Är Audi A4 en bra bil?

Är Audi A4 en bra bil?

Audi A4 introducerades 1994 och har varit en populär bil sedan dess. Den nuvarande generationen av A4 är en av de mest sålda Audi-modellerna eftersom den kombinerar allt som Audi är känt för med en perfekt stor sedan. A4 placerar sig mellan den större A6 och den mindre Audi A3-sedanen, både i storlek och i lyxnivå.

Audi A4 kommer med ett gäng motorer och alla är sofistikerade, effektiva och passande för A4. Bilen finns som antingen en AWD-bil eller en RWD-bil. Nya A4-modeller är strikt tillgängliga med en automatisk växellåda. Designmässigt är den senaste A4 inte lika spännande som C-klass eller BMW 3-serie, men det kan den bli om du väljer rätt alternativ.

Interiören i A4 är där du hittar ett gäng högkvalitativa material och överlägsna nivåer av byggkvalitet överallt. A4 är också en hyfsat pålitlig bil, men bara om du underhåller den tillräckligt bra. De vanligaste A4-problemen är förknippade med motorn, utrustningen, oljeläckage, tändstift, tändspolar, katalysator och det fruktade DPF-filtret.

A4 verkar hålla sitt värde riktigt bra eftersom den säljer bra. Praktiken är bra med A4 eftersom den erbjuder mycket utrymme för fyra vuxna och ett bagageutrymme som kan ta hand om allt bagage. Bilen är boxad så sikten runtomkring är också bra.

Audi A4 – Drivlinan

Audi A4 kommer med en mängd olika motorer som börjar med den 4-cylindriga turbomotorn på 2,0 liter med en effekt som varierar mellan 150 hk, 190 hk, 204 hk, 245 hk eller 265 hk. A4 kommer också med några olika dieselalternativ som den 4-cylindriga 2,0L-motorn eller 3,0L V6-dieselmotorn TDI med antingen 163 hk eller 231 hk.

  Bästa 5w40 syntetisk olja för audi

De bästa Audi A4-motorerna är 3,0L twin-turbo V6:an som finns i RS4 Avant med 450 hk och 3,0L TFSI:an som finns i Audi S4 med 350 hk. Det är också värt att nämna att den europeiska marknaden får en 3.0L TDI i S4 som också ger 350 hk.

A4 finns med Quattro AWD som tillval, men de toppmodellerna S4 och RS4 får Quattro som standard. Dessa motorer är kopplade till en 7-växlad dubbelkopplad S-Tronic-växellåda, utom för RS4 som får en 8-växlad Tiptronic på grund av S-Tronics vridmomentrelaterade begränsningar. Effektiviteten är också stor eftersom den mest effektiva 35 TDI-modellen kan ge upp till 60MPG.

Audi A4 – Design och chassi

Audi A4 är den mer dämpade bilen jämfört med BMW 3-serien och Mercedes C-klass. Audi ger dig dock möjlighet att välja vad du värdesätter mest, vilket innebär att du kan utrusta din A4 så att den ser lika bra, eller till och med bättre ut än de andra två. Detta är både bra och dåligt eftersom det kostar pengar för att A4 ska se spännande ut, men när den gör det ser den tio gånger bättre ut.

Chassit och fjädringen i A4 är inställda på komfort, även i toppmodellerna RS och S. A4 är en premium executive sedan och den placerar sig mellan C-Klass och BMW 3-serien eftersom den är lyxigare men inte lika dynamisk som 3-serien, men samtidigt är mer dynamisk men inte lika lyxig som C-Klass.

Audi A4 – Tillförlitlighet och vanliga problem

  Vanliga problem med Audi Q7

Audi A4 är en hyfsat pålitlig bil vilket innebär att den kan hålla länge om du tar hand om den på rätt sätt. Tyska premiumbilar är kända för att vara pålitliga, men bara om allt underhåll och all service har gjorts på rätt sätt.

De vanligaste A4-problemen är relaterade till motorn, katterna, oljeläckage, tändstift, O2-sensorer, utrustningen, DPF-filtret och tändspolarna. A4-modeller med högre körsträcka verkar klara sig sämre, men skillnaderna är inte enorma.

Audi A4 – Värde och praktiska egenskaper

A4 börjar på cirka 40 000 dollar, men går upp ganska mycket därifrån. Det är lite till ingen mening att köpa en A4 utan en massa utrustning eftersom bilen inte kommer att kännas så lyxig som den kan kännas. A4 verkar dock behålla sitt värde riktigt bra eftersom det är en riktigt populär bil på andrahandsmarknaden.

Praktiskt sett placerar sig A4 mellan den större A6 och den jämförelsevis mindre A3 sedanen vilket gör att A4 är den perfekta bilen. Den har ett stort bagageutrymme och tillräckligt med plats för att fyra vuxna ska kunna sitta bekvämt. Sikten är bra, det är lätt att komma in och det finns många familjevänliga funktioner i hela A4:s kupé.

FAQ-avsnitt

Ska jag köpa Audi A4?

Om du är ute efter en premium executive compact sedan bör A4 stå högst upp på din lista tillsammans med C-Klass och BMW 3-serien. A4 verkar vara en av de bästa Audi-modellerna genom tiderna att döma av ägarnas nöjdhetsundersökningar eftersom A4 har en perfekt balans mellan kostnader och funktioner.

  Audi e-tron GT tillförlitlighet

A6 är en stor bil och den har bara blivit större det senaste decenniet medan A4 också har ökat i storlek, men inte tillräckligt för att bilen ska kännas enorm. På det hela taget är A4 en bra vardagsbil, en bra familjebil och en bra cruiser.

Är Audi A4 en säker bil?

Audi A4 är en stjärnbil med 5 stjärnor när det gäller säkerhet eftersom Audi är angelägna om att göra säkra bilar sedan den allra första Audi A4 släpptes. Den erbjuder bra passiva säkerhetsfunktioner, men många av de aktiva mjukvarusäkerhetsfunktionerna ingår i tillvalsutrustning.

Detta är lite nedslående eftersom en del av dessa säkerhetsfunktioner kostar tusentals dollar. Vi har redan nämnt att det bara är meningsfullt att köpa A4 om bilen har all nödvändig utrustning, vilket ytterligare driver upp priset.

Vilka tillval ska man välja med Audi A4?

Först och främst måste du uppgradera till Matrix-lampor eftersom det gör bilen både säkrare och ser mycket bättre ut. Matrix är ett dyrt alternativ, men Matrix-bilar är mer populära på begagnatmarknaden. Vidare är uppgraderad infotainment med Audi Virtual Cockpit nödvändig, liksom digital A/C.

Om du har råd ska du också se till att välja S-Line-paketet eftersom det gör att interiören och exteriören ser fantastiskt ut. Om du bor i USA bör du åtminstone välja Premium Plus-paketet, men om du har möjlighet bör du välja Prestige.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts