Är det billigare att byta olja hos en återförsäljare?

Att byta olja hos en återförsäljare kostar vanligtvis mer pengar jämfört med oberoende butiker och snabbverkstäder, men det kan skilja sig åt beroende på vilken typ av tjänst du får hos en återförsäljare eftersom vissa återförsäljare erbjuder kuponger och specialerbjudanden som jämnar ut kostnaderna eller till och med sänker dem.

Ur ett bekvämlighetsperspektiv borde det vara lättare att gå via en snabbsmörjningsverkstad om sådana finns i ditt område. Butiker som dessa tenderar att utföra ett oljebyte omedelbart vilket innebär att din bil bör vara klar innan du har druckit upp ditt kaffe.

Å andra sidan behöver en bilhandlare vanligtvis schemalägga din bil i förväg, vilket kan komma i konflikt med dina personliga planer, så du måste göra justeringar för att utföra oljebytet så snabbt som möjligt.

Oberoende verkstäder ligger någonstans i mitten, men dessa skiljer sig mest åt när det gäller pris, kvalitet och bekvämlighet. På det hela taget är ett oljebyte hos en återförsäljare troligen det bästa alternativet om du inte har tillgång till pålitliga oberoende verkstäder.

Återförsäljare – För- och nackdelar med att byta olja hos en återförsäljare

En återförsäljare har specialiserat sig på ett visst märke, vilket innebär att dessa troligen kommer att ha den bästa förståelsen för hur en specifik bil fungerar. Detta innebär att återförsäljare sällan gör några misstag när det gäller det bästa oljealternativet.

De är dyrare vid första anblicken, men det är inte alltid fallet om återförsäljaren i fråga erbjuder specialerbjudanden eller kuponger för tjänster som t.ex. oljebyte. Det är värt att nämna att utföra ett oljebyte borde vara en enkel uppgift för varje mekaniker där ute, så det är inte troligt att någon gör ett misstag när den utför det.

  Vilken är den bästa och mest långvariga luftfräscharen för bilar?

Bekvämlighet är också en viktig faktor, särskilt om du bara äger en enda bil. De flesta människor tenderar att välja möten hos återförsäljare vilket innebär att dessa kan ta ett tag innan du faktiskt kan lämna in din bil för ett oljebyte.

Oberoende verkstäder – För- och nackdelar med att byta olja på en oberoende verkstad

Det finns många oberoende verkstäder där ute, och i stort sett alla utför även regelbundet bilunderhåll som t.ex. oljebyte. Fördelarna med att gå via den oberoende vägen är att det oftast kostar mindre pengar och är bekvämare.

Oberoende serviceverkstäder måste konkurrera med märkesspecifika återförsäljare, vilket innebär att de måste erbjuda något som en återförsäljare inte kan erbjuda, och det är priset. Det är ganska logiskt att en märkesspecifik återförsäljare är bättre på att arbeta med bilar av ett visst märke.

Därför erbjuder oberoende verkstäder vanligtvis ett lägre pris, eftersom det annars inte skulle finnas någon anledning att välja en oberoende verkstad. Dessutom är oberoende verkstäder inte lika upptagna som återförsäljare eftersom det finns fler oberoende verkstäder.

Detta innebär att du kommer att kunna få din bils olja bytt snabbare om du går via den oberoende vägen.

Snabbverkstäder – För- och nackdelar med att byta olja på en snabbverkstad

En quick lube shop specialiserar sig på byte av bilvätska, vilket innebär att de erbjuder den snabbaste servicen av de tre. Detta gäller dock endast om bilen i fråga är tillräckligt populär. Om så inte är fallet kanske de inte ens kan utföra ett oljebyte om de inte har allt de behöver i förväg.

  Vilken bil är Bumblebee?

Snabbsmörjningsverkstäder utför endast regelbundet underhåll som oljebyte, balansering och byte av däck, batteribyte, byte av vindrutetorkare och alla typer av vätskekontroller och byten. Detta innebär att de utför oljebyten hela dagen, vilket borde garantera en snabb handläggningstid.

Å andra sidan skiljer de sig mest i kostnad beroende på bilen i fråga och tillgången på reservdelar. Det främsta försäljningsargumentet för en snabbverkstad är tidpunkten, så om du vill byta olja så snabbt som möjligt bör du välja en pålitlig snabbverkstad i närheten.

FAQ-avsnittet

Kan jag utföra ett oljebyte själv?

En hörnsten i DIY-bilreparationer är att utföra ett oljebyte själv. Du måste dock se till att du är väl medveten om hur denna process fungerar för att inte göra ett misstag. Först och främst ska du se till att köpa alla nödvändiga verktyg för jobbet, vilket inkluderar rätt olja, rätt mängd olja, dräneringshinkar och eventuellt en billyft.

Naturligtvis är en billift inte en nödvändighet, men om du har tillgång till en billift bör det göra processen mycket enklare. Först och främst måste du tömma ut all gammal olja genom att öppna alla oljeavloppspluggar på din bil, så se till att lokalisera dem alla. När du har dränerat ut all olja stänger du avloppen och fyller bilen med ny olja. Kontrollera slutligen pipstickan för att avgöra om du har fyllt tanken.

Vad händer om du inte får ett oljebyte på ett tag?

Om du inte byter olja i din bil enligt tillverkarens rekommendationer är risken stor att det skadar din motor. Motorolja är en viktig komponent när det gäller korrekt motorsmörjning som håller vitala motorkomponenter från för tidigt slitage.

  Vilken är den billigaste elbilen?

Motorolja används också för att kyla ner motorn, så om oljan i din motor blir slam är risken stor att motorn överhettas. Allt som allt, om du inte byter olja på länge kommer din motor med största sannolikhet att dö.

Hur mycket kostar ett oljebyte?

Om du går via återförsäljarens väg får du räkna med en räkning på 35-150 dollar beroende på vilken bil det rör sig om och om bilen använder syntetisk olja eller inte. Å andra sidan kan oberoende återförsäljare ta ut 10 eller 20 dollar mindre i de flesta fall.

Snabbsmörjningsbutiker ligger vanligtvis någonstans i mitten, men som tidigare nämnts skiljer de sig mest åt. Hur som helst, om du väljer att byta olja själv kommer du sannolikt att spara mycket pengar i framtiden.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts