Överraskande fakta om VW Amarok

2023 VW Amarok

Världen har just sett den nya Volkswagen Amarok som introducerades för första gången för 2010 års modell. Amarok är en två- eller fyrdörrars lastbil med enkel eller dubbel hytt och frontmotor som endast säljs på några få marknader i världen, t.ex. i Sydamerika, Afrika och Mellanöstern. Första generationens Amarok fanns även på de västerländska marknaderna, men VW beslutade att inte erbjuda den till Europa och USA.

I den här artikeln kommer vi att nämna några av de mer överraskande fakta om VW Amarok som kommer att inkludera saker som du aldrig hört talas om och saker som du vanligtvis inte skulle förvänta dig att hitta i en VW-lastbil. Så om du är intresserad av att köpa en Amarok ska du se till att läsa den här artikeln eftersom den kan avslöja saker som potentiellt kan fungera som en dealbreaker.

Den mest kraftfulla pickupen med V6-dieselmotor

Volkswagen Amarok är en av de mycket få lastbilar du kan köpa med en V6-dieselmotor, särskilt på den australiensiska marknaden där V6-dieselmotorer aldrig riktigt var något. Den här V6:an är också ganska speciell eftersom den gör det möjligt för Amarok att nå 60 mph från stillastående på mindre än 8 sekunder, vilket är bättre än alla andra bilar i sin klass.

Den turboladdade V6-dieselmotorn på 3,0 liter ger 452 Nm vridmoment och dess effekt är beräknad till 222 kW (300 hk), vilket är mer än tillräckligt. Det bästa är också att 3,0L turbodieseln i nya Amarok ger mycket bättre bränsleekonomi än alla andra liknande bilar i sin klass.

  Volkswagen Polo år att undvika - De bästa och sämsta åren

Interiörens kvalitet

Om du kan din väg runt en VW är du förmodligen väl medveten om att vissa VW-interiörer är nästan lika bra som vissa Audi-interiörer. Nya 2023 Amarok har en stor central skärm i porträttformat som ger imponerande svarstider och är relativt lätt att använda tack vare sin storlek. Klimatkontrollerna är integrerade i skärmen vilket inte är idealiskt, men på det stora hela är det ganska självförklarande.

Resten av interiören är täckt med trevliga material som man vanligtvis inte brukar se i den här klassen av bilar. Instrumentbrädan är upprätt och Amarok får också VW:s senaste digitala mätarkluster som gör att bilen ser ut och känns riktigt högklassig.

Restvärmefunktion

Vissa bilar där ute har en speciell ”Restvärme”-funktion i sitt luftkonditioneringssystem och VW Amarok är en av dessa bilar. Tänk dig att du lämnar bilen efter att ha tillbringat en stund i den, du trycker på knappen ”Rest” och systemet fortsätter att pumpa all restvärme från motorn och kylsystemet i bilen för att hålla interiören så varm som möjligt.

Denna funktion fungerar i upp till 30 minuter, vilket innebär att när du går tillbaka till bilen kommer bilens kupé fortfarande att vara varm. Denna funktion gör att du kan spara bränsle eftersom du inte behöver värma upp bilens kupé när du lämnar den i 30-60 minuter. Dessutom förhindrar detta att vindrutan fryser sönder under en tid, vilket också bör bidra till bränslebesparing.

Den kan bogsera mycket

VW Amarok kan dra upp till 8 000 pund i sin maximala konfiguration, vilket är mycket vikt för något som inte är en fullstor Heavy-Duty-lastbil. Ford Ranger kan dra lite mindre än så medan Toyota Tundra har en maxvikt på 6300lbs vilket är betydligt mindre än VW Amarok.

  Är Volkswagen Arteon en bra bil?

Detta kommer faktiskt inte som en alltför stor överraskning för vissa eftersom VW Amarok är ett ganska populärt fordon bland campingentusiaster vilket innebär att dessa kan ses på campingplatser över hela världen.

Lastsäng

Laddbädden på VW Amarok är den bredaste av alla konkurrenter på marknaden vilket innebär att den kommer att få plats med saker som andra lastbilar inte får plats med. Till exempel är VW:s bäddbredd perfekt för den goda gamla europaletten, något som de flesta andra lastbilar i detta segment är för smala för att ta. Själva sängen är ganska stor även för en liten lastbil eftersom den kan konkurrera med dem från det större, stora till medelstora lastbilssegmentet.

Ett permanent AWD-system

Det är inte ofta som en liten lastbil levereras med ett permanent fyrhjulsdriftssystem från fabriken, men det gör VW Amarok. De flesta VW Amarok-konkurrenter använder ett så kallat deltids-AWD-system, även känt som 4X4. Det innebär att Amarok alltid kommer att drivas av alla fyra hjulen medan de flesta av konkurrenterna inte gör det.

FAQ-avsnitt

Vad är bra med VW Amarok?

Det finns en hel del fördelar med nya VW Amarok eftersom det är en ganska snyggt paketerad lastbil som kan göra många saker. Först och främst är alla dess motorer ganska sparsamma och är inte de typiska deladagsmotorer som du hittar i något som en Golf i instegsutförande. Dessutom ser den nya Amarok riktigt bra ut med avancerade adaptiva lysdioder och massor av säkerhetsutrustning, varav det mesta är en sällsynt syn i det här segmentet.

  Är Volkswagen Amarok en bra bil?

Sängen är imponerande stor, den kan dra mycket vikt och interiören är välutrustad och ganska högklassig. Dubbelhyttskonfigurationen har mer än tillräckligt med utrymme i alla säten, vilket innebär att Amarok med glädje kan transportera fyra vuxna på en långresa. Det är också en ganska bekväm bil på vägen eftersom den känns lättare än den är.

Vad är dåligt med VW Amarok?

Den första generationen av VW Amarok visade sig vara en relativt problematisk bil när det gäller dess styrsystem, bränsleledningar, tändsystem och liknande. Den nyare är fortfarande för ny för att man ska kunna säga något, men många är försiktiga med att köpa en just nu eftersom inga resultat om tillförlitlighet på lång sikt eller ens på kort sikt finns ute. Dessutom är Amarok inte heller en särskilt billig lastbil, så pass att det är rimligt om den slår alla sina konkurrenter.

De underhållskostnader som är förknippade med en V6 Amarok är långt ifrån vad de flesta förväntar sig när de hör ordet VW och även om den kan ha designinspiration från VW Touareg är Touareg ett mycket lyxigare fordon.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts