BMW F30 – Allt du behöver veta

BMW F30

BMW F30 är en av de mest framgångsrika BMW 3-serien. Tack vare sin vackra design, exceptionella prestanda, komfort, praktiska användbarhet och tillförlitlighet. Idag går det bra för de begagnade BMW F30-modellerna på begagnatmarknaden.

BMW F30 fanns i olika karossvarianter, som inkluderar sedan, cabriolet, coupé, kombi och hatchback. Förutom det har BMW F30 gasdrivna och plug-in hybridmodeller som BMW 330e-modellen.

Trots att BMW F30 har många exceptionella egenskaper har den också flera problem som intresserade köpare bör känna till innan de investerar. Den goda nyheten är att de flesta av dessa problem kan hittas i alla BMW-modeller. Problemen är kopplade till motor, växellåda, fjädring och turbo.

BMW F30:s historia

BMW F30 är en del av BMW 3-serien som har funnits sedan 1975. BMW F30 introducerades dock på marknaden 2011 och i BMW 3-serien sexgeneration. BMW F30:s föregångare är BMW G20, som började produceras 2019 till dags dato.

Efter att ha debuterat på bilsalongen i Genève i mars 2012 var BMW F30 den första av den sjätte generationen av 3-serien som började säljas. Tidigare modeller innehöll BMW 328i och 335i. Senare introducerade BMW modellerna 320di, 318d och 316d.

Dessutom är BMW F30 den första generationen av BMW 3-serien som uteslutande drivs av turbomotorer och elektrisk servostyrning. Detta system ersatte de hydrauliska servostyrningar som användes tidigare. Dessutom var det den första BMW 3-serie-modellen som använde en 3-cylindrig motor.

Funktioner hos BMW F30

Utseende

BMW 3-serien har några av de mest eleganta och sportiga sedans på marknaden. Förutom att BMW F30 har ett lyxigt och ståtligt utseende har den också ett smidigt utseende som många BMW-älskare gillar. Så det spelar ingen roll om du väljer BMW F30 sedan, cabriolet eller coupé, de kommer ändå att sticka ut från konkurrenterna.

  Den bästa BMW-modellen för pengarna

Dessutom har dessa bilar en högklassig, bekväm, avancerad och lyxig interiör. Sedans är mycket bekväma och har ett stort lastutrymme.

Prestanda

När det gäller prestanda har BMW F30 några kraftfulla modeller som bilentusiaster kommer att älska att ha. Sortimentet består av sDrive-modeller med bakhjulsdrift, xDrive-modeller med fyrhjulsdrift och högpresterande bilar.

Det är dock också viktigt att notera att högpresterande modeller från BMW F30 är dyrare än basutrustningar och är mindre bränsleeffektiva. Till exempel är BMW 340i kraftfullare och snabbare än BMW 328i, men 328i har bättre bränsleeffektivitet. Den är också mer prisvärd.

Komfort och lastutrymme

Beroende på bilens karosserityp kommer du att upptäcka att de flesta BMW F30-modeller är rymliga med gott om lastutrymme. De flesta har plats för upp till fem passagerare; de är alltså mycket praktiska och bra för familjen.

Bränsleeffektivitet

Eftersom BMW F30 består av olika modeller är det ganska utmanande att komma fram till ett specifikt EPA-betyg. Men liksom de flesta BMW 3-serien har F30 mycket bränsleeffektiva bilar och det är en av anledningarna till att det är den mest sålda BMW 3-serien modellen.

Till exempel har BMW 328i, som är en del av F30-utbudet, ett EPA-värde på 26 mpg i staden, 36 mpg på motorvägen och ett kombinerat 30 mpg. Å andra sidan har BMW 335i ett EPA-värde på 18 mpg i staden, 27 mpg på motorvägen och ett kombinerat värde på 21 mpg.

  Är BMW X6 en crossover?

Pris

Prismässigt är BMW F30-serien ganska dyr, vilket är okej eftersom det är en lyxig bil med förstklassiga och avancerade funktioner. Dessutom presterar den exceptionellt bra och är ekonomisk. För närvarande går begagnade BMW F30-modeller av hög kvalitet för cirka 2 500 dollar, beroende på modell och bilens skick.

FAQ

Vad betyder BMW F30?

F30 är BMW:s interna modellkod som tillhandahålls specifikt för den sjätte generationen BMW 3-serie, tillverkad mellan 2011 och 2019. Denna modellkod skiljer den från andra BMW 3-serien, som till exempel F31, F34, F35, E46, E90 och mycket mer.

Är BMW F30 tillförlitlig?

Det beror på vilka bilar du jämför med F30. Sammantaget rankas BMW F30 som något över genomsnittlig tillförlitlighet som de flesta BMW 3-seriebilar. Eftersom den ändå registrerar många problem och är kostsam att underhålla är den här bilen fortfarande inte särskilt tillförlitlig. Men den är bättre än de flesta BMW 5-serien eller till och med 1-serien.

Vilka är de vanligaste problemen med BMW F30?

BMW F30 är en enastående mellanstor sedan med många exceptionella egenskaper. Men innan du investerar i den här bilen är det också viktigt att ta reda på några av de problem som du kommer att möta under ägandet. Vanliga problem med F30 är bland annat motorproblem, upphängningsproblem, turboproblem, växellåda, rost och problem med styrkedjan.

De flesta av dessa problem kan undvikas om du följer BMW:s rekommenderade schemalagda serviceunderhåll. Ett regelbundet besök hos mekanikern säkerställer dessutom att din bils livslängd förlängs.

  Har BMW X5 en tredje rad?

Vad är hög körsträcka för BMW F30?

Om du letar efter en begagnad BMW F30 att köpa ska du leta efter en med mindre än 100 000 mil. Detta beror på att BMW F30 börjar utveckla problem när den når 80 000 mil. Och om bilen är över 100 000 mil är det ett tecken på att du är på väg att få ta itu med allvarligare BMW F30-problem.

Är BMW F30 dyr att underhålla?

Om du fortfarande omfattas av BMW:s garanti är underhållet billigt. Men om bilen inte är under garanti och har kört flera mil, då blir det väldigt dyrt att underhålla. Detta beror på att den går sönder oftare än vanligt och att kostnaden för BMW-reservdelar är relativt hög.

Slutsats

Trots att BMW F30 upphörde 2019 var BMW F30 en exceptionell bil med många exceptionella egenskaper. Bilen var bekväm, säker, rymlig, avancerad, pålitlig och bränslesnål. Den kommer också med olika karossalternativ som gör att olika köpare kan välja en bil som tilltalar dem mest.

Men som alla BMW har F30 också en del av sina problem, som kan undvikas genom att ta väl hand om bilen. På det hela taget är det en trevlig bil med ett bra track record, men du bör hålla dig borta från 2013 års BMW F30-modell.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts