Problem med växellådan i VW Tiguan

Volkswagen Tiguan Problem

Den kompakta crossover-SUV:n Volkswagen Tiguan introducerades 2007 och blev snabbt populär bland både familjer och privatpersoner tack vare sin eleganta design, massor av teknik, utrymme och effektivitet. Efterföljande generationer följde, med den senaste 2018, vilket visar varumärkets engagemang för teknisk utveckling och användarupplevelse. Tiguan har också faceliftats under 2020 och kommer snart att ersättas av en helt ny modell.

Även om Tiguan har varit en stor succé för VW, har den haft sin beskärda del av transmissionsproblem som potentiella köpare definitivt bör vara medvetna om. Både den manuella växellådan och DSG-systemet (Direct-Shift Gearbox) har varit föremål för kritik. Vanliga problem är oregelbunden växling, slirande växlar, växlar som inte kopplas in, bullrig drift och till och med komplett växellådsfel.

Dessa problem har lett till återkallelser, kundklagomål och ibland dyra reparationer. Att förstå utmaningarna med VW Tiguans växellåda kan ge köpare en mer fullständig bild, så att de kan fatta ett välinformerat beslut oavsett om de köper en ny eller en begagnad Tiguan.

Om du vill veta mer om dessa problem, vad som orsakar dem, symptomen och hur du kan åtgärda dem, se till att läsa den här artikeln och ta reda på det!

Problem med VW Tiguan

Felaktig växling

Felaktig växling verkar vara ett av de vanligaste transmissionsproblemen som VW Tiguan-ägare har rapporterat. Symtomen inkluderar (men är inte begränsade till) plötsliga växlingar, tvekan vid acceleration och svårigheter att hålla en jämn hastighet. Potentiella orsaker till oregelbunden växling inkluderar vanligtvis en felaktig transmissionsstyrmodul, slitna kopplingsplattor i manuella versioner eller programvaruproblem i DSG-systemet.

  Vanliga problem med Volkswagen T-Cross

För att åtgärda detta problem måste du först diagnostisera det ordentligt, vilket innebär att du måste ta det till återförsäljaren eller en annan erfaren mekaniker. Andra lösningar, särskilt för den manuella versionen, kan vara att byta ut kopplingsplattan.

Slirande växlar

Slipping Gears är ett problem som främst förknippas med DSG-modeller eftersom modeller med manuell växellåda inte lider av slirande växlar. Detta problem skapar en känsla av att fordonet kämpar för att hålla kvar växeln eller oväntat växlar under körning. Symptomen inkluderar vanligtvis plötsliga förändringar i motorvarvtal, oförmåga att accelerera som förväntat och kraftförlust.

Orsakerna kan vara för lite transmissionsvätska eller allmänt slitage på transmissionen. För att åtgärda problemet är det viktigt med en grundlig diagnos. Att kontrollera och justera transmissionsvätskenivåerna kan i vissa fall vara en snabb lösning. För mer komplexa problem kan det vara nödvändigt att uppdatera programvaran för DSG-modeller eller byta ut kopplingen för manuella versioner.

Underlåtenhet att koppla in växlar

Detta problem kan drabba både manuella och DSG-modeller av Tiguan. I en bil med manuell växellåda kommer växellådan fysiskt inte att låta dig växla medan DSG-modeller inte låter dig låsa i körning eller backning, utan ständigt placerar dig tillbaka i neutral. För en manuell låda beror problemet sannolikt på kopplingsproblem medan DSG-modeller kan uppleva detta problem på grund av mekatroniska problem.

Återigen krävs fullständig diagnostik och det skulle också vara en bra idé att uppdatera programvaran i din DSG-enhet. Lösningar för manuella växellådor inkluderar vanligtvis reparationer av kopplingsenheten, byte av kopplingsplattor eller till och med kompletta översyner.

  Är Porsche Cayenne samma som VW Touareg?

Bullrig drift

En bullrig växellåda är något som ingen ägare vill höra. Tyvärr gör VW Tiguan-ägare det ibland. Hörbara symptom kan vara slipande, gnisslande eller skramlande ljud vid växling eller till och med vid körning på en viss växel. Dessa ljud är mer än bara irriterande; de kan ibland tyda på allvarliga problem i transmissionen.

Problem som slitna lager, låg nivå av transmissionsvätska och problem med kuggarna är förknippade med manuella växellådor, medan DSG-enheter kan uppleva detta (sällan) på grund av mekatroniska problem. Lösningen är att byta ut slitna komponenter och fylla på ny transmissionsvätska.

Fel på växellådan

Växellådsfel är det allvarligaste problemet som kan drabba en VW Tiguan, vilket i princip gör fordonet orörligt och kräver omedelbar uppmärksamhet. Om detta är fallet kommer fordonet sannolikt att vägra att växla, och även om det gör det kommer det inte att röra sig. Orsakerna kan vara ett defekt grenrör, kraftigt slitage, en defekt transmissionsstyrmodul eller katastrofala mekaniska haverier i både manuella och DSG-system.

Lösningar på detta problem är tyvärr inga snabba lösningar. De innebär ofta omfattande reparationsarbeten eller till och med ett fullständigt växellådsbyte, vilket kan vara kostsamt. En grundlig diagnostisk utvärdering av en kvalificerad mekaniker är det första steget för att fastställa problemets omfattning och den lämpligaste åtgärden.

FAQ-avsnitt

Manuell vs. automatisk VW Tiguan?

Det beror på dina personliga preferenser eftersom vissa föredrar den avslappnade körupplevelsen som en automatlåda ger medan andra föredrar att ha mer kontroll när de växlar en manuell låda. Hur som helst är en automatväxlad Tiguan mer värdefull och är det bästa valet i större delen av världen. Manuella växellådor var vanligare i tidigare generationer av Tiguan.

  Allt om den helelektriska Volkswagen ID. Xtreme off-road

Som sådan kan vi säga att den automatiska Tiguan är mer populär, och av en bra anledning. Den gör körupplevelsen enklare och ofta mer ekonomisk. Men om du vill ha mer kontroll bör du välja en manuell modell.

När kommer den nya VW Tiguan ut?

Det sägs att den helt nya VW Tiguan kommer att avslöjas i september 2023 medan den europeiska försäljningen förväntas starta under Q1 2024. För den amerikanska marknaden kommer försäljningen sannolikt att starta några månader senare, kanske till och med under Q1 2025.

Den nya Tiguan kommer att ha mycket mer teknik, ännu effektivare motorer, sannolikt någon form av full-EV-drivlina och mycket mer hybridisering.

Är VW Tiguan en bra familjebil?

VW Tiguan är verkligen en riktigt bra familjebil tack vare sin blandning av säkerhetsfunktioner, komfort, teknik, effektivitet och användbarhet. Den rymliga interiören rymmer både passagerare och last bekvämt, vilket gör den idealisk för familjeutflykter eller bilresor, oavsett hur långa de är.

De flesta modeller är utrustade med avancerade säkerhetsfunktioner som filkörningsvarnare, adaptiv farthållare och system för att undvika kollisioner, vilket är viktiga faktorer för familjeanvändning. Tiguan erbjuder också sittplatser på tredje raden som tillval med AllSpace-varianten, en sällsynthet i det kompakta SUV-segmentet, vilket ger större flexibilitet när du transporterar passagerare.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts