Överraskande fakta om VW Tiguan

2023 VW Tiguan

Nya Volkswagen Tiguan är en fantastisk kulmen av imponerande tekniska lösningar i kombination med toppmodern design, säkerhet och komfort. Segmentet kompakta familje-SUV:ar är exceptionellt populärt just nu, vilket är anledningen till att VW gör sitt allra bästa för att göra nya Tiguan så bra som möjligt.

Om du anser att dagens bilar alla är ganska lika och att de saknar autenticitet, se till att kolla in våra överraskande fakta om VW Tiguan! I den här artikeln kommer vi att lista några fakta som gör att Tiguan sticker ut från resten av mängden, men också några som är direkt överraskande för en bil som Tiguan.

Namnet Tiguan

De flesta biltillverkare nuförtiden har en förutbestämd process för att namnge sina bilar. Lamborghini namnger sina bilar efter fruktansvärda tjurar, BMW namnger sina bilar efter hur de passar in i BMW-sortimentet medan VW tenderar att ha ett specifikt namn för sina modeller som vanligtvis inte har något samband med resten av sortimentet.

Namnet Tiguan kom till när VW faktiskt genomförde en offentlig namntävling där allmänheten gav denna kompakta SUV namnet Tiguan. Själva ordet kommer från en blandning av två ord ”tiger + leguan” eftersom Tiguan är en crossover mellan kraft och anpassningsförmåga, eller kraft och lekfullhet.

Interiörutrymmet

Namnet kompakt SUV låter vanligtvis som om det beskriver en SUV som saknar utrymme. Visserligen är Tiguan mycket mindre än sina större bröder Touareg och Atlas, men det inre utrymmet skiljer sig inte så mycket. Tiguan är känd för sin smarta användning av utrymmet, och med sin raka boxformade exteriördesign drar du nytta av mycket huvudutrymme också.

  Är Volkswagen e-Up en bra bil?

Tiguan kan till och med fås med tre sätesrader, men den levereras med fem säten som är mer än tillräckligt bra för att rymma fem vuxna. Bagageutrymmet gynnas också av Tiguans fyrkantiga bakdel eftersom den totala kapaciteten är bättre än majoriteten av andra bilar i sitt segment.

Priset

Volkswagen är ett av de mycket få märken som lyckas gå på gränsen mellan segmentet för ekonomibilar och segmentet för ledarbilar. Det innebär att modeller som VW Golf ofta jämförs med bilar som Ford Focus och Opel/Vauxhall Astra, men även Audi A3 och BMW 1-serie.

Det är precis samma historia med Tiguan eftersom det finns en överraskande mängd korsförsäljning mellan Tiguan och dess lyxigare bror, Audi Q5. Med ett utgångspris på 27 000 dollar kostar Tiguan lika mycket som Honda CR-V, Mazda CX-5 och Toyota RAV4, men många anser att den är något lyxigare än alla dessa.

Parts Sharing

Tro det eller ej, Audi Q5 och VW Tiguan är anmärkningsvärt lika varandra. Båda är byggda på samma plattform, de delar alla övergripande dimensioner och använder till och med samma motorer och samma växellådor i vissa områden. Visst, Audi får några större motorer till sina toppmodeller, men majoriteten av Audi Q5-modellerna på gatorna använder exakt samma motor och växellåda som Tiguan.

Detta är inte bara begränsat till mekaniken eftersom det finns många andra saker som Q5 delar med Tiguan. Visst, de allra senaste iterationerna av båda är mer olika än vad de brukade vara, men man kan lätt blunda och inte kunna se skillnad på medelutrustade jämförbara modeller.

  Är Volkswagen Golf en bra bil?

Den kan köra offroad

Det är ingen överraskning att majoriteten av kompakta SUV:er nuförtiden är långt ifrån terrängmaskiner, men Tiguan har faktiskt några knep i rockärmen som gör att den skiljer sig från de flesta. Med tillvalet 4MOTION AWD-system kan du få Tiguan med funktioner som dedikerade lägen för snö/offroad, backningsläge och några andra smarta knep.

Eftersom de flesta SUV:er i sin klass är helt inriktade på att vara något annat än pendlarfordon ger Tiguan dig möjlighet att använda den även utanför asfalten.

Infotainmentsystem

Infotainmentsystemet i nya Tiguan är ett av de bästa, om inte det bästa infotainmentsystemet i sin klass. De allra senaste touchkänsliga VW-skärmarna kommer med en oklanderlig respons och skarp grafik och är relativt enkla att använda. Visserligen gjorde den nya Golf detta lite svårare, men den nuvarande Tiguan håller fortfarande sina A/C-kontroller borta från den centrala skärmen.

Den digitala instrumentpanelen är också riktigt ren och lätt att förstå, och man kan se inspirationen från Audi MMI Virtual Cockpit bakom den. Detta är en stor komplimang till VW-systemet eftersom Audis Virtual Cockpit var pionjär inom detta segment och fortfarande är branschledande när det gäller digitala mätarluckor.

FAQ-avdelning

Vad är bra med nya VW Tiguan?

Det som är bra med VW Tiguan är det faktum att den ligger mellan den billigare delen av segmentet kompakta SUV:er och det mer illustra segmentet kompakta SUV:er för företag som kostar mycket mer pengar. Tiguan har något av en privilegierad status i det förstnämnda eftersom den är ett riktigt bra paket för en SUV på ekonominivå.

  Volkswagen Phaeton vs Volkswagen Phaeton D2

De motorer som erbjuds är bekanta för de flesta medan dubbelkopplingen DSG också är en av de bästa på marknaden, utom kanske för manövrering i låga hastigheter. Tiguan är rymlig, prisvärd att köra, hyfsat pålitlig och ganska populär på andrahandsmarknaden.

Vad är dåligt med nya VW Tiguan?

VW Tiguan ser imponerande ut från utsidan, men dess inredning ser likadan ut som den du hittar i en 10 år gammal VW Golf. Detta innebär att dess interiör i princip är baserad på Mk7 Golfs interiör, men har sedan dess maskerats med några uppgraderingar som ärligt talat inte gjorde mycket för att förändra den övergripande designen.

Andra dåliga aspekter av Tiguan är det faktum att den är lite intetsägande och oinspirerande och det faktum att välutrustade modeller går för lika mycket som vissa premium executive compact SUV:er gör.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts