Bästa sportbilen för långa personer

Sportbilar är vanligtvis kompakta, ganska lätta, kraftfulla och har dessutom överlägsna köregenskaper. Vissa av dessa aspekter utgör inget problem för den längre föraren, men den kompakta storleken gör det definitivt.

Men det finns gott om sportbilar som lätt passar större personer, och några andra som du helt enkelt bör undvika. Sportbilar kompromissas på många olika sätt eftersom det är en extremt krävande uppgift att göra en lyxig, rymlig och ändå dynamiskt kapabel bil.

En sportbil och en stor lyxig bekväm bil är två motsatta sidor av spektrumet, och vissa sportbilar som BMW M3, Audi RS4, Jaguar XE eller en god gammal Porsche 911 kan faktiskt uppnå en nästan perfekt blandning av komfort och sportighet.

Medan andra som Mazda MX-5 Miata eller Porsche Boxster helt enkelt inte gör det. Om du letar efter en superbil som kan passa en lång förare räcker några Ferraris i de flesta fall. Lamborghinis är lite mer trånga, men till exempel Gallardo kan rymma en ganska stor förare.

Bästa sportbilssedaner för långa förare

Snabba och bekväma sedans är förmodligen ett av, om inte det bästa allsidiga dagliga föraralternativet för en bilentusiast. Modeller som BMW M3, Jaguar XE, BMW 8-serie Gran Coupe, Mercedes E63 AMG eller Audi RS7 är alla tillräckligt rymliga för nästan alla större personer.

Den nyligen släppta BMW M3 är ganska kontroversiell på grund av sina överdrivet stora njurgaller framtill, men sportigheten och arvet från en BMW M3 är lika starka som de någonsin har varit. M3 erbjuder uppåt 500 hästkrafter, ett val mellan bakhjulsdrift eller AWD och ett val mellan manuell eller automatisk växellåda.

M3 erbjuder 40,6 tum huvudutrymme för föraren och 41,6 tum benutrymme för föraren, och detta är tillräckligt för 99 procent av människorna där ute. Med tanke på alla de olika drivlinor du kan välja mellan nya när du köper en M3 och det totala utrymmet verkar BMW M3 verkligen vara den bästa sportsedanen för en lång förare.

  Bästa Tesla för långa personer

En Mercedes E63, Audi RS7 eller BMW 8-seriens Gran Coupe erbjuder också fyra dörrar och i vissa avseenden ännu mer utrymme, men ökningen av förarens ben- och huvudutrymme är försumbar, och de kostar också mycket mer. Jaguar XE erbjuder å andra sidan jämförbart benutrymme, men huvudutrymmet är inte lika bra som i BMW M3.

Bästa äkta sportbilar för långa personer

En äkta sportbil i grunden skulle förmodligen vara något som en Porsche Boxster, och även om sportigheten i Boxster/Cayman-plattformen är inget annat än spektakulär, kommer du flitigt att få plats med någon som är större än 1,80 meter i en Boxster.

En Mazda MX-5 Miata är inte heller ett alternativ, och inte heller i stort sett något som Lotus tillverkar, Evora kanske skulle kunna passa en ”kompakt” lång person med sin 38 tum höga takhöjd, men Exige/Elise kommer inte att göra det. BMW Z4 erbjuder 38,9 tum i huvudutrymme, men en hygglig 42,2 tum i benutrymme, vilket inte är dåligt för en kompakt sportbil.

Toyota Supra är baserad på samma chassi som BMW Z4, och Supra erbjuder samma mängd benutrymme, men huvudutrymmet är ännu mer magert med 38,3 tum, vilket inte är så mycket för en längre person.

Alpine A110 är också en riktig kompakt sportbil, men de invändiga måtten är ändå ganska hyfsade. Sätena är monterade lågt vilket garanterar gott om huvudutrymme, och sätena kan skjutas hela vägen bakåt för att garantera hyfsat benutrymme också.

  Bästa lyxbilar för långa personer

Bästa superbilar för alla människor

Mellan alla dessa ovan nämnda biltyper är en superbil den som är mest kompromisslös av alla. Och det är verkligen uppenbart när du inser att nästan ingen superbil erbjuder fyra sittplatser, och inte heller så mycket interiör- eller lastutrymme heller.

Porsche 992 911 är en fantastisk bil, och det är svårt att hävda att en 911 inte kan göra allt om man inte behöver 4 sittplatser. Med 45,8 tum benutrymme är 911 en sann klassledare, parera det med en mindre imponerande siffra på 38,8 tum huvudutrymme, det balanserar 911 som lämplig för långa människor.

När det gäller Lamborghinis är en Huracan den mest kompakta, och Aventador kan passa förare av anständig storlek. Vissa äldre modeller som Gallardo är också ganska rymliga när det gäller superbilar.

Ferrarier erbjuder vanligtvis mer utrymme, särskilt om du väljer en GTC 4 Lusso eller en Ferrari FF. Ferrari 812 och Ferrari F12 är hyggliga nog för runt 1,80 meter, och den äldre V12-drivna Ferrari 599 är ännu rymligare och bekvämare jämfört med F12 eller 812.

FAQ-avdelning

Vilka sportbilar bör jag undvika om jag är lång?

Till att börja med ingen. Det handlar inte bara om hur lång du är i allmänhet, ibland handlar det mer om längden på din bål eller dina ben. Se alltid till att du tar ditt potentiella köp på en hyfsat lång provkörning för att se till att du verkligen kan passa in.

Men generellt sett är en kompakt tvåsitsig sportbil den som erbjuder minst utrymme inomhus, och särskilt en cabriolet. Bilar som Mazda MX-5 Miata eller Fiat 124 Spyder är alldeles för små för långa personer.

  Bästa begagnade bilar för långa förare

Ger obekvämhet i en bil upphov till säkerhetsrisker?

Ja, det gör det. För det första är obekvämhet ett säkerhetsproblem i sig självt. När du är obekväm kan du inte koncentrera dig fullt ut, dina resor tar oftast längre tid eftersom du behöver fler vilostoppar och sittställningen kan allvarligt påverka de bakre passagerarnas säkerhet.

Och det största problemet av dem alla är hur nära du befinner dig till framrutan och nackstödets placering parallellt med ditt huvud. Syftet med ett nackstöd är inte att vila huvudet på det (det är sant), utan det finns där främst av säkerhetsskäl, för att förhindra nackskador vid en krock.

Är en sportbil en riktig sportbil?

En del kanske argumenterar för logiken bakom att jämföra en BMW M3 eller en Mercedes E63 med en 911 eller en Lamborghini. Och om man ser det ur ett superbilsperspektiv kan de ha rätt. Men om man ser det ur ett allmänt perspektiv är en BMW M3 bättre på att vara en superbil än en Lambo på att vara en daglig förare.
Och denna kompromiss är ganska avgörande för en sportbil som körs dagligen. En 0-60-tid på under 4 sekunder för BMW M3 med 500 hästkrafter är lätt jämförbar med de flesta superbilar, och hanteringen av den nya BMW M3 är också fantastisk, men komforten och sikten i en Lamborghini Aventador är inte alls lika bra som i M3.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts