Bästa sportbil för en första bil

Att köpa sin första bil är oerhört spännande, men det finns några saker som är värda att tänka på innan du köper din första bil. Dessutom är en sportbil inte heller nödvändigtvis förstahandsvalet när det gäller säkerhet.

Men en sportbil erbjuder en spännande körupplevelse, och Toyota GT86/Subaru BRZ erbjuder ett fantastiskt förhållande mellan prestanda och värde. Samma sak gäller för den legendariska Mazda MX-5 Miata eller Fiat 124 Spyder.

Om du är villig att spendera lite mer pengar verkar en Audi TT eller en BMW 2-serie vara en perfekt kompromiss mellan sportighet och lyx. En Ford Mustang är också ett ganska populärt sportbilsalternativ i första hand, men om du vill ha det bästa för pengarna ska du satsa på en Porsche 911.

Oavsett vilken bil du till slut väljer, se till att det är den du vill ha. Att provköra en sportbil är en nödvändighet, och du måste se till att du inte fattar fel beslut. Men du fattar knappast något felaktigt beslut med någon av dessa bilar.

Sportbilar – överväganden

Innan du går ut och köper dig en sportbil som din första bil ska du se till att du är väl förtrogen med alla de kompromisser du gör genom att välja en av dessa bilar. Sportbilar är verkligen fantastiska, men de är vanligtvis kompakta, inte så effektiva och lite dyrare att underhålla jämfört med mer vanliga bilar.

Till exempel är varje modell som listas här kompromissad när det gäller interiör- och lastutrymme, men det är en inneboende nackdel med sportbilsplattformen. Vissa modeller som Miata eller 124 Spyder erbjuder fantastiska köregenskaper, men de är inte gjorda för att passa långa personer.

  Bästa tvåsitsiga cabrioleter

Sportbilar är vanligtvis kompakta, och alla bilar som listas här förutom Mustang är verkligen kompakta. Detta kan ses som både positivt och negativt. Men eftersom det är din första bil är en mindre bil alltid en bra idé. Se bara till att ta ut dem på provkörning tills du är redo att köpa.

Gör alltid alla inspektioner om du köper begagnat, och försök att rådgöra med en erfaren person som du litar på innan du väljer en bil, och särskilt om du aldrig har köpt en bil överhuvudtaget.

Stora coupé-sportbilar som din första bil

En coupé sportbil är förmodligen rätt bilsegment för dig. Även om cabrioleter är roliga att köra några gånger per år är en coupé sportbil oftast den sportigare. Coupéer är vanligtvis lättare och erbjuder ett styvare chassi med mindre karosseriböjning, vilket gör dem mer atletiska i kurvorna.

Och Toyota GT86/Subaru BRZ är just det. Dessa två är otroligt populära hos en yngre publik på grund av ett överkomligt instegspris och massor av anpassnings- och inställningsmöjligheter. Om du kombinerar det med stor tillförlitlighet och karaktärsfulla motorer verkar dessa två vara en bra första bil.

BMW 2-serien och Audi TT är lite dyrare och lyxigare, men de lider inte när det gäller en sportbilsupplevelse, särskilt om du väljer toppversionerna TT R eller M2. Attraktionskraften hos premiummärkta sportbilar är uppenbar och behöver ingen ytterligare introduktion.

  Vad är det snabbaste sättet att skydda bilen mot hagel?

Om du vill ha en överlägsen sportbil är det 911 eller Mustang du ska köpa. 911 har funnits till försäljning i årtionden, och med varje nyare iteration blir 911 bättre och bättre, vilket innebär att varje begagnad 911 är ett utmärkt alternativ. En Mustang är mer eller mindre samma historia, men Mustang kan köpas med en N/A V8.

Bra konvertibla sportbilar som din första bil

Om du vill ha en sportig men lika avkopplande upplevelse kan en sportig cabriolet vara den perfekta bilen. Och Mazda MX-5 Miata är sannolikt den mest kända kompakta sportbilscabrioleten som finns, och det är lätt att förstå varför.

MX-5 kostar inte mycket pengar att köpa, driva eller reparera. Med möjligheten att ta ner taket är MX-5 förmodligen den mest prisvärda sportkonvertibeln som finns. Du bör också kolla in Fiat 124 Spyder när du ändå är där, för 124:an är ganska konkurrenskraftig med Miata.

124 Spyder är lite mer återhållsam och utan tvekan snyggare. Den vanliga Fiat-versionen är mest en typ av kustkryssare, men den tunade Abarth Spyder-versionen är inriktad på prestanda, så det är ganska nära mellan Miata och Abarth 124.

FAQ-avsnitt

Är en sportbil en bra första bil?

Tja, det beror på ditt användningsscenario. Sportbilar är kompakta, men de erbjuder en körupplevelse som inte kan replikeras av någon annan typ av bil utom superbilar som kostar tio gånger så mycket pengar. Om din livsstil passar en sportbil är den 100 procent värd att köpa.

  Ska jag ladda min elbil varje kväll?

Sportbilar/superbilar är utan tvekan två av få biltyper som kan skapa ett känslomässigt band mellan föraren och maskinen. Det är delvis därför som sport- och superbilsägare tenderar att ta hand om sina bilar lite bättre jämfört med en vanlig Prius-ägare.

Uppskattar sportbilar?

En del av dem gör det, men det är inget du bör oroa dig för. Om du vill behålla så mycket som möjligt av bilens värde, eller till och med sälja den för mer än vad du ursprungligen betalade för den, kommer du knappast att njuta av bilen.

Vissa sportbilar som Cayman GT4 eller Boxter Spyder är de som kräver ett högre återförsäljningspris, men dessa är inte din typiska första biltyp av sportbilar eftersom dessa två kostar mer än vad en helt ny 911 gör.

Hur påverkar min ålder vårdrelaterade kostnader?

Din ålder spelar en stor roll främst när det gäller försäkringspremier. Förare i åldern 16/18-24 år är de som vanligtvis betalar den högsta försäkringspremien på grund av ökad risk som stöds av massor av statistik.

När du fyller 25/26 år bör dina försäkringspremier sjunka om du har varit en försiktig förare. Vanligtvis är förare i 50- och 40-årsåldern de som betalar de lägsta försäkringspremierna på grund av en lägre olycksrisk.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts