Är Volkswagen Tiguan en bra bil?

Volkswagen Tiguan

Volkswagen Tiguan är en kompakt SUV/crossover som syftar till att erbjuda en liknande upplevelse som sin mer premium motsvarighet Audi Q5, men som ändå är betydligt billigare än Q5. Med tanke på hur populära kompakta SUV:er/crossovers har blivit är Tiguan nu en av de mest populära VW-modellerna på marknaden.

Den första generationen av Tiguan introducerades 2007 medan den andra generationen kom nästan 10 år senare, 2016. På frågan Är Volkswagen Tiguan en bra bil är det omöjligt att säga att den inte är det eftersom Tiguan är VW:s erbjudande i det mest populära bilsegmentet på hela marknaden. Det är därför som den nuvarande Tiguan är en av de bästa kompakta SUV:erna som finns.

Tillförlitlighetsmässigt verkar Tiguan vara relativt bra, men vissa problem är verkligen värda att tala om. Tiguan är också en riktigt praktisk bil med tillräckligt med utrymme för upp till fem passagerare medan bagageutrymmet är vad man kan förvänta sig av en kompakt SUV.

På det hela taget kan man lugnt säga att Tiguan är en riktigt konkurrenskraftig premium familje-SUV som erbjuder hyfsat värde i alla sina generationer. Den senaste generationen av Tiguan är en riktigt bra bil vilket innebär att du bör överväga den om du vill ha en kompakt SUV.

VW Tiguan – Drivkraften

VW Tiguan erbjuder en hel del motoralternativ, men de fyrcylindriga är de bästa. När du börjar med en 1.4L TSI-motor erbjuder Tiguan cirka 130 hk. Om du vill ha de bästa 4-cylindriga Tiguan-motorerna måste du satsa på 2,0L TSI-modellen som ger upp till 230 hk. Det finns också en 1,5L TSI för den andra generationen Tiguan som ger mer eller mindre samma prestanda som 1,4L-motorn.

  Är Volkswagen Beetle en bra bil?

Tiguan är också utrustad med en av de bästa dieselmotorerna på marknaden, 2.0L TDI som ger upp till 240 hk och som också är otroligt effektiv. Den allra senaste 2020 Tiguan kommer också med en hybriddrift, närmare bestämt en 1,4L PHEV-motor med 245 hk. Tiguan är i första hand en FWD-bil, men 4MOTION finns tillgänglig.

Tiguan kommer också med VW:s egen DSG-växellåda med dubbelkoppling som syftar till att erbjuda snabba växlingstider utan att vara ineffektiv. Tiguan kan ge upp till maximalt 60MPG med dieselmodellerna medan de bensindrivna motorerna når max på cirka 35-40MPG.

VW Tiguan – Design och chassi

Första generationen av Tiguan är en relativt snygg bil, men den ser inte ut som en SUV ska göra. Den andra generationen av Tiguan är mycket bättre eftersom den utnyttjar en mer SUV-liknande boxformad design som också garanterar mycket mer utrymme i kupén. Tiguan av andra generationen efter faceliftet är den överlägset snyggaste, särskilt om den är utrustad med R-Line-utrustningen.

På insidan ser Tiguan mer eller mindre ut som en VW Golf, vilket inte nödvändigtvis är något man vill ha av en sådan bil. Tiguan är mycket beroende av vilka tillval du väljer vilket innebär att den kan se både riktigt högklassig eller riktigt billig ut.

Tiguanens design och chassiinställning är enbart inriktad på komfort, användarvänlighet och cruising. Detta innebär att ingen Tiguan är särskilt dynamisk. Om du vill ha en crossover/kompakt SUV med mer dynamisk känsla bör du ta en titt på Alfa Romeo Stelvio, Porsche Macan eller Jaguar E Pace.

  Är Volkswagen Golf en bra bil?

VW Tiguan – Tillförlitlighet och vanliga problem

När det gäller tillförlitlighet kan man lugnt säga att Tiguan kan erbjuda en riktigt pålitlig upplevelse om du underhåller den ordentligt. De vanligaste VW Tiguan-problemen är förknippade med motorns timing-system, tändspolar, felaktiga luftmassemängd- och O2-sensorer, problem med styrsystemets klockfjäder och ibland med vattenpumpen.

De flesta av dessa kan lösas proaktivt vilket innebär att rätt underhåll och kunskap om hur dessa problem uppstår kan spara dig en hel del problem och pengar. Å andra sidan är problem med klockfjädern en självklarhet med en modern VW.

VW Tiguan – Värde och praktiska egenskaper

Du kan få en VW Tiguan från 10 000 dollar till uppåt 40 000 dollar beroende på modellår, körsträcka, utrustningsnivå och allmänt skick. Den andra generationen av Tiguan är tillräckligt modern för att betraktas som en modern bil medan den första generationen av Tiguan är lite på den äldre sidan.

När det gäller praktiska egenskaper bör du inte oroa dig så mycket med en Tiguan eftersom de senare modellerna använder sig av en klassisk SUV-boxy-design som maximerar det inre utrymmet genomgående. Lastutrymmet är också enormt samtidigt som dörrarna går att öppna på vid gavel, sikten är bra och det finns massor av kubb- och förvaringsutrymmen överallt.

FAQ-avsnitt

Vilken generation av VW Tiguan är bäst?

Den andra generationen av VW Tiguan är det överlägset bästa valet eftersom den erbjuder uppgraderingar över hela linjen. Även om den kostar mer än modellen i 1:a generationen är skillnaderna så stora att det liksom är vettigt att betala mer. Andra generationen efter facelift är bäst, men 2:a generationen efter facelift är verkligen dyr.

  Är Volkswagen Atlas en bra bil?

Den andra generationen av pre-facelift-modellen verkar därför erbjuda det bästa värdet av dem alla, eftersom den är den perfekta balansen mellan pris, funktioner och en sofistikerad helhetsupplevelse.

Är Audi Q5 bättre än VW Tiguan?

Det är ingen hemlighet att Audi Q5 och VW Tiguan delar samma plattform och att de delar de flesta av sina motorer och många andra komponenter. Q5 är dock mer raffinerad, tystare, har kraftfullare motorer och är den klara vinnaren i den här jämförelsen.

Du kan verkligen se att de här två är lika om du ställer dem mot varandra, så mycket att vissa skulle hävda att det inte är meningsfullt att betala mer för Q5. Men om du jämför modeller i högre prisklass är Q5 långt över Tiguan.

Är VW Tiguan en säker bil?

VW Tiguan är en riktigt säker bil precis som alla andra moderna VW är det. Det innebär att den har alla nödvändiga funktioner som du förväntar dig av en modern bil. VW är medvetna om att Tiguan främst används av familjer, vilket innebär att de bör vara extra försiktiga när de utformar familjebilar.

På det hela taget bör du inte oroa dig för säkerheten, men de flesta säkerhetsfunktioner i den avancerade mjukvaran är valfria.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts