Mercedes B180 – Allt du behöver veta

Mercedes Benz B-klass har funnits sedan slutet av 90-talet, men de tidigare modellerna är nu relativt irrelevanta eftersom knappast någon är intresserad av att köpa en 20 år gammal europeisk familjebil. De flesta familjebilsköpare vill ha en bil som är så bekväm och säker som möjligt, och om du är den typen av kille bör du rikta din uppmärksamhet mot B-klassmodellerna W246 och W247.

B180 är Mercedes B-klassens instegsmodell som använder en 4-cylindrig motor med relativt låg effekt. B180 är också kopplad till antingen en standard automatisk 7-växlad låda i W246 eller en 7-växlad enhet med dubbelkoppling i den senaste W247 B180.

Designmässigt ligger B-klassen i linje med alla andra Mercedes-modeller på instegsnivå, vilket innebär att den ser ståtlig och omisskännligt Mercedes-liknande ut. Interiören är stor och utrustad med många familjevänliga funktioner, många förvaringsutrymmen och lättåtkomliga lås för barnmontering.

W246 B-klass är inte alls lika pålitlig som W247 och de vanligaste problemen är förknippade med växellådan, motorn, elen, läckage och fjädring. B-klassen är en praktisk bil som kan fås till ett relativt lättillgängligt pris, särskilt för W246-modellen.

Mercedes B180 – Motorerna

W246 B180 drivs av en 1,6 liters fyrcylindrig turbomotor i rad med 122 hk och 147 lb-ft vridmoment. Den är kopplad till en 7-växlad automatlåda som är relativt smidig och sömlös. B180 kommer i en FWD-konfiguration medan 4MATIC AWD-systemet finns tillgängligt som en del av optionslistan.

W247 B180 drivs av en 1,4 liters fyrcylindrig turbomotor i linje med 136 hk och 147 lb-ft vridmoment. Den levereras också med en 7-växlad växellåda, men den i W247 är en dubbelkopplad växellåda. Det innebär att den växlar ännu smidigare. FWD är också standard medan tillvalet 4MATIC finns tillgängligt.

  Passar Audi-fälgar till Mercedes?

W246 B180 kan ge upp till 44MPG kombinerad vilket är mer eller mindre samma som W247. Dessa effektsiffror är inte så imponerande, särskilt inte för en så stor bil som B-klass. B-klassen är dock en familjebil vilket innebär att de flesta som är intresserade av att köpa en sådan inte är så hårt ansatta av effekt ändå.

Mercedes B180 – Design och chassi

W246 B180 ser ut och känns som en Mercedes, men den har inget emot W247 som ser ut och känns mycket mer sofistikerad. B-klassen har alltid följt en klassisk minibuss exteriördesign vilket innebär att den erbjuder en relativt hög tyngdpunkt vilket gör bilen lätt att kliva in och ut ur.

Den här designen garanterar också en hyfsad sikt runtomkring vilket är något man vill ha från en familjebil. Chassit och fjädringen är inställda på komfort vilket innebär att även AMG-modellerna inte är så dynamiska. B-klass W247 åker mycket mjukare än W246 även om W246 också är bekväm.

Mercedes B180 – Tillförlitlighet och vanliga problem

W246 B180 är inte den mest pålitliga Mercedes-modellen som finns. De tidigare W246-modellerna är de mest besvärliga medan de senare W246-modellerna har många av dessa problem åtgärdade direkt från fabriken. W247 är mycket mer pålitlig eftersom den erbjuder en tillförlitlighet som ligger över genomsnittet för en Mercedes.

De vanligaste problemen som tenderar att drabba B-klassmodeller är motorrelaterade som t.ex. injektortätningar, upphängningsrelaterade som slitna bussningar som avger knackande ljud, läckor och elektriska problem som tenderar att drabba många av bilens tillbehör och komfortfunktioner.

  Vad är skillnaden mellan GLC och GLA Mercedes?

Mercedes B180 – Värde och praktiska egenskaper

W246 B180 kan numera köpas för ett relativt lågt pris, men det är bättre att spendera lite mer för ett senare exemplar med lägre körsträcka om man vill behålla så mycket återförsäljningsvärde som möjligt och samtidigt lägga mindre pengar på underhåll och reparationer. W247 B-klass är den nyaste B-klassen som finns, vilket innebär att den finns både från ny och begagnad, och båda dessa kostar mycket.

Praktiskt sett kan du inte göra fel med en bil som B-klass eftersom den erbjuder massor av sittplatser och lastutrymme. Dessa är utformade med familjeanvändning i åtanke vilket innebär att de är lättillgängliga med riktigt bra sikt runtomkring.

FAQ-avsnitt

Är Mercedes B180 säker?

Mercedes Benz B-klass är verkligen en säker bil eftersom både Euro NCAP och IIHS har bedömt B-klassen som en överlägset säker bil. Om du vill ha en så säker upplevelse som möjligt måste du antingen köpa en begagnad, fullt utrustad W246 B-klass eller satsa på en lätt begagnad eller ny W247 B-klass eftersom de flesta säkerhetsfunktioner ingår i listorna över extrautrustning.

Dessa brukar inkludera assistent för döda vinkeln, lane keep assist, Mercedes Distronic Plus, automatisk nödbromsning, 360-graders kameror, kollisionsundvikande, cross-traffic assist och så vidare. Du borde kunna dra nytta av dessa gratis om du planerar att använda B-klassen som familjefordon, men Mercedes som är Mercedes kommer inte bara att ge bort det gratis.

  Är Mercedes GLA en familjebil?

Hur eftertraktad är Mercedes B-klass?

Mercedes B-klass är en av de minst åtråvärda Mercedes-modellerna eftersom den i huvudsak är en minibuss för hela familjen. Minibussar har aldrig köpts av människor som är sugna på att äga dem, utan snarare av människor som tvingas köpa dem av sina fruar. Alla skämt åsido, de är inte de mest pålitliga Mercedesbilarna, men de är mycket vettiga.

Minibussar är rationella inköp, inte känslomässiga. Om du vill att din familj ska ha tillräckligt med utrymme i en bekväm och säker bil är B-klassen något för dig.

Hur länge kan en Mercedes B180 hålla?

Mercedes B180 kan hålla länge, men bara om den underhålls på rätt sätt. Detta innebär att dessa verkligen är en av de Mercedes-bilar som kan hålla i evigheter. Det är värt att nämna att W247 är en relativt ny modell vilket innebär att knappast någon har samlat på sig så många mil med W247.

Oavsett vilken modell du väljer kommer du sannolikt att kunna använda den länge om du underhåller den.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts