Vanliga problem med Audi TT RS

Audi TT RS problem & fel

Audi TT RS är en 2-dörrars sportcoupé/roadster för dem som gillar Audi TT, men vill ha en mer spännande körupplevelse. TT RS har en ikonisk Audi 2.5L 5-cylindrig motor som både kör bra och låter bra. Som sådan är TT RS det verkliga flaggskeppet i TT-serien och den erbjuder ganska mycket för pengarna.

Detta är bara vettigt om du är den typen av kille som gillar den här typen av bilar. TT är inte den mest rymliga eller lyxigaste bilen du kan få för pengarna. Men om du är ute efter en vettig kombination av prestanda och lyxig kompaktbil är TT RS något av en klassledare i det avseendet.

När det gäller tillförlitlighet är TT RS inte perfekt, men så är fallet med 99 procent av bilarna där ute. De vanligaste TT RS-problemen är relaterade till motorn, hög oljeförbrukning, växellådan, elektroniken och utrustningen.

Om du underhåller bilen på lämpligt sätt och byter alla vätskor vid behov bör den kunna hålla länge. Om du köper ett begagnat exemplar ska du se till att göra en grundlig inspektion före köpet eftersom du inte vill riskera det med en sådan här specialtillverkad prestandabil.

Audi TT RS – Motorproblem

Audi TT RS 5-cylindriga motor verkar vara ganska pålitlig för det mesta och det är därför som så många är sugna på att trimma den. Det finns många TT RS-exemplar där ute med uppåt 600 hk vilket gör dessa små 2-dörrars kupéer lika snabba som vissa hyperbilar. Se dock till att kontrollera motorfästena om du är ute efter ett begagnat exemplar eftersom dessa kan slitas ut med tiden.

  Vanliga problem med Audi e-tron

Vissa ägare har rapporterat att motorn lider av att flapskruvar lossnar och tar sig in i motorn. Dessa är oftast förknippade med Mk2 TT RS-modeller medan nyare modeller verkar vara mycket bättre. Slutligen har ägare också rapporterat problem med tändspolar, men det verkar som om dessa inte heller är alltför vanliga på nyare modeller.

Audi TT RS – Problem med oljeförbrukning

Audi TT RS och många andra bensindrivna Audi-modeller är kända för att förbruka olja som ingen annan. Vissa säger att detta är normalt, men det är det inte eftersom det finns många bilar med tre gånger så mycket effekt som TT RS som inte lider av dessa problem. Audi säger att detta är ”normalt” för prestandabilar, men så är knappast fallet.

Om du är ute efter en begagnad TT RS bör du därför se till att fråga ägarna om bilens oljeförbrukning. Om du tittar på ett exemplar som gillar att bränna olja lite för mycket bör du ta den till en Audi-återförsäljare och kräva att de löser problemet åt dig, särskilt om bilen är under garanti. Annars kan du fylla på oljan oftare än vad som rekommenderas.

Audi TT RS – problem med växellådan

TT RS levereras med en dubbelkopplad 7-växlad Audi S-Tronic-växellåda som passar TT RS:s karaktär riktigt bra. Det är sant att många saknar en manuell växellåda i TT, men S-Tronic är snabbare än till och med de skickligaste racerförarna med en manuell låda. S-Tronic fungerar bra för det mesta, men det finns några problem att nämna.

  Audi RS4 Tillförlitlighet

Först och främst kan växellådan bli klumpig och tveksam, särskilt när man lägger in backväxeln. Andra problem är långsamma nedväxlingar och att bilen är ryckig i lägre hastigheter. Detta kan vara ett problem om du försöker manövrera långsamt.

Audi TT RS – Elektriska problem

Elektriska problem är vanliga med begagnade Audi-modeller eftersom dessa bilar vanligtvis är fullpackade med teknik. De vanligaste elproblemen är förknippade med den virtuella cockpit/analoga mätarställningen som antingen kan frysa, bli tom eller ge felaktig information.

Andra elektriska problem är felaktiga reglerare för elektriska fönsterrutor, felaktig yttre belysning och problem med interiöra växlar.

Audi TT RS – Utrustningsproblem

TT RS drabbas också ibland av utrustningsrelaterade problem som t.ex. läckande soltak, problem med det elektriska taket och problem med att låset till den främre bagageluckan går sönder. Andra utrustningsrelaterade problem är problem med bakspoilern och hängande sportstolar som tenderar att slitas ut extremt tidigt under bilens livslängd.

FAQ-avsnittet

Ska jag köpa Audi TT RS?

Om du gillar kompakta prestandabilar bör TT RS definitivt finnas på din radar. Det betyder att det inte finns så många bilar som kan konkurrera med TT RS, förutom kanske BMW M2. Många prestandaentusiaster där ute anser att dessa två är de mest förarfokuserade Audi RS- och BMW M-modellerna, vilket verkligen är ett högt beröm.

Som sådan, om du älskar dessa typer av bilar, se till att överväga TT RS. Om du å andra sidan inte gillar kompakta bilar alls är TT RS definitivt en bil du bör hoppa över.

  2022 Audi Q5 vs Mercedes GLC

Är Audi TT RS en liten Audi R8?

Audi TT RS kan ses som en babyversion av Audis flaggskeppssuperbil R8. Dessa två är likartade i designen, men TT är en något mindre bil. Dessutom har R8 en V8 med naturlig insugning medan TT RS använder en femcylindrig motor som känns och låter som en baby R8.

Du kommer inte att kunna konkurrera med en R8, men du kommer definitivt att känna vad en R8 kan ge om du väljer TT RS.

Kommer Audi TT RS att läggas ned?

Audi TT RS kommer att upphöra att tillverkas, precis som alla andra Audi TT-modeller. Audi säger att de kommer att ersätta den med något större, mer känslomässigt och med fyra dörrar. Det är sant att kompakta bilar med två dörrar och prestanda är på väg att gå ur tiden, och försäljningsstatistiken påminner verkligen om det.

Därför är detta ett utmärkt tillfälle att satsa på en Audi TT RS eftersom TT RS sannolikt kommer att hålla sitt värde riktigt bra på grund av den femcylindriga motorn och det faktum att TT helt och hållet går ur produktion.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts