Hur mycket höjer Aiways din elräkning?

Aiways är ett av de mest omtalade kinesiska elbilsstartupföretagen eftersom de erbjuder några ganska hyggliga elbilar som kostar betydligt mindre än de flesta av sina konkurrenter. Aiways har lyckats packa dessa bilar med en hel del teknik och bekvämlighetsfunktioner som gör dem värda din tid och dina pengar.

Aiways erbjuder för närvarande några elbilar men den mest populära är U5 SUV/crossover som kommer med ett 63 kWh-batteri som kan erbjuda cirka 250 WLTP-räckvidd. Med tanke på att det nationella genomsnittspriset på el är 13 cent per kWh bör en full laddning kosta dig cirka 8-10 dollar beroende på vilken tid på dagen du laddar bilen.

Låt oss säga att du kör bilen cirka 1 000 mil per månad vilket innebär att du måste spendera cirka 32,5 dollar för 250 kWh el. Kostnaden för en kWh el varierar mellan olika stater så du måste räkna själv om du vill få en korrekt uppskattning.

På det hela taget bör du räkna med att betala 30-60 dollar mer per månad på dina elräkningar om du laddar din elbil uteslutande hemma. Om du förlitar dig på den offentliga laddningsinfrastrukturen kommer du sannolikt att betala mycket mer än så.

Aiways – Varumärket

Under de senaste åren har det skett en stor ökning av kinesiska nystartade elbilsmärken som Aiways, ZHIDOU, NIO, XPeng, Li Auto som främst är inriktade på att designa och bygga billigare elbilsalternativ till befintliga elbilsmärken som Volkswagen, Kia, Hyundai och Toyota.

Aiways erbjuder för närvarande några olika modeller och alla är mer rimligt prissatta än sina europeiska, japanska och amerikanska konkurrenter. Aiways har lyckats designa och utveckla en konkurrenskraftig elbil från grunden på mindre än tre år.

  Kommer elbilar att bli billigare?

Den mest populära modellen som Aiways för närvarande erbjuder är crossover/SUV-modellen U5 som bör kosta runt 45 000 dollar i USA. U5 har ett 63 kWh-batteri som klarar 250 WLTP-mil på en enda laddningscykel. Du kan ladda U5 från 20 % till 80 % på cirka 35 minuter om du lyckas hitta en snabb likströmsladdare medan växelströmsladdning tar cirka 10 timmar för samma mängd laddning.

Aiways är inte så populärt för tillfället men det verkar som om märket samlar mycket intresse i Europa eftersom de erbjuder bilar till konkurrenskraftiga priser med bra byggkvalitet och mycket utrymme.

Aiways – Varför du bör överväga en bil

Det finns några uppenbara skäl till varför man bör överväga en Aiways som sin nya elbil. För det första kostar Aiways U5 cirka 45 000 dollar, och för det priset erbjuder den mest utrymme i sitt segment. Baksätena är enorma och det är även lastutrymmet, särskilt när man sänker ner den andra sätesraden.

Bilen levereras också med många funktioner från fabriken vilket innebär att du inte ska behöva lägga ut mycket pengar för att få en välutrustad modell. Den exteriöra designen ser lite oavgjord ut, men den inre designen är fylld med massor av högkvalitativa material och intuitiva kontroller.

Alla Aiways-modeller kommer med ett hyfsat infotainmentsystem som stöder Apple CarPlay men som inte stöder Android Auto ännu. Alla bilar kommer med en fjädringsuppsättning som är inställd på bekväm körning vilket borde göra dem trevliga både på motorvägshastigheter och i stan.

  Ska jag köpa en elbil nu eller vänta?

Aiways – Varför du inte bör överväga en sådan bil

Som tidigare nämnts är Aiways bara ett nystartat varumärke som precis har kommit till den europeiska marknaden och förväntas komma till USA 2022. Att köpa en bil från ett nystartat varumärke är alltid riskabelt vilket innebär att du bör göra din research och ta reda på var alla serviceplatser finns i din delstat.

Ingen Aiways-modell levereras med navigering vilket är lite märkligt, särskilt om du använder en Android-enhet eftersom Android Auto ännu inte stöds. Instrumentklustret består av tre separata skärmar som ser lite daterade ut trots att bilen är helt ny.

Det största problemet som omger Aiways är dock den ganska tveksamma säkerhetsredovisningen. Euro NCAP är den ledande europeiska organisationen som gör krocktester och under deras tester fick U5 endast tre stjärnor vilket är otroligt dåligt för en 2021 års bil.

Aiways reagerade ganska snart genom att säga att de arbetar för att lösa problemen, så det är bara tiden som får utvisa om dessa säkerhetsbetyg kommer att förbättras eller inte.

FAQ-avdelning

Är det vettigt att köpa en elbil från ett kinesiskt startupföretag?

Det beror på bilen i fråga eftersom vissa modeller säkert är bättre än andra. Men om du vill ha en elbil men inte är beredd att spendera enorma summor för att få en sådan, är det vettigt att överväga ett kinesiskt elbilsstartupmärke om priset är tillräckligt bra.

Du måste dock se till att alla väsentliga aspekter av ägandet är på en tillfredsställande nivå och att det finns tillräckligt många licensierade serviceverkstäder i närheten som kan serva bilen åt dig. Hur som helst är det vettigt att vänta ett år eller två innan du köper en, särskilt eftersom modellerna inte är direkt säkra.

  Hur laddar man en Tesla i en nödsituation?

Är det vettigt att köpa en elbil år 2022?

Det är vettigt om du kan utnyttja en elbilsplattform fullt ut, vilket innebär att du kan ladda bilen närhelst det behövs. Om du har ett garage och kan väggladda bilen över natten är det mycket vettigt att köpa en elbil, särskilt om du bara pendlar kortare sträckor.

Men om du parkerar bilen på gatan eller om du tenderar att köra många mil varje vecka är det bäst att hoppa över att köpa en elbil ännu.

Är Aiways lika bra som Tesla?

Tesla är för närvarande det mest värdefulla bilmärket på planeten samtidigt som det är det ledande elbilsmärket. Aiways är ett nystartat kinesiskt företag som fortfarande är relativt okänt för allmänheten. Som sådan är det ganska meningslöst att jämföra dessa två eftersom Tesla är bättre än Aiways i nästan alla avseenden.

Teslas bilar betraktas som de mest eftertraktade massproducerade elbilarna på planeten medan Aiways fortfarande är en nykomling från ett främmande land. Aiways erbjuder visserligen mer värde för pengarna när det gäller utrymme och byggkvalitet, men Tesla erbjuder allt annat bättre än Aiways.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts