Allt om 2023 VW Tiguan

2023 VW Tiguan

Volkswagen Tiguan är en kompakt familje-SUV/Crossover som introducerades första gången 2007 och som sedan dess har gett upphov till tre generationer. Den allra senaste 2023 års Tiguan-modellen är mestadels en carryover från 2022 års modell, vilket innebär att den inte förändras för modellåret 2023. Men om du vill veta allt om 2023 VW Tiguan ska du se till att stanna kvar eftersom det är just det som är ämnet för dagens artikel.

För modellåret 2023 har VW infört nya hjulkonstruktioner, särskilt för de högre trimmodellerna. VW har också utrustat Tiguan med 45 W-laddning via de inbyggda USB-laddarna. Utöver det förblir VW Tiguan samma som 2022 års modell, vilket inte är något dåligt eftersom Tiguan fick en ny design för ungefär ett år sedan.

Du får fortfarande kraftfulla, sofistikerade och effektiva motorer, VW:s pålitliga DSG-växellåda med dubbelkoppling och möjligheten att välja antingen FWD eller 4MOTION AWD. Designmässigt har Tiguan några komponenter från nya VW Golf som gör den modernare och mer i linje med resten av VW-katalogen.

När det gäller tillförlitlighet kommer 2023 års modell troligen att förbli densamma som 2022 års modell, vilket innebär att den bör klara sig bra. Värdemässigt väntas en liten prishöjning på grund av inflationen medan praktiska egenskaper kommer att förbli desamma, med andra ord kommer Tiguan att förbli en riktigt praktisk crossover/SUV.

2023 VW Tiguan – Drivlinan

VW Tiguan erbjuds med en 1,5L TSI 4-cylindrig turbomotor med 4 cylindrar i två olika inställningsnivåer. Den mer blygsamt trimmade 1,5L-motorn ger 130 hk och 162 lb-fft vridmoment medan den mer kraftfulla 1,5L TSI-motorn ger 150 hk och 184 lb-fft vridmoment. Du kan också köpa en PHEV-version av 2023 Tiguan som erbjuder en 1,4 liters bensinmotor och en elmotor för en kombinerad effekt på 245 hk och 295 lb-ft vridmoment.

  Är Volkswagen Golf en bra bil?

Alla dessa motorer är kopplade till VW:s välkända 6-växlade DCT DSG-automatlåda som är känd för att vara smidig och sofistikerad men som ibland kan vara ryckig, särskilt vid lägre hastigheter. Standardmodellerna av Tiguan kommer med FWD medan 4MOTION AWD finns som tillval för de kraftfullare 1,5L-motorerna.

När det gäller effektivitet är PHEV-modellen förstås den mest effektiva med 131MPG kombinerat medan 1,5L TSI ger 37MPG max. På andra marknader erbjuds Tiguan även med en 2,0L TDI-motor med 150 hk som ger upp till 43MPG kombinerad.

2023 VW Tiguan – Design och körning

Som nämndes i början fick VW en rejäl uppfräschning inför modellåret 2022 vilket gjorde den riktigt modern och i linje med nya VW Golf. Det innebär att den får nya LED-lampor runt om och ett mer strömlinjeformat utseende runt om. Interiören har nu den nya ratten med haptisk touch och ett kinkigt luftkonditioneringssystem som fick ett blandat mottagande när det först kom ut.

Vi måste också nämna att Tiguan kommer med upp till 7 platser som Allspace-modell vilket är det föredragna valet för familjer. Körmässigt körs Tiguan som en något upphöjd VW Golf vilket gör den till en bra vardagsbil med en jämn körupplevelse som är bekväm och inte överdrivet dynamisk.

2023 VW Tiguan – Tillförlitlighet och vanliga problem

När det gäller tillförlitlighet verkar VW Tiguan göra bra ifrån sig då J.D. Power gav den ett betyg på 76/100 vilket anses vara genomsnittligt. De vanligaste VW Tiguan-problemen är förknippade med DSG-transmissionen, problem med bromsarna, problem med olika viktiga och icke viktiga elektriska komponenter och ibland även med motorn.

  Allt om Volkswagen ID. 4 Pro 4MOTION

Sammantaget måste vi dock nämna att dieselmotorer har vissa DPF-problem som kan vara dyra att åtgärda. På det hela taget är det en relativt billig bil att köra och underhålla, varför det inte borde vara något problem om du tar väl hand om den.

2023 VW Tiguan – värde och praktiska egenskaper

Priset för 2023 Tiguan varierar mellan 26 590 dollar för de lägre modellerna med FWD medan de högre trims med den kraftfullare motorn och 4MOTION kostar närmare 37 000 dollar. För det priset är Tiguan säkert en konkurrenskraftig familje-SUV som kan erbjuda ganska mycket värde.

Praktiken är riktigt bra eftersom Tiguan är en av de mest rymliga SUV:erna i sitt segment, särskilt om du väljer den 7-sitsiga Allspace-modellen. Sikten är utmärkt, det är hur enkelt som helst att ta sig in och ut ur bilen, och det är lätt att montera en barnstol tack vare lättåtkomliga IsoFix-monteringspunkter och dörrar som går att öppna på vid gavel.

FAQ-avsnitt

Är VW Tiguan 2023 värd det?

Om du är en person som vill ha en duglig daglig förare som är säker, bekväm, effektiv och välutrustad är Tiguan ett utmärkt val. Den kanske inte har samma wow-faktor som något som en Mercedes GLB, men den gör allt som GLB gör samtidigt som den kostar mindre pengar.

En del kan tycka att den är lite tråkig, men det är oftast fallet med SUV:er som gör allting som de ska. På det hela taget är det verkligen värt att överväga Tiguan som din nästa dagliga förare eftersom den erbjuder allt du vill ha från en 2023 crossover/SUV.

  Är Volkswagen Lupo en bra bil?

Är VW Tiguan 2023 säker?

2023 Tiguan har inte testats av IIHS, men 2022 Tiguan fick en Top Safety Pick+-utmärkelse som bara ges till bilar med de bästa säkerhetsreferenserna på marknaden. Eftersom 2023 års modell till största delen är en carryover-modell kommer 2023 års Tiguan att prestera på samma sätt.

Dessutom får Tiguan också alla moderna säkerhetsfunktioner som parkeringssensorer, kameror, blind spot assist, lane keep assist, automatisk bromsning, adaptiv farthållare, sensorer för sömnighet och en hel del andra assistansfunktioner.

Vilka bilar konkurrerar med VW Tiguan 2023?

Tiguan konkurrerar med Subaru Forester, Toyota 4Runner och Honda CR-V. Bland de dyrare Tiguan-rivalerna finns Mercedes GLB/GLC, Audi Q3/Q5 och BMW X1/X3. Man kan lugnt säga att Tiguan faktiskt verkar mycket bättre än de tidigare asiatiska tillverkade motsvarigheterna medan tyska premiummärken erbjuder mer av allt, men kostar också mer i processen.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts