Vanliga problem med Mercedes B180

Mercedes Benz B-klass är Mercedes familjebil på ingångsnivå som syftar till att tillfredsställa dem som vill ha både en lyxbil och en familjebil. B-klassen introducerades först i slutet av 90-talet, men de första få modellerna var inte riktigt så lyxiga eller önskvärda som man förväntar sig att en Mercedes ska vara.

Den nuvarande och tidigare generationen är betydligt bättre eftersom de är mycket rymligare och mer lyxiga. B180-modellen använder en 4-cylindrig motor med cirka 120-136 hk, vilket egentligen inte är något man vill ha från en så stor bil som B-klassen.

Den tidigare generationen (W246) B-klass är inte lika pålitlig som den nuvarande (W247) B-klass, och de vanligaste problemen i samband med båda dessa beror på växellådan, fjädringen, läckage, motorrelaterade problem och eventuella elektriska problem.

De flesta av dessa är inte allvarliga problem, men de bör verkligen åtgärdas så snart som möjligt. Annars kommer du sannolikt att drabbas av allvarligare problem som kan sluta med iögonfallande räkningar. Om du är intresserad av att köpa B180 är W247-generationen långt över sin föregångare.

Mercedes B180 transmissionsproblem

Den 7-växlade automatväxeln som ingår i B180, särskilt W246, är benägen att drabbas av en myriad av olika problem, inklusive långsam växling, ovilja att lägga in en växel, växelglidning eller knastrande ljud. Dessa kan lösas på många olika sätt beroende på vad som faktiskt är fel med växellådan.

Ibland måste du byta ut en komponent eller två, eller helt enkelt byta ut oljan, medan du vid andra tillfällen måste byta ut hela växellådan på en gång. Detta är mycket dyrare och mer krävande, men är något du måste göra om du vill ha din B-klass tillbaka på vägen.

  Vilka Mercedes har digitala instrumentpaneler?

Mercedes B180 problem med fjädringen

Både W246 och W247 är också benägna att drabbas av upphängningsrelaterade problem, särskilt när det gäller knackande ljud. Dessa orsakas vanligtvis av defekta anti-rollbussningar som visserligen är hållbara, men inte kan hålla länge. Tack och lov är det lätt att byta ut dessa eftersom de är billiga och lätta att komma åt.

Ibland drabbas B-klass av allvarligare problem på grund av konstant körning över ojämna vägar och aggressiva gropar. Dessa kan orsaka alla slags sprickor i fjädringssystemet som tenderar att adderas under bilens hela livslängd.

Mercedes B180 läcker problem

Europeiska lyxbilar är kända för att drabbas av problem relaterade till alla slags läckor, särskilt när det gäller olja. Många B-klassägare har också rapporterat problem i samband med bränslesystemet där de känner bränslelukt från baksidan av bilen. Problem med oljeläckage beror på slitna slangar och tätningar som lätt kan bytas ut.

Bränsleläckage beror oftast på en felaktig O-ring, vilket är ett känt problem för många Mercedes-modeller. Dessa kan ibland vara felplacerade eller spruckna, så för att lösa dessa problem krävs ibland att du antingen byter ut O-ringen eller helt enkelt justerar den enligt tillverkarens specifikation.

Mercedes B180 motorrelaterade problem

Det vanligaste motorrelaterade problemet med B180 beror på fel på injektortätningar. Om du hör några skrapande ljud när du slår på motorn är det troligt att det är injektortätningarna som är orsaken. Dessa kan också lätt identifieras om du också känner en konstant vibration i hela bilen. Om du märker båda dessa saker är det insprutartätningarna som är orsaken.

  Mercedes AMG GLA Class tillförlitlighet

För att åtgärda problemet behöver du bara byta ut dessa injektortätningar så är du redo att köra. B180 tenderar också att ibland få motorstopp, vilket kan bero på många olika orsaker.

Mercedes B180 elektriska problem

B180 är ibland känd för att drabbas av alla slags elektriska problem, t.ex. att elektriska fönsterrutor inte fungerar, problem med den elektriska bakluckan, GPS-problem, problem med telefonanslutning, fel i infotainmentsystemet och störningar. Dessa är ett vanligt problem för många Mercedes-modeller, vanligtvis äldre modeller.

Den nya B-klassen är därför inte lika utsatt för dessa som tidigare modeller är, men de är ändå värda att nämna eftersom de tenderar att dyka upp i många modeller. Dessa är vanligtvis mjukvarurelaterade och de tenderar inte att pågå länge, så du bör vara nöjd med dessa. Ibland måste du dock byta ut vissa system om problemet kvarstår.

FAQ-avsnittet

Ska jag köpa Mercedes W246 B-klass?

W246 B-klass är numera en relativt bra affär eftersom många av dessa kan fås till relativt överkomliga priser. Om du kan hitta en som är ekonomiskt vettig är det därför ett bra köp. Det är värt att nämna att W246 B-klass inte är lika pålitlig som W247, men om du tar hand om den kommer du sannolikt att ha glädje av den under lång tid framöver.

Du bör fokusera din uppmärksamhet på de senare modellerna med färre mil på klockan eftersom dessa inte är lika svåra att leva med som de tidigare modellerna.

  Mercedes-Benz G-klass Tillförlitlighet

Ska jag köpa Mercedes W247 B-klass?

W247 B-klass är den nyaste B-klassmodellen på marknaden och passar perfekt in i Mercedes nuvarande sortiment. Det är en mer tillförlitlig, lyxigare, rymligare och mer avancerad version av W246, och som sådan är den verkligen värd att överväga.

W247 B-klass bör kunna tillfredsställa alla dina behov av sittplatsutrymme eftersom det är en riktigt konkurrenskraftig Mercedes familjebil. De flesta som köper dessa har vanligtvis en större familj. Som sådan, om du har ett sådant behov är W247 en utmärkt bil.

Saknar Mercedes B180 kraft?

Det beror på vad du förväntar dig av en bil. Om du är en person som är van att köra bilar med över 200 hk kommer B180 att kännas som en snigel för dig. Om du å andra sidan inte är så intresserad av hastighet och acceleration är B180 hygglig. B-klassen är en familjebil vilket innebär att hastighet och acceleration inte är en prioritet.

120 hk för en så stor bil som B-klass är objektivt sett bristfälligt. Detta kommer att märkas när du vill köra om eller slå ihop på en motorväg.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts