Är det värt att byta ut ett hybridbatteri?

Om du vill ha en bil som förbrukar mycket lite bränsle och som faktiskt kan spara pengar på lång sikt bör du överväga en hybridbil. Men om du är ute efter det på lång sikt är chansen stor att du med största sannolikhet kommer att behöva byta ut batteriet någon gång.

Även om nya batterier till hybridbilar kan kosta flera tusen dollar bör de räcka minst 100 000 mil innan de börjar försämras. Med det sagt, om du köper en hybridbil nu bör du inte oroa dig för eventuella batteribyten någon gång inom en snar framtid.

Faktum är att kostnaderna för ersättningsbatterier sannolikt kommer att sjunka i takt med att fler och fler hybrider utvecklas. Förutom att faktiskt byta ut batteriet kan du också försöka reparera det. Om du lyckas reparera det kan du räkna med en betydligt lägre räkning.

När ditt batteri så småningom dör ska du se till att kontrollera om garantin fortfarande är aktiv. Ibland kan reparationen vara ganska effektiv och billig, ibland kan den vara dyr, tidskrävande och endast en kortsiktig lösning.

Att köpa ett nytt batteri

Ibland finns det inget du kan göra förutom att investera i ett nytt batteri. Det kan bero på att de eventuella batterireparationerna är lika kostsamma som ett nytt batteri, eller på att du vill ha en bil i OEM-tillstånd.

Hur som helst kommer ett helt nytt batteri troligen att vara det bästa alternativet att välja, men det är också det dyraste alternativet i de flesta fall. De flesta välrenommerade källor uppskattar att ett helt nytt hybridbilsbatteri kostar mellan 3000 och 8000 dollar utan att ta hänsyn till arbetskostnader.

  Vilken färg är bäst för en vit bil?

Ett annat alternativ kan vara att välja ett begagnat batteri om du kan. Även om det inte finns så många hybrider på vägarna nuförtiden, vem vet, kanske några begagnade hybridbatterier ligger runt din lokala verkstad eller hybrid/EV-specialist.

Ett begagnat batteri kostar mindre, men inte så mycket som du kanske tror. Många källor på nätet uppskattar att ett begagnat hybridbatteri för 2 500 dollar faktiskt är billigt. Du måste också tänka på att ett begagnat hybridbatteri också kan vara ett välanvänt batteri, så se till att kontrollera om det finns några garantiskydd.

Reparation av ett hybridbatteri

Idag lever vi i en märklig värld, vissa smartphoneföretag anser att vi inte ska reparera något om det går sönder, vi ska bara byta ut det helt och hållet. Även om man kan dra några paralleller mellan smartphones och hybridbilar/EV:er kan ingen säga att det kan vara rätt att reparera ett batteri i vissa fall.

I takt med att hybridbilarna fortsätter att staplas på varandra ser många nya företag också en möjlighet att tjäna några dollar genom att reparera skadade hybridbilsbatterier. Allt detta beror dock på vilken typ av skada som batteriet har fått utstå. Ibland kan skadan vara alldeles för allvarlig för att kunna repareras.

Andra gånger kan batteriet faktiskt vara en perfekt kandidat för en reparation. Om du kan reparera batteriet utan att det inte kan hålla en laddning eller utan att hela prövningen bara blir en kortsiktig lösning, bör du definitivt ge det ett försök.

  Accelererar hybridbilar snabbare?

Var ändå försiktig med batterireparationer eftersom de ibland kan vara svåra att bedöma korrekt. Även om batteriet kan verka okej för de följande några hundra eller till och med tusentals mil finns det en chans att batteriet kan dö i morgon. Se därför till att be om en garanti av något slag.

Saker att tänka på om du väljer att reparera ditt batteri.

Som tidigare nämnts kan en batterireparation lika gärna vara det bästa tillvägagångssättet. Trots detta bör du hålla några saker i åtanke. Först och främst måste du välja en erfaren verkstad som kan ett och annat om batterireparationer.

Att reparera ett batteri är en knepig uppgift, som sådan behövs massor av speciella diagnostik- och reparationsverktyg. Dessutom bör du alltid leta efter en verkstad som kan erbjuda dig någon form av garanti som kan pågå i minst ett år eller två.

Slutligen kommer en batterireparation alltid att vara sämre än ett helt nytt batteri. Detta kan skada bilens återförsäljningsvärde och det kan också ibland vara en kortsiktig lösning i bästa fall. För att komma fram till ett smart ekonomiskt beslut måste du undersöka så mycket som möjligt.

FAQ-avsnittet

Vad händer om jag inte byter ut batteriet?

När ditt batteri börjar sjunka måste förbränningsmotorn kompensera för att bilen ska vara körbar. Detta resulterar vanligtvis i dålig bränsleekonomi, vilket understryker hela poängen med att köpa en hybridbil från början.

Även då, när batteriet fortsätter att försämras, kommer bilens prestanda också att bli lidande tills batteriet dör helt och hållet. När batteriet slutligen dör kanske du inte kan köra bilen längre, och du kan också skada resten av ditt hybridsystem i processen.

  De bästa hybridbilarna för pendling

Ska jag alltid byta ut batteriet om jag inte kan reparera det?

Det beror på hur värdefull bilen är i första hand. Om du till exempel behöver 5 000 dollar för ett nytt batteri och bilen i sig inte är värd så mycket mer, ska du naturligtvis låta den vara som den är.

Många återförsäljare, serviceverkstäder eller till och med skrotupplag kan erbjuda dig en hygglig summa pengar för delar eller till och med hela bilen. Allt beror på vad som behövs och vad bilen är, men oftast är det så att om bilen inte är värd så mycket bör du inte investera i ett nytt batteri.

Kan jag köra en hybridbil utan batteri?

De flesta hybrider i dag kan inte köra utan ett fungerande batteri, men några få av dem kan det. Toyota Prius till exempel kan köra utan batteri, men sådana situationer är endast reserverade för nödsituationer.

Att köra utan fungerande batteri kan orsaka allvarliga skador på hybridsystemet och därför kan de flesta hybrider inte köras utan batteri. Om du ändå hamnar i en strandad situation på grund av ett batteri med terminalfel bör du ringa efter en platta och inte köra eller skjuta bilen om det inte är helt nödvändigt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts