Hur lång livslängd har BMW?

Hur lång livslängd har BMW?

Trots att BMW tillverkar en av de bästa lyxbilarna har de ett rykte om sig att vara opålitliga. Beroende på hur väl en BMW har servats och om den har underhållits ordentligt kan den dock hålla ända upp till 300 000 mil. Vissa bilar från modeller som E36 och E46 har till och med passerat 400 000 milsgränsen.

BMW:s tillförlitlighet och körsträcka

Vissa modeller är mer tillförlitliga än andra, de tenderar att hålla längre på vägen och går sönder mycket mer sällan. Att välja en BMW från någon av dessa serier nedan kan ge dig en fingervisning om hur länge du kan förvänta dig att de håller.
Några av de nyare modellerna från 2020 och 2021 har ännu inte granskats när det gäller hur länge de håller på vägen eftersom de nyligen släppts.

BMW:er från 1996 – 2006

Modeller från 1996 till 2006 är extremt pålitliga och kan hålla ganska länge om de underhålls på rätt sätt. De har en genomsnittlig livslängd på cirka 250 000 mil, men många bilar har överskridit 300 000 milsgränsen. Vissa av dessa fordon finns fortfarande kvar på vägarna och deras exteriör verkar solid och intakt, precis som den pålitliga och kraftfulla motorn under huven.

BMW:er från 2006 – 2014

De flesta BMW-bilar från mellan 2006 och 2014 är mindre tillförlitliga än tidigare modeller. De håller mellan 120 000 och 200 000 mil. Den nyare elektroniken som installerats i bilarna har ofta en tendens att gå sönder och är mindre tillförlitlig än deras gamla förfäder, BMW 3-serien från 1996 – 2004, som är kända som de mest skottsäkra BMW:erna genom tiderna.

BMW från 2014 – 2020

Nya modeller från mellan 2014 och 2020 är kända för att hålla runt 100 000 till 150 000 mil. Nyare elektronik och BMW:s nya innovationer tenderar att ibland fungera dåligt och lämna dig på vägen.
Naturligtvis är vissa modeller mer tillförlitliga än andra och trots den nyare utgivningens stigma kring BMW:s tillförlitlighet är några av de nyaste modellerna ganska bra. BMW X3, och 1-serien, liksom 2014 års BMW 4-serie och BMW 2014 X5, är alla bra och kan hålla länge på vägen om de underhålls på rätt sätt.

  Bästa BMW för en familj

Hur kan du få din BMW att hålla längre?

Hur länge bilar håller i allmänhet beror främst på underhåll, service och körvanor. Det viktigaste är att planera underhåll minst en gång per 12-månadersperiod eller per 8 000 – 10 000 mil, beroende på om du kör i stan eller på motorvägen.

Regelbundet underhåll

Om du kör mer i stadstrafik ska du planera in underhållsinspektioner oftare eftersom det är tuffare för bilen att starta och stanna i trafiken än att köra på motorvägen. Undvik aggressiv körning och håll alla vätskor i rätt mängd. De flesta BMW:er har antingen problem med elektroniken eller med någon del av kylvätskesystemet. Problem med drivlinan är mycket sällsynta, såvida inte din bil har passerat gränsen för garantikörning.
Byt oljefilter var 3 000 miles eller ännu oftare än vad som rekommenderas. Glöm inte att övervaka vätskor som servostyrningsjuice och bromsvätskor. Kontrollera alltid med din tillverkare vilken tidigare olja och oljefilter som använts och som behöver sättas på ditt fordon.

Ta itu med bilproblem omedelbart

Eliminera mindre problem direkt, eftersom de kan utvecklas och bli kostsamma på några månader. Om du märker några olje- eller bränslespill eller överdrivna ångor inspekterar du din BMW omedelbart, eftersom det kan betyda att det finns ett problem med motorbildningen. Problem försvinner inte av sig själva och ju tidigare de åtgärdas desto bättre.

Använd äkta BMW OEM-delar

När du byter ut trasiga och felaktiga delar av din motor eller säkerhetssystem, se till att du använder certifierade BMW-delar. Den mekaniker du anlitar ska ha en BMW OEM-certifiering (original equipment manufacturer). Försök att inspektera ditt fordon minst en gång i månaden. Du kan göra det själv eller besöka en mekaniker för en snabb inspektion.
Om du inte har kört ditt fordon på ganska länge är det ett måste att besöka en mekaniker innan du ger dig ut på vägarna igen.

  Vilken är bäst, Mercedes eller BMW?

Ta hand om din bils exteriör och interiör

När det gäller din BMW:s exteriör kan tvätt och vaxning hjälpa till att avlägsna dammpartiklar och förebygga rost, flisor och saltskador. Dessutom kan rengöring av interiören bidra till att bromsa slitaget på mattor och klädsel.

Kontrollera dina däck

Att underhålla dina däck bör vara ett måste. Om du kör med däck med lågt eller högt tryck kan det sluta med att du sliter ut dem på nolltid och utsätter dig själv, dina passagerare, ditt fordon och andra på vägen för fara. Inte bara rätt tryck utan även däckbalans och fjädringsgeometri är viktigt.

Överstyr inte kopplingen

Ett problem som de flesta bilar med manuell växellåda stöter på minst en gång under sin livstid är en trasig koppling. Om du kör på kopplingen för länge och håller den vid bitande punkt kan det slita på den med tiden. Använd hellre handbromsen om det behövs för att ta dig fram i en brant backe. Att använda kopplingen visar visserligen på vissa färdigheter, men kan faktiskt skada bilen mer än det hjälper.

Undvik att bränslet tar slut.

Om du kör slut på bränsle ganska ofta kan damm och partiklar komma in i tanken och skada botten. Dessutom kan rost samlas på hög och sugas in av bränslepumpen, vilket ytterligare skadar bilens motor.

Gör inga ändringar i motorn

Undvik att pumpa upp och modifiera din BMW:s motor utan att ta hänsyn till bränsle- och tändningstiderna, eftersom detta kan förskjuta din motor och få den att fungera under optimala nivåer.

  Är en begagnad BMW i3 ett bra köp?

FAQ

Är det en bra idé att köpa en begagnad BMW?

Generellt sett nej. Att köpa en begagnad BMW och landa ett bra köp kan vara en utmaning. BMW:er förlorar snabbt sitt värde av en anledning. Om du försöker köpa en bra BMW begagnad, se till att det är en pålitlig modell. Undvik också att köpa från bilhandlare och betala i förväg en mekaniker för att inspektera fordonet innan du testkör det.

Vilka är de bästa gamla begagnade BMW:erna att köpa?

Beroende på din stil, dina preferenser och anledningen till att du köper fordonet kan du överväga 2003 E39 M5 för sport eller 1993-2000 E36 3-serien för vardagsbruk. BMW E46 från 2003 och 2004 är också bra för vardagsbruk, liksom den nyare BMW M2-modellen från 2016.
Alla dessa är extremt pålitliga BMW som kan köras i hundratusentals mil om de underhålls väl.

Varför går äldre BMW:er mindre sönder och är mer tillförlitliga?

De gamla BMW:erna var konstruerade för att föraren skulle kunna underhålla dem själv med en verktygslåda. De är mindre komplexa och saknar komplicerad elektronik som ofta fungerar dåligt och går sönder i nyare modeller. Avsaknaden av datorer och överflödet av mekaniska delar gjorde det lättare att avgöra problemet själv.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts