Hur länge räcker Aiways-batteriet?

Aiways är ett kinesiskt startup-företag för elbilar som kommer till de västerländska marknaderna först i år och som lovar att erbjuda mycket värde för pengarna. Aiways erbjuder några olika modeller och alla ligger i crossover/SUV-segmentet eftersom folk är mest intresserade av SUV:er/crossovers för tillfället.

Den mest populära Aiways-modellen är U5 som ska kosta runt 45 000 dollar från ny. För detta pris får du en 63 kWh Li-Ion som ska räcka cirka 250 WLTP-mil. Naturligtvis kan detta variera mycket beroende på din totala energiförbrukning och dina kWh/mile-resultat.

Du kan ladda batteriet från 20 % till 80 % på cirka 35 minuter om du stöter på en snabb DC-laddare. Om du laddar bilen hemma via ett vanligt växelströmsuttag ska du räkna med en laddningstid på cirka 8-10 timmar, vilket är fullt tillräckligt för en laddning över natten.

Aiways har också använt sig av en så kallad ”sandwich”-batteristruktur som förbättrar temperaturstabiliteten och som teoretiskt sett borde vara säkrare vid en eventuell krasch. På det hela taget erbjuder Aiways elbilar till konkurrenskraftiga priser med en hyfsad räckvidd och en överlag trevlig upplevelse.

Aiways U5 – Specifikationer

För ett utgångspris på cirka 45 000 dollar erbjuder U5 en mellanstor crossover/SUV med två bagageutrymmen och mycket passagerarutrymme. Aiways är mycket stolt över att nämna att U5:s dragkoefficient mäter 0,29 vilket är klassledande för en elbils-SUV.

Alla modeller har en enda elmotor som kan leverera 150 kW (201 hk och 310 Nm). Tiden från 0 till 100 km/h tar 7,5 sekunder. U5 levereras med massor av ADAS som inkluderar aktiv körfältsassistent, trafikstockningsassistans, blindspotsdetektering, varning för korsande trafik bakåt, nödbromsassistans, adaptiv farthållare och intelligent helljusassistent.

  Aiways vs Audi - vilken är bäst?

U5 kommer också med en 12,3-tums infotainmentskärm i tablettform som har Apple CarPlay men ännu inte Android Auto. Den har också ett ljudsystem med 8 högtalare och DAB+-radio som ska göra körningen bekvämare.

På det hela taget är U5 en ganska konkurrenskraftig elbil för segmentet och det är logiskt varför U5 får mycket framgång på den europeiska marknaden. Det är en elektrisk crossover från A till B för dem som helt enkelt vill ha det mesta för sina pengar.

Aiways batteriteknik

Aiways är stolta över att kunna påstå att deras batteriteknik är branschledande både när det gäller förpackning, effektivitet och övergripande säkerhet. Med en så kallad ”sandwich”-batteridesign har Aiways lyckats skydda batteriet från både temperatursvängningar och potentiella kraschrelaterade skador.

Aiways säger också att deras batterier är extremt osannolika att någonsin fatta eld, vilket är logiskt eftersom ingen U5-modell någonsin har haft brandrelaterade problem. Aiways har för närvarande mer än ett dussin batteripatent som alla är till för att öka säkerheten och förbättra förpackningen.

De kinesiska nationella kvalitetstesterna för batterier kräver att nya märken testar sina batterier i 51 olika kategorier, medan Aiways säger att deras batterier har klarat mer än 500 olika rigorösa tester med bravur.

Aiways U5 säkerhetsfrågor

Euro NCAP är en ledande europeisk organisation för krocktester som fokuserar på att testa alla nyare bilar och betygsätta dem med en till fem stjärnor beroende på hur väl de klarar sig i olika säkerhetstester. Aiways U5 lyckades endast få ett trestjärnigt betyg vilket är långt under genomsnittet för liknande modeller.

  Hur mycket kostar det att byta ut ett Tesla-batteri?

U5 klarar sig dåligt i segmentet för sidokollisioner, vilket innebär att bilen inte kan skydda passagerarna fullt ut vid en sidokollision, särskilt inte föraren. Aiways har dock svarat att de arbetar aktivt med att lösa dessa problem och att nästa modell bör kunna få ett femstjärnigt betyg.

Det är värt att nämna att U5 inte heller klarade sig perfekt på den aktiva säkerhetsavdelningen eftersom vissa av systemen inte helt kunde förhindra en krock. Hur som helst är detta tillräckligt för att nedgradera U5 jämfört med mer vanliga europeiska, japanska och amerikanska märken.

Endast tiden får utvisa hur Aiways kommer att förbättra dessa säkerhetsbetyg, så det är en bra idé att vänta innan du spenderar dina pengar eftersom säkerhet är det sista du bör spara dina pengar på.

FAQ-avdelning

Ska jag köpa en Aiways?

Om du är på marknaden för en prisvärd, rymlig och bekväm SUV/crossover bör du verkligen ta en titt på Aiways U5. Om du vill ha en snyggare men lika praktisk variant bör du också ta en titt på den helt nya Aiways U6.

Knappast något annat elbilsföretag där ute kan matcha Aiways när det gäller både värde och utrymme även om säkerhetsbetygen för närvarande är lite tveksamma. Alla Aiways-modeller är väl prissatta och fyllda med all slags modern teknik som bör göra dina dagliga körupplevelser roliga och avkopplande.

  Hur mycket höjer Aiways din elräkning?

Hur står Aiways sig i jämförelse med mer vanliga elbilsmärken?

När vi jämför Aiways eller något annat kinesiskt elbilsstartupföretag med märken som Kia, Hyundai och VW ser vi en ganska stor prisskillnad mellan dem. Aiways modeller är vanligtvis större och erbjuder mer saker samtidigt som de kostar några tusen dollar mindre än sina mer mainstream konkurrenter.

Faktum är att Aiways har praktiskt taget ingen varumärkesattraktion för tillfället, men Aiways är fast besluten att ändra på det under de kommande åren. De som är intresserade av att köpa Aiways-modeller är främst intresserade av att köpa A-to-B-arbetshästar, vilket innebär att de inte är så intresserade av att köpa den bästa, tuffaste eller snabbaste elbilen som finns.

Hur ser framtiden ut för Aiways?

Det verkar som om Aiways är på god väg att bli ett av de mest sålda elbilsvarumärkena eftersom de erbjuder värde framför allt annat. En av de största kritikpunkterna mot hela elbilsmarknaden är den allmänna prisuppgången som det krävs för att köpa en elbil i allmänhet.

Vissa elbilar som kostar lika mycket pengar är oftast mycket mer eftertraktade och bättre i alla avseenden. Aiways har dock lyckats lösa dessa problem genom att erbjuda billiga elbilar för den breda massan vilket borde öka deras marknadsnärvaro på nolltid.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts