Är Volkswagen e-Up en bra bil?

Är Volkswagen e-Up en bra bil?

Volkswagen e-Up är den elektriska versionen av den mycket välkända VW Up, en kompakt stadsbil med hatchback. e-Up introducerades redan 2013 vilket innebär att det är en relativt gammal elbil med tanke på hur snabbt tekniken har utvecklats under tiden. Är Volkswagen e-Up därför en bra bil?

VW e-Up kan betraktas som en bra bil endast i det perfekta användningsscenariot för en sådan bil. Det enda sättet som det är vettigt att äga en e-Up är om du bor i en livlig stad och du kan ladda bilen dagligen. Under andra omständigheter är VW e-Up inte riktigt en bra bil och det är därför inte många människor köpte dem.

Hur som helst, i den här artikeln kommer vi att gå på djupet om e-Up, vi kommer att diskutera drivlinan, designen och hur e-Up körs. Vi kommer också att diskutera hur väl e-Up klarar sig på tillförlitlighetsavdelningen och erbjuder den ett hyfsat värde? Slutligen ska vi diskutera hur praktisk e-Up är och om det är vettigt att äga en.

Hur som helst är e-Up inte den mest populära bilen på marknaden av några olika skäl. För det första är nyare EV-bilar ligor över e-Up, för det andra kan e-Up helt enkelt inte leverera allt som krävs av en modern bil.

VW e-Up – Drivlinan

VW e-Up erbjuder ett 36,8 kWh-batteri kopplat till en enda elmotor som enbart driver framhjulen. Detta räcker för att e-Up ska erbjuda 83 hk, vilket gör den relativt kvick med tanke på att bilen bara väger 2 500 pund. Det maximala vridmomentet är begränsat till 154lb-ft, vilket också är hyggligt för en så liten stadsbil.

Den äldre VW e-Up-modellen levereras endast med ett 16 kWh-batteri som gör att e-Up klarar knappt 60 miles på en full laddning. Men även VW e-Up med 16kWh-batteri erbjuder 82 hk vilket innebär att den verkliga användningen av dessa två inte skiljer sig alltför mycket åt, åtminstone inte ur kraftsynpunkt.

  VW mot Mercedes: Tillförlitlighet

Hur som helst verkar e-Up-drivlinan nu för svag, särskilt med tanke på vad de allra senaste liknande elbilarna kan göra. Att ladda e-Up tar cirka 5-6 timmar medan snabbladdning kan ladda batteriet från 10 % till 80 % på cirka 25 minuter, vilket inte heller är i närheten av så bra som vissa moderna bilar, särskilt om man betänker att dessa siffror gäller för 16kWh-modellen.

VW e-Up – Design och chassi

VW e-Up är utformad med ergonomi och smart utrymmeshantering i åtanke vilket innebär att den prioriterar båda dessa framför designen. Som sådan ser e-Up grundläggande ut utan något speciellt. e-Up har några små designspecialiteter, men på det hela taget är e-Up mer eller mindre likadan som den vanliga VW Up.

Interiören är mestadels barbone, men Up är mycket mer sofistikerad än de flesta bilar i detta segment. Fjädringen och chassikonstruktionen i VW e-Up är skräddarsydd för komfort, användarvänlighet och tillgänglighet. Detta innebär att e-Up körs utan ett specifikt karaktärsdrag. Den är bara grundläggande, och det är mer eller mindre allt.

VW e-Up – Tillförlitlighet och vanliga problem

Volkswagen e-Up är en hyfsat pålitlig bil vilket innebär att den inte lider av så många problem. Faktum är dock att det är svårt att korrekt bedöma VW e-Up eftersom den aldrig såldes i något större antal. Hur som helst är det vanligaste problemet med e-Up den minskade körsträckan under vintern.

E-Up var också en del av återkallelsen på grund av felaktiga omprogrammerade sidokrockkuddar, problem med elektroniken och infotainmentsystemet. Det är också värt att nämna att e-Up inte är den typ av bil som folk tenderar att köra över långa sträckor ändå, så vem vet vad som kan hända med ett exemplar med högre körsträcka.

  Är Volkswagen Tiguan en bra bil?

VW e-Up – Värde och praktiska egenskaper

VW e-Up erbjuder ett hyfsat värde om du är den typ av person som kan dra full nytta av en så liten bil. Om du däremot inte är det slösar du mer eller mindre bort dina pengar och det är därför dessa inte används så ofta.

Praktiskt sett är e-Up hygglig för en eller två passagerare, men fler än så är definitivt en folkmassa. Lastutrymmet är litet och passar också för upp till två personer.

FAQ-avsnitt

Finns VW e-Up fortfarande tillgänglig?

VW e-Up kan endast köpas begagnad, vilket innebär att VW har slutat sälja VW Up helt och hållet för nästan två år sedan nu. Up är slut och kommer troligen inte att komma tillbaka eftersom VW fokuserar sina ansträngningar på elprogrammet ID. som också ska erbjuda en bil som liknar e-Up så småningom.

Hur som helst finns e-Up tillgänglig som bil på begagnatmarknaden, men det är inte många som faktiskt köper dessa. De som gör det använder dem vanligtvis som grannskapspendlare eller leveransbilar.

Är VW Up bättre än e-Up?

VW Up är den ursprungliga Up, vilket innebär att e-Up är mer eller mindre likadan som Up, med den enda skillnaden är den elektriska drivlinan. e-Up är effektivare och skonsammare för plånboken, men den är tyngre och har en kortare total räckvidd. Den vanliga Up kan användas även för vissa längre resor medan e-Up inte kan det.

Som sådan är bredden av förmågor som den vanliga Up erbjuder mycket större, och det är därför den är den bättre bilen av de två.

Är det vettigt att köpa en subkompakt EV med små batterier?

VW e-Up, den elektriska Smart eller till och med Renault Twizzy kan ofta ses i livliga stadskärnor där de körs som dagliga pendlare. Men är det vettigt att äga en sådan överhuvudtaget? För det första är dessa bilar inte så kompakta längre, vilket innebär att du måste hitta en särskild parkeringsplats för att ens kunna parkera bilen utan att få böter.

  Är Volkswagen T-Cross en bra bil?

För det andra kan det vara lättare att leva med en så liten bil i staden, men folk brukar leva bra med sju-sitsiga SUV:er. Med detta sagt är det bara vettigt att köpa bilar som dessa om man gillar dem, annars är det meningslöst.

Hur länge räcker batteriet i VW up 2019?

Volkswagen e-up! Garantin för litiumjonbatterierna på 18,7 kWh gäller i åtta år eller 99 360 miles (eller 160 000 km). Volkswagen uppger att den ”gradvisa minskningen av högspänningsbatteriernas kapacitet med tiden” är en del av komponentens natur.

Är elbilar automatiska?

Ja, det är de. De har ett manuellt läge där du kan välja växlar manuellt, men de flesta människor kommer aldrig att behöva gå in i detta läge. Dessutom finns det ingen kopplingspedal heller, vilket gör körningen mycket enklare.

Behöver elbilar olja?

Elbilar använder inte olja i traditionell mening. Detta beror på att deras elmotorer inte är utrustade med olja som måste bytas. Däremot kan andra smörjmedel användas som måste kontrolleras åtminstone regelbundet.

Kan baksätena på VW up fällas ner?

Up har baksäten som kan fällas ut i 60/40-delad storlek. Detta gäller även för Hyundai i10. Framstolarna på den tredörrars Up skjuts framåt för att göra det lättare att komma åt baksätet och återgår sedan till sitt ursprungliga läge när de fälls ner.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts