Problem med VW Keyless Entry

VW problem & fel

Dagens Volkswagen-modeller är utrustade med ett stort antal användbara funktioner, varav vissa är till för att underhålla oss medan andra är till för att göra våra liv enklare och säkrare. Nyckelfria system har introducerats för ett tag sedan och gör det möjligt för dig att låsa upp/låsa din bil utan att ta fram nyckeln ur fickan.

Systemet känner igen att nyckeln är i närheten av bilen och låter dig låsa upp bilen genom att bara röra vid dörrhandtaget. Problem med VW Keyless Entry finns dock och kan till och med förstöra hela din upplevelse om du inte kan ta hand om dem i tid. Det är därför du kom till den här artikeln där vi kommer att lista dessa och hjälpa dig att lösa dem.

De vanligaste problemen med VW keyless entry är bland annat att batteriet i nyckelknippan är urladdat, att nyckelknippan tappar kontakten med fordonet, att det nyckelfria systemet är inkonsekvent och problem där den nyckelfria starten fungerar men inte den nyckelfria funktionen.

Det positiva är att de flesta av dessa problem är ganska enkla och billiga att åtgärda, men i vissa fall kan de kräva professionell hjälp och dyra hårdvaruutbyten.

Dead Key Fob Battery

Alla bilar som är utrustade med nyckellösa funktioner kommer med en VW-nyckelknippa som rymmer några knappar för att låsa upp, låsa, öppna bagageluckan och eventuellt en fjärrstart/alarmfunktion. Om batteriet i nyckelknippan dör kommer ingen av dessa att fungera, vilket också innebär att bilen inte kommer att kunna känna igen att nyckeln är i närheten av fordonet och därmed kommer bilens nyckelfria funktion att inaktiveras.

För att lösa detta kan du testa de hårt tryckta knapparna på nyckelkniven och se om alla knappar fungerar. Om inte beror det med största sannolikhet på ett dött batteri som måste bytas ut. Detta är också en vanlig orsak till att bilen inte startar. Batteriet kostar vanligtvis några dollar och kan enkelt bytas ut utan att du behöver åka till en bilverkstad eller ett servicecenter. Klicka här om du vill veta hur du kan byta batteri själv.

  Allt om 2023 VW Golf GTI

Nyckelkniven förlorar kontakten med bilen

Ibland kan nyckelkniven med jämna mellanrum förlora kontakten med bilen, vilket innebär att bilens nyckelns närhetssensorer fungerar dåligt. Därmed tror bilen också att den inte är i närheten av bilen och låter dig inte låsa upp eller låsa den. Dessa sker oftast intermittent, om bilen inte kan känna igen nyckeln konstant är det troligt att batteriet är dött.

För att lösa detta krävs en mjukvaruåterställning av systemet, men i sällsynta fall måste en tekniker inspektera bilens elektriska system och kanske till och med byta ut en sensor eller två. Det positiva är att dessa problem är ganska sällsynta jämfört med de flesta av de andra som anges i den här artikeln.

Keyless-systemet är inkonsekvent

Det här problemet uppstår när systemet gör det möjligt för dig att antingen låsa eller låsa upp bilen via den nyckelfria funktionen, men det låter dig inte göra båda sakerna. Dessutom kan systemet ibland göra det möjligt för dig att låsa upp/låsa bilen med bara förardörren eller bara passagerardörren.

Det råkar vara relativt vanligt med den nyckellösa funktionen i VW. För att lösa detta måste du ta ut batteriet i nyckelkniven och låta det ligga ute i cirka 5 minuter eller så. När du återför det till nyckelknippan bör bilen känna igen det och allt bör vara okej. Om så inte är fallet ska du kontakta en VW-specialist/återförsäljare.

  Är Volkswagen Sharan en bra bil?

Keyless Start fungerar men Keyless Entry fungerar inte.

Några få ägare har också klagat på att det nyckellösa insättningssystemet har fallit ut, men utan att bilens nyckellösa startfunktion har hindrats. Detta innebär att bilen sannolikt inte kan känna igen att nyckeln är nära bilen, men den kan känna igen den när bilen är inne i bilen. För att testa detta kan du försöka ha nyckelkniven inne i bilen och testa bilens nyckelfria startfunktion.

Om den inte fungerar kan det bero på ett svagt batteri. Om det inte fungerar beror det sannolikt på ett modulproblem. För att lösa detta måste du antingen utföra en återställning/uppdatering av programvaran eller i sällsynta fall måste du byta ut den felaktiga modulen helt och hållet.

FAQ-avsnitt

Är nyckellösa bilfunktioner säkra?

Keyless entry är verkligen en användbar funktion som gör att du aldrig behöver ta nyckeln ur fickan när du låser och låser upp bilen. I verkligheten är det dock så att bilar med dessa funktioner löper större risk att bli stulna eftersom det finns vissa anordningar som kan upptäcka och känna igen signalen som skickas från bilen till nyckeln (och vice versa) och spara den.

Detta gör det möjligt för personer med dessa enheter att få tillgång till bilen, ibland till och med kunna starta bilen. Tillverkarna försöker alltid med olika sätt att försöka undvika dessa detektorer, men det är 100 % säkert att säga att en bil utan dessa funktioner definitivt är säkrare mot olovligt intrång eller stöld.

  Problem med VW 1.4 TSI-motorn

Hur förhindrar man hackning av Keyless Entry?

Det finns några riktigt bra sätt hur du kan se till att det är betydligt svårare att hacka din nyckelknippa än med de flesta bilar, vilket mycket väl kan vara anledningen till att din bil inte blev stulen och någon annans blev det. Det första du borde göra är att investera i en signalblockerande nyckelknippepåse som är utformad för att blockera inkommande och utgående signaler från nyckelknippan.

Du kan också alltid låsa ratten när du lämnar bilen, programmera om dina nycklar, parkera defensivt, använda ett billarm och stänga av bilens nyckellösa signal. Det är värt att nämna att du egentligen inte kan vara 100 procent säker, men du är garanterat säkrare än de flesta människor.

Kan jag eftermontera nyckelfri inpassering?

Kort sagt, ja, men det finns olika metoder och sätt hur man kan åstadkomma detta. De mest elementära systemen är sannolikt de minst tillförlitliga och kommer att vara mest utsatta för hackning. En mer avancerad OEM-eftermontering kommer sannolikt att kräva mycket kodning, nya ledningar, nya moduler och eventuellt nya och/eller omprogrammerade nycklar.

Om du eftermonterar systemet på din bil kommer du troligen att spendera mycket pengar, och det är inte 100 % säkert att du kommer att kunna öka bilens återförsäljningsvärde om systemet inte är 100 % OEM och inte går att skilja från den riktiga bilen.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts