Är Mercedes GLA en familjebil?

Den äldre Mercedes GLA var inte en familjebil eftersom den var ganska opraktisk med tanke på sin storlek och marknadsposition. Den nya generationen av GLA är mycket bättre eftersom den använder ett mer familjevänligt tillvägagångssätt. Mercedes positionerar GLB SUV:n som Mercedes SUV på ingångsnivå, men i verkligheten är GLA och GLB otroligt lika varandra.

Därför kan man lugnt säga att GLA är mer än kapabel att vara en väldesignad och säker familjebil. GLA är verkligen den minsta SUV:n i Mercedes SUV-sortimentet och de flesta anser att den är för liten för att vara en riktig familjebil, men ändå är det så många främst yngre familjer som ändå köper GLA.

En riktig familjebil måste utmärka sig i några mycket viktiga kategorier som säkerhet, praktiska egenskaper, tystnad, komfort och teknik. Den måste också vara pålitlig och kunna transportera personer och last relativt enkelt. Detta innebär att en enorm SUV inte precis alltid är rätt val, särskilt om du inte behöver sju säten.

GLA är verkligen säker och sofistikerad. Den är relativt praktisk eftersom den inte erbjuder nästan klassledande utrymme för både passagerare och lastutrymme, men om du äger en yngre familj räcker GLA mer än väl.

Mercedes Benz GLA – Värde, konkurrens och lyx

Att uppfostra en familj kostar mycket pengar, och det är därför många familjer där ute är pengamedvetna när de köper en bil. GLA börjar på 36 400 dollar vilket är relativt prisvärt med tanke på att GLA erbjuder en äkta Mercedes-upplevelse samtidigt som den erbjuder några klassledande fördelar jämfört med sina konkurrenter.

  Ska jag köpa en Tesla eller en Mercedes?

Den första fördelen som GLA har jämfört med Audi Q3, BMW X1 och Volvo XC40 är önskvärd eftersom de flesta människor där ute dras till GLA mest. Detta beror på att GLA erbjuder en sofistikerad exteriördesign och en uppseendeväckande interiördesign som helt enkelt är ett snitt över resten.

Värdemässigt tenderar en välutrustad GLA att öka i värde jämfört med en jämförbar Q3, XC40 och X1 mycket mer, men en välutrustad GLA slår en välutrustad Q3 alla dagar i veckan. Det område där Q3 är bättre än GLA är praktiskt, eftersom den erbjuder både mer sitt- och lastutrymme, medan Q3:s interiör är lika snygg och förmodligen ännu bättre tillverkad.

De som köper GLA vill ha lyx och det är verkligheten, och det är också där GLA verkar utmärka sig. Det är trots allt en Mercedes, och vi vet alla att Mercedes gör lyx på ett briljant sätt.

Mercedes Benz GLA – Praktisk och familjevänlig

Praktiska egenskaper är inte GLA:s starka sida eftersom Q3, XC40 och BMW X1 erbjuder mer lastutrymme i jämförelse. Detta är dock ingen dealbreaker om du är nöjd med det utrymme som GLA erbjuder, och det är de flesta som köper GLA.

Skillnader som dessa verkar enorma på pappret, men i verkligheten är de inte lika viktiga. Om du äger en yngre familj är det liten eller ingen skillnad när det gäller baksätena, men om du äger en äldre familj som består av fullvuxna vuxna är GLA inget för dig.

  Mercedes modellnummer förklaras

Det är ganska enkelt att montera en babystol i GLA eftersom ISOFIX-förankringarna är lättillgängliga och bakdörrarna öppnas tillräckligt brett. GLA får lätt plats med både de skrymmande bakåtvända sätena och de mer vanliga framvända barnstolarna.

GLA erbjuder en relativt familjevänlig interiör som är fullspäckad med smarta fackutrymmen och stora bakrutor. Detta gör att GLA känns luftig och inte så klaustrofobisk på baksidan, vilket självklart är bra.

Mercedes GLA – Säkerhet

Säkerheten är utan tvekan den viktigaste aspekten när det gäller att köpa familjebilar och är något du aldrig någonsin bör snåla på. Den goda nyheten är att GLA är en beundransvärt säker bil eftersom många ledande krocktestorganisationer betygsatte GLA med ett stjärnigt 5-stjärnigt betyg.

Den dåliga nyheten är att de bilar som testas är utrustade med alla de säkerhetssystem som Mercedes erbjuder. Det innebär att utan dessa system är bilen inte så säker som det annonseras, men med dem tenderar bilen att kosta mycket mer pengar än vad du ursprungligen förväntade dig.

Det är dock vettigt att utrusta GLA med alla säkerhetsfunktioner för att hålla din familj säker. Dessa system spelar ibland en stor roll och kan rädda dig från olyckor och öka din medvetenhet.

FAQ-avsnittet

Är GLA en tyst bil att resa i?

Tysthet är också en viktig aspekt av en riktig familjebil, särskilt om du älskar att ta med dig familjen på längre resor. Ljudet från staden och den öppna vägen kan ofta kännas för mycket för mindre barn, vilket potentiellt kan göra dig mindre medveten om din omgivning när du kör.

  Tillverkar Mercedes en självladdande hybridbil?

Men om bilen i fråga är tyst och bekväm utan en nervös körning innebär det att dina barn kommer att kunna somna mycket lättare. GLA erbjuder inga dubbelglasfönster, men den är ganska bullerisolerad samtidigt som den är bekväm att färdas i.

Är GLA en pålitlig bil?

Enligt några källor på nätet verkar GLA erbjuda en tillförlitlighet som är över genomsnittet enligt prognoserna. GLA är dock fortfarande en relativt ny bil, vilket innebär att det är svårt att korrekt bedöma den långsiktiga tillförlitligheten.

På det hela taget är den nya GLA mycket bättre än den gamla och det verkar som om den kommer att hålla länge, precis som alla andra Mercedes om du tar väl hand om den.

Är Mercedes GLA en önskvärd bil?

Mercedes GLA är verkligen en mycket eftertraktad bil, men den kostar mycket pengar med tanke på att den bara är en subkompakt SUV/Crossover. Detta gör ändå att GLA säljer riktigt bra både från ny och som bil på begagnatmarknaden.

GLA är mer eftertraktad än Audi Q3, X1 och XC40. GLA är också en nyare bil än alla dessa tre, vilket innebär att den väcker mest uppmärksamhet även bland bilentusiaster.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts