Bästa SUV:er för en första bil

I SUV-åldern vill alla ha en SUV. För några decennier sedan var SUV:er arbetarnas bil och de flesta moderna SUV:er existerade inte. De som fanns, som Mercedes G-klass eller Range Rover, var i första hand avsedda för militära/jordbruksändamål.

Men numera är SUV:er den moderna lyxen, och nästan alla lyxmärken där ute pumpar ständigt ut nyare SUV-modeller. Mercedes och Audi har båda släppt mer än tre gånger så många nyare SUV-modeller som någon annan biltyp under de senaste åren.

Den bästa kompakta SUV:n för nyare förare bör vara relativt billig att köpa och försäkra, men den bör också erbjuda alla moderna tekniska funktioner. Och Toyota RAV4 eller Mazda CX-3 är just det. Om du vill ha ett mer lyxigt alternativ är en Audi Q5 eller Mercedes GLC de rätta.

Om du vill ha en fullstor stor SUV verkar Ford Explorer och Jeep Grand Cherokee vara ganska populära val för yngre förare. Men Mercedes G-klass och Range Rover är de två SUV:er som alla yngre personer längtar efter.

SUV som första bil

Du måste först se till att du är väl medveten om vad du får när du väljer att köpa en SUV. En förhöjd körställning och ökad sikt fungerar gynnsamt för nyare förare, men samtidigt är en SUV en stor bil, och det är något som är värt att tänka på när det gäller att navigera på trängre stadsgator.

SUV:er är generellt sett säkra, och det bör stå högst upp på din prioriteringslista. Dessutom är SUV:er rymliga och du kan ta med dig dina vänner vart du än går. SUV:er är vanligtvis lite dyrare att underhålla, men i de flesta fall får du vad du betalar för.

  Bästa hybridbil för vinterkörning

Att välja en mindre SUV är förmodligen den bästa idén. Även om crossover/små SUV:er inte erbjuder en genomgående SUV-upplevelse är de tillräckligt stora, men inte så mycket att storleken blir ett problem. Om det inte räcker för dig, satsa då på en mellanstor eller stor SUV.

Bästa kompakta/medelstora SUV som första bil

Segmentet kompakta/medelstora SUV:er blomstrar just nu, och det finns massor av olika alternativ att välja mellan. Men du bör fokusera på de säkrare och de som kostar minst i försäkring men som ändå erbjuder en hygglig SUV-upplevelse.

Och Toyota RAV4 är just det. RAV4 säljs för 24 000 dollar ny, och om den utrustas med några nödvändiga optionspaket kostar RAV4 runt 28 000 dollar. RAV4 är ett bra alternativ tack vare Toyotas beprövade tillförlitlighet som fungerar gynnsamt för reparationskostnader och försäkringsavgifter, som båda är viktiga för en yngre förare.

Mazda CX-3 kostar något mindre än de flesta av sina rivaler, men de funktioner som erbjuds är ganska jämförbara, vilket innebär att CX-3 är ett mycket prisvärt alternativ. Man kan hävda att det är mycket bättre att välja en CX-3 för 20 000 dollar med några tusenlappar i tillval än att köpa en RAV4 utan så många tillval för samma pris.

Om du vill ha ett mer lyxigt alternativ är Audi Q5 och Mercedes GLC de mest eftertraktade SUV-alternativen i detta segment. De kostar visserligen betydligt mer jämfört med CX-3 och RAV4, men de erbjuder också mer av allt jämfört med CX-3 och RAV4.

  Hur lång livslängd har en hybridbil?

Bästa fullstora SUV som första bil

Full-size SUV:er är flaggskeppssedaner på SUV-marknaden. Detta innebär att en fullstor SUV inte nödvändigtvis är det första alternativet för en yngre förare, men det är ganska säkert att säga att alla fortfarande vill ha en fullstor SUV och om du har råd bör du välja en fullstor SUV.

Fullsize SUV:er är som överdimensionerade hoodies, de är enorma, bekväma och onödiga, men alla vill ha en, och de brukar kosta mycket. Och Ford Explorer är ett av de mest populära valen för yngre förare, samma sak gäller Jeep Grand Cherokee.

Båda dessa två erbjuder gott om utrymme, ett imponerande utseende och en allmänt duglig allroundbil. Men alla och deras mamma vill ha en Range Rover eller en Mercedes Benz G-klass. De kostar visserligen en hel del, men de behåller mycket värde, så om du har råd, skaffa dig en av dessa.

FAQ-avsnitt

Är en sedan en bättre första bil än en SUV?

Det beror på, men den allmänna regeln bör vara att välja den bil du är intresserad av, med undantag för opålitliga och dyra att underhålla bilar. En jämförbar sedan är vanligtvis mer bränslesnål och billigare att köpa och driva, men en SUV är vanligtvis mycket coolare.

En SUV är också vanligtvis säkrare och erbjuder bättre sikt, båda dessa är viktiga för nyare förare. Om du bor på landsbygden eller på en gård är det en självklarhet att köpa en SUV. Om du planerar att använda bilen för längre resor ska du dock välja en sedan.

  Vilken är den bästa lyxiga SUV:n för seniorer?

Ska jag välja en kompakt, medelstor eller stor SUV?

Helst ska du välja en kompakt SUV eftersom det trots allt är din första bil. En kompakt SUV ger dig möjlighet att uppleva vad SUV:er handlar om utan den ökade stress som det innebär att styra en fullstor SUV i garderobsform.

En mellanstor SUV är en naturlig uppgradering från en kompakt SUV. Så om det slutar med att du älskar din kompakta SUV bör du prova en större SUV och se vilken du föredrar. En fullstor SUV är säkert inte att rekommendera, men hey, vi vill alla ha fullstora SUV:ar ändå.

Hur påverkar biltypen försäkringspremierna?

99 % av alla vill ha en prisvärd första bil, så det är ganska viktigt att inse hur en viss biltyp påverkar dina försäkringsavgifter. Detta innebär att större, tyngre, dyrare och kraftfullare SUV:er är de som ger de högsta försäkringspremierna.

Detta är ganska väntat, men priserna skiljer sig mycket åt. Så mycket att det ibland är ekonomiskt sett vettigare att satsa på en mindre version. Detta beror främst på att yngre förare ändå betalar högre försäkringspremier, och om du kombinerar det med en stor, kraftfull och dyr SUV kan räntan skjuta i höjden.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts