Kräver Aiways mycket underhåll?

En fördel som elbilar har jämfört med ICE-bilar är att de behöver mycket mindre underhåll. elbilar behöver inte byta ut motorolja, de har mindre bromsslitage på grund av regenerativ bromsning, batteriet och elmotorn behöver lite eller inget regelbundet underhåll och det finns färre rörliga delar i allmänhet.

Aiways är ett nytillkommet kinesiskt elbilsstartupmärke som för närvarande erbjuder U5 och U6. U5 är företagets stapelmodell och säljs till höger och vänster på grund av sitt relativt billiga pris. Aiways är ett varumärke som är okänt för många, men det betyder inte att U5 är en dålig bil, tvärtom, U5 ger mycket valuta för pengarna.

Som sådan kan man lugnt säga att Aiways U5 inte kräver mycket underhåll och att underhåll inte bör vara ett bekymmer när det gäller U5. U5 levereras också med en fabriksgaranti som täcker batteriet i 8 år och alla andra elektriska komponenter i upp till 5 år eller 150 000 km, beroende på vad som inträffar först.

På det hela taget borde U5 vara en lätt bil att leva med, men frågan om service av U5 kan vara mer relevant eftersom Aiways är ett helt nytt märke och det är ganska svårt att säga hur många pålitliga serviceverkstäder som ens kan arbeta med U5.

Aiways U5 – Underhåll av en elbil

Att underhålla och serva en elbil är både mer kostnadseffektivt och enklare än att underhålla och serva en bil med förbränningsmotor. Vissa källor på nätet nämner att underhåll och service av en elbil kostar upp till 30 % eftersom det är färre delar som behöver skötas.

  Aiways vs Porsche - vilken är bäst?

Vissa aspekter av det vanliga bilunderhållet, t.ex. däckbyten, är mer eller mindre lika för bilar med förbränningsmotor och elbilar. Elbilar är dock nästan alltid mycket tyngre än bilar med elmotor, vilket innebär att däcken måste bära mer vikt och därför kan slitas ut tidigare.

Den största fördelen som elbilar har jämfört med bilar med elmotor när det gäller underhåll är att elmotorn har färre rörliga delar. Detta innebär att det blir mindre friktion, vilket också innebär att det blir mindre värme. Mindre värme och friktion innebär att det inte behövs någon motorolja och att delarna kan hålla mycket längre om de inte ständigt förändras i temperatur.

Alla elbilar i dag har regenerativ bromsning som är utformad för att bromsa bilen genom att använda elmotorn för att lagra förlorad energi tillbaka till batteriet. Detta innebär att du sällan använder dina bromsar, vilket också eliminerar behovet av frekvent bromsunderhåll.

Aiways U5 – Service av U5

Elbilar tenderar verkligen att vara mer tillförlitliga jämfört med bilar med elmotor på grund av alla de skäl som anges ovan. Det är helt enkelt mindre som kan gå fel med en elbil. Vissa elbilsmärken är dock bättre på service än andra, så det är viktigt att notera att det är ett av elbilsvärldens största mysterier.

Som sagt är elbilar mer tillförlitliga, men när de går sönder tenderar de att vara mycket svårare att reparera. Du kan inte bara dyka upp till din lokala serviceverkstad med en elbil eftersom endast utbildade proffs är tillräckligt skickliga för att arbeta med vissa elbilar vilket innebär höga priser.

  Är Aiways en bra bil för en lång person?

Ett annat potentiellt problem med U5 är att det inte finns så många licensierade Aiways-serviceverkstäder, vilket innebär att du eventuellt måste resa långt innan du kan få service på din bil.

Aiways U5 – Garanti

Alla Aiways-modeller levereras med en femårig lång/150 000 km lång garanti som täcker alla dina vanliga nackdelar som kan uppstå när du använder U5. Aiways erbjuder också en 8-årig lång batterigaranti vilket innebär att de flesta ägare från ny inte ska oroa sig för batteriet alls.

Aiways garanterar också 75 % batterihälsa efter 8 år, vilket innebär att du bör kunna njuta av en räckvidd på över 200 mil i många år framöver. Aiways ger dig också en 10-årig lång korrosionsgaranti och en reservdelsgaranti som täcker cirka 20 000 km.

För att du inte ska ogiltigförklara garantin måste du ta U5 till en auktoriserad serviceverkstad om du vill serva din U5. Som nämnts ovan kan det potentiellt vara ett problem eftersom inte många serviceverkstäder är Aiways-licensierade ännu.

FAQ-avdelning

Varför är elbilar svårare att reparera?

För att vara ärlig är det inte nödvändigtvis sant att elbilar kostar mer pengar att reparera, men det finns faktiskt inte många som kan reparera din elbil. ICE-bilar har funnits i årtionden vilket innebär att alla mekaniker där ute vet ett och annat om dessa motorer vilket också innebär att de totala priserna borde sjunka tack vare mycket konkurrens.

  Hur mycket höjer Aiways din elräkning?

Å andra sidan är elbilar fortfarande inte lika populära som ICE-bilar och det finns helt enkelt inte många kvalificerade och utbildade mekaniker som kan arbeta med känslig elbilsteknik. Därför är det svårare att hitta en plats för att reparera din elbil, och för att reparera den kan du till och med behöva vänta i flera veckor.

Kommer elbilar att bli mer populära?

Kinesiska nystartade elbilsmärken som Aiways gör oss alla en tjänst genom att erbjuda ett billigare elbilsalternativ till europeiska och japanska elbilar, vilket borde leda till billigare elbilar i allmänhet. Ett av de största problemen på elbilsmarknaden är att elbilar fortfarande kostar för mycket pengar för de flesta kunder.

Om elbilspriserna fortsätter att sjunka och om laddningsinfrastrukturen fortsätter att utvecklas mer konsekvent och tillförlitligt bör vi få bevittna en betydande ökning av elbilarnas popularitet under de kommande åren.

Ska jag köpa Aiways U5?

Du bör köpa Aiways U5 om du är på marknaden för en billig, rymlig och relativt avancerad elbil. U5 erbjuder klassledande utrymme och den erbjuder också en hygglig körupplevelse, särskilt med tanke på priset.

U5 saknar visserligen när det gäller säkerhet och design, men alla säger att skönhet ligger i betraktarens öga. På det hela taget är U5 en hygglig bil och bör definitivt övervägas.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts