Är Volkswagen Amarok en bra bil?

Är Volkswagen Amarok en bra bil?

Volkswagen Amarok är en VW pickup som släpptes 2010. Ända sedan den släpptes har Amarok fortsatt att leva i skuggan av många mer populära pickuper. Amarok kom aldrig till USA eftersom den var för premium och för dyr för att konkurrera med Ford Ranger, Chevy Colorado och Toyota Tacoma.

Detta innebar att VW Amarok slutade tillverkas 2020 eftersom VW återanvände sin fabrik i Hannover där Amarok byggdes för att tillverka VW ID BUZZ. Amarok är verkligen en ganska dyr bil jämfört med de flesta pickuper, men är Volkswagen Amarok en bra bil?

VW Amarok är en bra bil, men den kunde aldrig konkurrera med några av sina mer prisvärda konkurrenter och eftersom Europa inte riktigt är en marknad för pickuper. De motorer som Amarok erbjuder är effektiva och sofistikerade medan designen är robust, utilitaristisk, men ändå förstklassig.

När det gäller tillförlitlighet är Amarok överallt eftersom vissa modeller är bättre än andra. På grund av den kraftiga nedskrivningen är Amarok nu ganska prisvärd samtidigt som den är praktisk tack vare en ganska stor sängyta.

VW Amarok – Drivkraften

VW Amarok kommer med några olika motorer och den enda bensindrivna Amarok är 2,0L TSI med 165 hk. De mest populära Amarok-motorerna är 2,0L TDI-dieselmotorerna med en effekt på mellan 122 hk och 180 hk för BiTDI-modellerna.

De bästa VW Amarok-motorerna är 3,0L TDI-enheterna med upp till 272 hk. Den 6-cylindriga 3,0L TDI-motorn är en stapelmotor för hela VW Auto Group eftersom den används i många andra mer premiumbilar som Porsche Cayenne, Audi A6 och så vidare.

  Är Volkswagen T-Roc en bra bil?

Amarok kan ge högst 30MPG kombinerat för de mest effektiva dieselmotorerna vilket gör den ganska ekonomisk jämfört med de flesta pickuper. Amarok börjar med en FWD-plattform medan de mer kraftfulla modellerna kommer med 4MOTION AWD.

Slutligen finns Amarok också tillgänglig med en TipTronic-automatisk växellåda och en växellåda med lågt växelområde för vissa marknader.

VW Amarok – Design och chassi

Amarok lånar några designdrag från sin mer eftertraktade kusin, VW Touareg. Amarok är dock mer robust till utseendet eftersom den är en terrängbil med kaross på ram. Interiören om VW Amarok är bra, mer premium än de flesta pickuper, men fortfarande inte så spännande jämfört med Touareg.

Touareg har en fjädring med dubbla wishbone-fjädring fram och bladstänger bak. Detta gör att Amarok känns svävande och mer som en terrängbil än en lyxig SUV. Amarok är inte alls så dynamisk vilket innebär att den är långt ifrån att vara något i närheten av en sportig pickup.

VW Amarok – Tillförlitlighet och vanliga problem

VW Amarok är överallt när det gäller tillförlitlighet då vissa modeller är mer tillförlitliga än andra. De vanligaste VW Amarok-problemen är förknippade med styrkedjespännaren, tändspolarna, högtrycksbränslepumpen, vattenpumpen och PVC-ventilen.

De flesta av dessa kan lösas genom förebyggande underhåll vilket är en nödvändighet för bilar som Amarok. Om du misslyckas med att underhålla den tillräckligt tidigt kommer det sannolikt att orsaka alla möjliga problem längre fram. På det hela taget är Amarok lika bra som det underhåll bilen får.

  Vanliga problem med Volkswagen Atlas

VW Amarok – Värde och praktiska egenskaper

Baksidan av att Amarok är relativt impopulär är att värdeminskningen gör den populär på andrahandsmarknaden. Som sådan har en begagnad VW Amarok ett riktigt värdeorienterat pris, vilket är anledningen till att dessa kan ses rulla runt på europeiska gator där knappt någon annan pickup gör det.

Praktiskt sett ligger VW Amarok mer eller mindre i linje med lastbilar som Toyota Tundra. Inredningsutrymmet är gott tack vare en boxformad design medan lastutrymmet är enormt. Om du inte gillar att placera din last i en öppen säng bör du investera i ett högkvalitativt sängskydd som kan dölja din last samtidigt som du behåller ett enormt lastutrymme.

FAQ-avsnitt

Varför har VW Amarok avvecklats?

Under de senaste åren har många märken avvecklat ännu mer populära bilar. Ett bra exempel på detta är det faktum att VW upphörde med VW Passat sedan, som är en av de mest långlivade och utan tvekan bästa VW-modellerna. Det kommer därför inte som någon överraskning att en bil som Amarok också läggs ned.

Anledningen är att Amarok helt enkelt inte hörde hemma i ett VW-sortiment. Det var inte många som var intresserade av att köpa den medan många nyare VW-modeller (särskilt elektriska) avslöjas till höger och vänster. Om du kombinerar detta med den fruktade Dieselgate-skandalen och det faktum att den kostade VW enorma summor pengar är det ganska uppenbart medan Amarok var tvungen att försvinna.

  Vanliga problem med Volkswagen Beetle

Är VW Amarok en bra terrängbil?

En kaross på ramkonstruktion, dubbla wishbone-upphängning, lågt växelläge, allt detta låter som om det hör hemma i en riktigt kapabel terrängbil, men Amarok är inte en riktigt kapabel terrängbil. Även om Amarok lätt kan ta sig an lätta till måttliga terrängbanor är markfrigången på 195 mm helt enkelt för låg för något mer utmanande.

Amarok har faktiskt den lägsta körhöjden av nästan alla pickupbilar med dubbelhytt, vilket innebär att det finns en stor chans att allvarlig terrängkörning kan skada Amarok.

Ska jag köpa VW Amarok?

Volkswagen Amarok är en bra bil eftersom den åtnjuter en något kultliknande status i Europa. Om du är någon som gillar att köra på landsvägar och älskar äventyr är Amarok en bra bil för det. Även om den inte är utformad för att ta sig an någon seriös terrängkörning kan Amarok stå sig i de mer vanliga sakerna.

Amarok är också bekväm och den erbjuder en hyfsad interiör. Värdeförslaget är starkt samtidigt som det praktiska är bra.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts