Hur laddar man en Tesla i en nödsituation?

Trots att Tesla har mer än 25 000 superladdare runt om i världen saknas det på vissa platser väl utspridda superladdare, vilket kan göra att bilister blir strandsatta. Så hur kan du ladda en Tesla i nödfall i sådana områden?

Eftersom alla nya Teslas levereras med ett 110-voltsuttag (NEMA 5-15) kan du ladda din Tesla var som helst i en nödsituation så länge det finns ett vägguttag. Allt du behöver göra är att hitta ett. Om du befinner dig på motorvägen kan du leta efter en rastplats. Sådana ställen har vanligtvis utomhusuttag där du kan koppla in din laddare.

Dessa 120 V-uttag på rastplatsen brukar dock ladda något långsammare än 240 V-uttagen. Du får vanligtvis 3 till 4 miles per timme från ett 120V-uttag. Observera att dessa utomhusuttag på rastplatser normalt är byggda för husbilsanvändare, men om du har den perfekta adaptern kan du ladda din Tesla.

Förutom på rastplatser finns utomhusuttag för att ladda din Tesla i nödfall även på ljusstolpar högt upp på telefonstolpar eller på parkeringsplatser. Så beroende på var din Tesla får slut på ström kan du leta efter någon av dessa platser för att ladda den. Men du måste ha din Tesla-laddare.

Så om du är en Tesla-förare och kör i en riktning utan Tesla-superladdare är det viktigt att ha en Tesla-laddare med dig och rätt adapter om du skulle få slut på strömmen. Se bara till att det finns rastplatser eller ljusstolpar på den väg du tar där du kan ladda bilen.

Vad gör du om din Tesla får slut på laddning?

Tesla tillhandahåller en inställning som kallas ”bogseringsläge”. Denna inställning gör det möjligt att bogsera bilen till närmaste laddningsstation om bilen får slut på laddning. Allt du behöver göra är att ställa bilen i parkeringsläge så kan den bogseras av en annan bil. Observera att ratten inte fungerar i bogseringsläget.

  Är det okej att lämna en elbil inkopplad?

Var kan jag ladda min Tesla?

Vid en Tesla laddare

Det bästa och snabbaste sättet att ladda din Tesla är vid en Tesla supercharger. Även om det är mycket bekvämt att ladda hemifrån är det supersnabbt att ladda vid en Tesla superladdare. Du kan ladda upp till 200 mil på 15 minuter, vilket är exceptionellt. Med mer än 25 000 Tesla superchargers är det viktigt att planera din resa väl innan du lämnar huset.

Hemma

Att ladda din Tesla hemma är den smidigaste metoden. Du måste dock skaffa antingen en väggkontakt eller en adapter för mobilkontakt/120- eller 240-voltsuttag för att ladda bilen. Observera att en väggladdare laddar upp till 44 miles i timmen, medan 120-volts laddar upp till 3 miles och 240-volts laddar upp till 30 miles.

En ”destinationsladdare

Som tidigare nämnts är destinationsladdning bäst för nödsituationer. Det spelar ingen roll om det är på motorvägen eller i staden. Destinationsladdare finns utanför de flesta hotell, rastplatser, parker och till och med på lyktstolpar. Du måste dock ha den idealiska adaptern för att ladda din bil.

En offentlig laddare

Ett annat laddningsalternativ för din Tesla är att skaffa en offentlig laddare. Detta tillhandahålls normalt av företag som ChargePoint och många andra. Observera att kostnaden kommer att debiteras från ditt kreditkort om du anlitar denna tjänst.

Hur kan jag undvika att få slut på ström när jag är på resa?

Om du vill undvika nödladdning måste du ha en tydlig plan för din resa och veta var du ska ladda din Tesla när strömmen tar slut. Med Teslas Go Anywhere-verktyg kan du planera dina resor och undvika att bli strandsatt mitt ute i ingenstans.

  Kommer en Tesla att hålla i 10 år?

Go Anywhere-verktyget ger dig de snabbaste rutterna och var laddningsstationer finns. Det låter dig också veta hur lång tid det kommer att ta för dig att ladda så att du inte behöver gissa. Dessutom hjälper reseplaneraren i bilen som Tesla erbjuder dig att hantera din resa ordentligt och undvika nödsituationer.

FAQ

Hur långt kan en Tesla köra på en enda laddning?

Det beror på Tesla-modellen och varianten. Olika Tesla-modeller har olika batteristorlekar. De flesta Tesla klarar dock mellan 263 och 420 mil. Den Tesla som har minst räckvidd är modell 3 med högst 263 mil, medan den Tesla som har längst räckvidd är modell S med 412 mil.

Hur mycket kostar det att ladda en Tesla vid en laddstation?

Om du laddar din Tesla vid en Tesla supercharger får du betala cirka 0,25 dollar per KW för modellerna 3, S och X. Men om du köpte din Tesla före 2017 laddar du gratis. Så en full laddning på cirka 260 miles kostar dig cirka 23 dollar, vilket är ganska billigare än att tanka en bensinbil.

Hur lång tid tar det att ladda en Tesla?

Det beror på var du laddar din Tesla och vilka volt som levereras. Om du laddar vid en Tesla supercharger kan din bil vara full inom 40 till 60 minuter. Det tar dock längre tid om du laddar din Tesla hemifrån. Men om du vill påskynda processen bör du installera ett 240V-uttag i stället för ett 120V-uttag.

  Mercedes EQC VS Tesla

Hur länge håller Tesla-batterier?

Eftersom Tesla-batterier består av litiumjon, försämras detta material långsamt med tiden. Så efter en viss tid kan batteriet förlora sin laddning. Efter 50 000 mil förlorar en Tesla cirka 5 % av sin ursprungliga laddning och 10 % efter 150 000 mil. Dessutom erbjuder Tesla en 8-årig batterigaranti.

Kan jag använda ett vanligt uttag för att ladda min Tesla?

Ja, du kan använda ett vanligt 110V- eller 240V-uttag för att ladda din Tesla. Allt du behöver är att skaffa rätt adapter för att göra laddning möjlig. Tesla tillhandahåller ett 110V-uttag (NEMA 5-15) som standardutrustning för alla Tesla. Detta uttag kan användas hemma eller till och med på offentliga platser för att ladda din Tesla.

Sammanfattning

Om din Tesla råkar få slut på ström när du är på väg bör du börja med att leta efter en Tesla supercharger. Men om en superladdare inte finns någonstans i närheten är ditt nästa alternativ att leta efter en rastplats eller ljusstolpe med ett eluttag. Med rätt adapter kan du driva din bil och fortsätta din resa.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts