BMW X5 – Allt du behöver veta

BMW X5 är en av de bästa mellanstora lyxiga SUV:erna på marknaden. Den här bilen har enastående prestanda och exceptionell hantering. Den är också mycket lyxig med avancerade tekniska funktioner. Dessutom har den också ett klassledande infotainmentsystem och har plats för upp till sju passagerare.

Trots att den har flera fantastiska funktioner är det viktigt att förstå både för- och nackdelar med BMW X5 innan man investerar i den. Vi har presenterat allt du behöver veta om BMW X5 så att du kan fatta ett välgrundat beslut.

BMW X5:s historia

BMW X5 är en mellanstor lyxig crossover-SUV som tillverkas av BMW. Denna bil debuterade 1999 som E53-modell. Dessutom var det BMW:s första SUV och den var utrustad med ett fyrhjulsdrivet system. Dessutom har den första generationens modell möjlighet att antingen välja en manuell eller automatisk växellåda.

För närvarande är BMW X5 inne på sin femte generation. Den första generationen tillverkades mellan 2000 och 2006, den andra generationen mellan 2007 och 2013, den tredje generationen mellan 2014 och 2018 och den fjärde och nuvarande generationen startade 2019 fram till idag.

Funktioner hos BMW X5

Utseende

BMW X5 är en snygg bil med stilfulla egenskaper som skiljer den från vanliga SUV:er. Tack vare funktioner som en stor njurgrill, panoramaglas-soltak, stora legeringshjul med BMW-märke och adaptiva LED-strålkastare. Trots att de ser eleganta ut har Audi Q7 och Porsche Cayenne ett mer agilt utseende än X5.

När det gäller interiördesign och finish är BMW X5 i nivå med de bästa. Trots detta är den inte bättre än Mercedes GLE, Audi RS Q8 eller Genesis GV80. Dessa har en något mer sofistikerad interiör än X5. Ändå har den det bästa infotainmentsystemet och endast GLE har mer avancerad teknik.

  Är BMW:s bakhjulsdrivna bilar bra i snö?

BMW X5 kommer med säten på första, andra och tredje raden. Sätena på första och andra raden är mycket bekväma och rymmer vuxna utan problem. Den valfria tredje sätesraden är dock ganska trång och lämpar sig endast för barn.

Interiören i X5 är förstklassig med många lyxiga funktioner. Några av dessa funktioner är uppvärmda framsäten, automatisk klimatkontroll med två zoner, eljusterbara framsäten med minnesfunktion, en instrumentbräda i läder, en elektrisk baklucka och mycket mer.

Prestanda

BMW är populär för att erbjuda den ultimata körupplevelsen. BMW X5 är ett sant bevis på detta talesätt. Bilen är en av de bäst presterande bilarna i sin klass. Den är kraftfullare än basmodellerna Mercedes-Benz GLE, Volvo XC90 och Genesis GV80.

BMW X5 har tre olika drivlinor; sDrive40i/xDrive40i, xDrive45e och M50i. Basmodellerna är sDrive40i, som står för bakhjulsdrift, och xDrive40i, som står för fyrhjulsdrift. xDrive45e är en plug-in hybrid, medan M50i är prestandavarianten.

Basmodellerna producerar maximalt 335 hk och 331 lb-ft vridmoment. De kan accelerera från 0 till 60 på 4,8 sekunder och har en topphastighet på 151 mph. Å andra sidan levererar plug-in hybridmodellen maximalt 389 hk och 443 lb-ft vridmoment. Den kan gå från 0 till 60 på 4,7 sekunder och har en toppfart på 146 mph.

Medan BMW X5 M50i, som är prestandamodellen producerar maximalt 523 hk och 553 lb-ft vridmoment. Den har också en topphastighet på 155 mph och kan accelerera från 0 till 60 på 3,8 sekunder. Detta är snabbare än många av dess konkurrenter.

  BMW M6 Tillförlitlighet

Observera att alla tre drivlinor har 8-växlad automatisk växellåda och fyrhjulsdrift.

Komfort och lastutrymme

Om du vill ha en lyxig mellanstor crossover-SUV är BMW X5 ett utmärkt val. Den är mycket rymlig med mycket lastutrymme. Den enda bil som konkurrerar med den när det gäller rymlighet och komfort är Mercedes GLE, som har liknande specifikationer.

BMW X5 kommer med ett alternativ med tredje raden, vilket är något trångt och endast lämpligt för barn.

Bränsleeffektivitet

BMW X5 är en av de mest bränsleeffektiva bilarna i sin klass. Med sin inline-sex-motor går den här bilen huvudet mot huvudet med den fyrcylindriga Mercedes GLE och den fyrcylindriga Audi Q7. Den har ett EPA-värde på 21 mpg i staden, 26 mpg på motorvägen och ett kombinerat värde på 23 mpg.

Säkerhet

Det är också en av de säkraste bilarna på marknaden, även om Mercedes GLE har något mer avancerade säkerhetsfunktioner. Den här enheten kan skryta med automatisk nödbromsning, körfältsvarning och övervakning av döda vinkeln med varning för korsande trafik som standard.

Pris

Priset för BMW X5 är nästan detsamma som för dess närmaste konkurrent, Mercedes GLE-klass. Basversionen av BMW X5 går för 60 600 dollar, medan basversionen av Mercedes-Benz GLE-klass går för 57 000 dollar. X5 är alltså dyrt med några få dollar. Men när det gäller reparation och underhåll är GLE betydligt billigare.

FAQ

Är BMW X5 en bra investering?

BMW X5 kan vara en bra investering om du vill ha en kraftfull, säker, lyxig, bekväm och rymlig mellanstor lyxig crossover-SUV. Men om du letar efter en mer pålitlig mellanstor SUV med en snygg och högklassig interiör är BMW X5 inte något för dig.

  BMW X5 VS BMW X3 - Vilken är bäst?

Är BMW X5 en pålitlig bil?

Det beror på året och modellen. Ändå kommer den här bilen med många problem jämfört med sina konkurrenter. Det är därför den rankas något under genomsnittet när det gäller tillförlitlighet. Dessutom är de flesta årsmodeller opålitliga och endast ett fåtal är tillförlitliga. Den är alltså opålitlig.

Vilka är de vanligaste problemen med BMW X5?

BMW X5 må vara en kraftfull och lyxig mellanstor SUV, men den kommer med en uppsjö av problem. Dessa inkluderar överhettning av motorn, motorstopp, motorfel, slitage på dörrhandtag, förlust av bromskraft, knarrande baklucka och mycket mer.

Slutsats

Generellt sett är BMW X5 en av de bästa mellanstora lyxiga SUV:erna för pengarna. Den är kraftfull, rymlig, rolig att köra, säker och med mycket avancerade funktioner. Den är också kraftfull och endast ett fåtal konkurrenter slår den, till exempel Audi Q7 och Porsche Cayenne.

Även om denna SUV har många positiva egenskaper är den också den minst pålitliga BMW-modellen på marknaden. På det hela taget presterar den exceptionellt bra och erbjuder värde för pengarna.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts