S5 om du lyckas hitta en i hyggligt skick.

Audi S5 – Motorproblem

Äldre Audi S5-modeller som använder den 4,2 liter stora V8-motorn med naturlig insugning lider av ett problem med kolbildning. Kolavlagringar bildas ovanpå insugningsröret och måste rengöras då och då, annars blir motorn lidande. Nyare S5-modeller som använder 3,0L turbo V6 är kända för att drabbas av problem med tändspolar.

  Vanliga problem med Audi A5

Detta kommer inte som någon överraskning eftersom många VAG Audi-motorer är kända för att drabbas av problem med tändspolarelaterade problem. Detta innebär att problem med tändstift också kan uppstå så småningom. Det enklaste sättet att lösa båda dessa är att ersätta alla felaktiga komponenter med nya eftersom det tenderar att lösa problemet i längden.

Audi S5 – problem med växellådan

Äldre S5-modeller finns med antingen en automatisk eller till och med en manuell växellåda, men de flesta valde automatväxeln. Nyare S5-modeller kommer uteslutande med Audis pålitliga S-Tronic-växellåda, men det verkar som om S-Tronic lider av problem när den är kopplad till V6:an mer än vad den brukar göra.

De flesta växellådsproblem är dock inte överdrivet allvarliga, vilket innebär att de påverkar kvaliteten på körupplevelsen mer än de påverkar mekaniken. Det betyder att du sannolikt kommer att känna att växellådan är lat, tveksam, skakig eller ibland till och med långsam att reagera.

Audi S5 – problem med hastighetsgivare

Problem relaterade till avancerade aktiva förarassistanssystem är relativt vanliga med S5 och vissa av dem är värre än andra. Många ägare har klagat på att S5 lider av alltför påträngande körfältsassistanssystem som tenderar att trycka in dig i körfältet i stället för att vägleda dig på ett säkrare och förutsägbart sätt.

Några ägare har till och med klagat på att bilen registrerar hinder som helt enkelt inte fanns där när bilen trodde att de fanns där. Detta resulterade i att några av dessa slumpmässigt bromsade utan någon som helst varning.

  Är Audi A4 en bra bil?

Audi S5 – Utrustningsproblem

Audi S5 är en bil som är fullmatad med teknik och funktioner, men vissa av dessa funktioner är mer benägna att gå sönder än andra. Till exempel är soltaket som finns på moderna S5- och A5-modeller känt för att fastna, och vissa ägare har till och med klagat på att soltaket splittras under körning.

Dessutom finns S5 även som cabriolet, och alla är medvetna om att en mjuk cabriolettak är känd för att gå sönder från tid till annan. Andra utrustningsproblem inkluderar knarrande i interiören och potentiella skrammel, även på bilar med låg körsträcka.

Audi S5 – Elektriska problem

Det vanligaste elproblemet i Audi S5 är relaterat till infotainmentsystemet som är känt för att störa eller stänga av sig själv helt och hållet. Backkameran är också ibland känd för att misslyckas, vilket innebär att omstart av den bör lösa problemet.

Oavsett vilket programvaruproblem det handlar om är det bästa du kan göra att starta om den eller till och med nollställa den om möjligt. Om inget av dessa löser problemet kan du sedan försöka uppdatera den. Om detta inte löser problemet beror det sannolikt på hårdvarurelaterade problem.

FAQ-avsnitt

Är Audi S5 en sportbil?

Audi S5 kan betraktas som en sportbil, men den är i första hand en lyxbil och det märks så fort du kliver in i den. S5 Coupé känns förmodligen som den sportigaste S5-modellen du kan få medan Sportback 4-dörrarsversionen känns liknande, men inte lika fokuserad.

  Bästa året för Audi A4

Cabriolet S5 känns också sportig men på ett soft-top-cruiser-liknande sätt. Om du är någon som aldrig har kört en riktig sportbil kommer S5 att kännas som den sportigaste bil du någonsin har kört. Om du däremot är van vid att köra en sportbil kommer S5 att kännas som en bekväm lyxbil med en sportig prägel.

Vilken Audi S5 är bäst?

Den bästa Audi S5 är den nyaste 2022-modellen och det är uppenbart eftersom den ser bättre ut än den pre-faceliftade 2:a generationen S5 och är också mer pålitlig. Äldre 4,2L V8 S5-modeller är de galnaste S5-modellerna hittills, men de är lite för gamla och är riktigt bränslesnåla.

Alla S5-modeller är fantastiska, men den nyaste 2022-modellen är den överlägset bästa hittills.

Är Audi S5 en bra familjebil?

Audi S5 är faktiskt en bra familjebil eftersom den är rymlig, bekväm och säker. Den sportiga kanten som du får med S5 är inte alltför aggressiv, vilket innebär att den balanserar att vara både en lyxkryssare och en sportbil riktigt bra.

Sportback 4-dörrarsversionen av S5 är utan tvekan den bästa versionen du kan få medan coupé- och cabrioletmodellerna också är bra om din familj har upp till två babytoppar.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts