Hur mycket höjer en Polestar din elräkning?

Elbilar blir allt mer populära på sistone vilket gör att erfarenheten av att äga en elbil blir extremt relevant. Som sådan måste vi vara medvetna om vad det innebär att äga en elbil och hur mycket det kostar att använda en elbil dagligen.

En av de viktigaste aspekterna av att äga en elbil är tillgång till tillförlitlig laddning och hur det går till att ladda en bil jämfört med att tanka en traditionell elbil. Även om de flesta människor förknippar elbilsägande med betydligt lägre driftskostnader från början, men detta är faktiskt inte fallet i de flesta fall.

För att förstå hur mycket pengar det kostar att ladda en elbil måste man först beräkna hur mycket en kWh kostar. Enligt U.S. Energy Information Administration betalar ett genomsnittligt hushåll i USA i genomsnitt 14 cent för en kWh el.

Om din standardpolestar 2 har ett batteri på 64 kWh kostar det alltså cirka 9 dollar för en enda laddning. Om du kör din bil varje dag kan du räkna med i genomsnitt 25-70 dollar per månad, beroende på hur du kör din bil och hur effektiv du är med både laddning och energiförbrukning.

Laddning av en elbil jämfört med att tanka en traditionell ICE-bil

Den mest uppenbara effektivitetsjämförelsen i den nuvarande bilindustrin är mellan elbilar och ICE-bilar. Som sådan uppskattar AAA att 3,20 dollar per gallon är något av ett genomsnittligt bränslepris på senare tid och en standardbil är utrustad med en bränsletank på 12 gallon, vilket innebär att det kostar cirka 38 dollar att tanka en sådan bil.

Olika bilar förbrukar olika mycket bränsle eftersom de skiljer sig åt när det gäller vikt, aerodynamik, effekt och storlek. Det är därför svårt att hitta en allmän uppskattning, särskilt eftersom MPG-resultaten tenderar att variera kraftigt beroende på var du kör bilen och hur du kör bilen.

  Aiways vs Polestar - vilken är bäst?

Om du använder en relativt vanlig bil med 30 MPG bör en bränsletank på 12 gallon i teorin räcka för att du ska kunna köra cirka 360 mil mellan två tankningar. Om du kör din bil cirka 1 000 mil varje månad innebär det att du måste tanka bilen tre gånger i månaden, vilket motsvarar 114 dollar om priset på en gallon är 3,20 dollar.

Som tidigare nämnts varierar siffror som det aktuella bränslepriset och hur långt en viss bil kan köra mycket, men mönstret är nästan alltid detsamma. Att tanka en ICE-bil kostar faktiskt mer pengar än att ladda en elbil.

Laddning av elbilen hemma kontra laddning av elbilen på resande fot.

Du närmar dig i huvudsak laddning av din elbil på två olika sätt. Du kan antingen välja att köpa en anständig väggladdare och ladda bilen hemma om du har tillgång till ett garage av något slag. Detta är det enklaste och mest bekväma sättet att ladda din bil genom att helt enkelt låta den stå på laddning över natten.

Men om du parkerar din bil på gatan eller om du fortfarande inte har någon särskild väggladdare måste du ladda din elbil på språng, vilket vanligtvis innebär att du laddar den under arbetstid eller laddar den med hjälp av den nuvarande laddningsinfrastrukturen i ditt område.

Det är bättre att helt enkelt förlita sig på att ladda bilen över natten hemma via en väggladdare eftersom detta är det enklaste och billigaste sättet att ladda en bil. De flesta bilar kan lätt laddas helt genom moderna väggladdare över natten, vilket innebär att du alltid har en fulladdad bil.

  Behöver Teslas olja?

Dessutom kostar el mindre under kvällen vilket också talar till förmån för hemmaladdning. Att ladda din bil med hjälp av den tillgängliga laddningsinfrastrukturen i ditt område är lite knepigare eftersom dessa ofta kan vara ur funktion.

Snabbladdning av en bil – Pris och bekvämlighet

Den allmänna tumregeln är att ju snabbare laddning – desto högre pris. Detta innebär att snabbladdare kostar mest pengar eftersom de är dyra att installera och eftersom de levererar mer el per minut.

Snabbladdare kan leverera upp till 200 miles på bara 20-30 minuter, vilket avsevärt minskar den tid som behövs för att ladda en bil helt. Om du äger en Polestar 2 bör en snabbladdare ladda bilen helt på mindre än två timmar.

Flera tester har visat att Polestar 2 kan uppnå en maximal laddningshastighet på cirka 130-150 kWh, vilket innebär att en starkare laddning sannolikt inte kommer att överträffa detta mål.

FAQ-avsnitt

Är det värt att köpa en elbil år 2021?

Enligt flera olika källor är mer än 54 % av amerikanerna förtjusta i tanken på att köpa antingen en hybrid- eller elbil som nästa bil. Med tiden bör denna procentandel röra sig mot elbilar, vilket innebär att det är ganska oundvikligt att köpa en elbil i framtiden.

Att köpa en nu är dock svårare att bedöma eftersom elbilsägande i hög grad beror på din förmåga att ladda bilen lätt och tillförlitligt. Detta innebär att om du har tillgång till tillförlitlig och alltid tillgänglig laddning är det mycket mer meningsfullt att köpa en. Om du dessutom huvudsakligen kör din bil och gör regelbundna dagliga pendlingsresor är det värt att överväga en elbil som din nästa bil.

  Hur länge räcker Polestar-batteriet?

Varför ska jag köpa en elbil framför en hybridbil?

En hybrid är något av ett perfekt mellanting mellan en fullfjädrad elbil och en traditionell elbil, vilket innebär att du bör köpa en hybrid om du inte är 100 % redo att övergå till en elbil. Plug-in hybrider kan användas både som ICE-bilar och som elbilar vilket ger dig den flexibilitet som behövs om du glömmer att ladda bilen.

Å andra sidan är en elbil vettigare om du redan är bekant med hur elbilar fungerar och du inte har några problem med att ladda bilen.

Är det alltid billigt att ladda en elbil?

Ingen kan med säkerhet säga att det alltid kommer att vara billigare att ladda en elbil än att tanka en ICE-bil. Allt beror på en myriad av olika faktorer som inte kan beaktas fullt ut. Det betyder att du ibland kommer att betala mer pengar för att ladda en elbil än för att tanka en ICE-bil.

När elbilarna börjar användas i stor skala kommer vi att få se hur väl vår energiförbrukning kommer att klara av den tillgängliga energin där ute, och detta kommer troligen att öka eller sänka priset i enlighet med detta.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts