Är Citroën C5 X en bra bil?

Är Citroën C5 X en bra bil?

Citroën C5 X är en snygg familjebil med fyra dörrar som är utformad för att återupprätta Citroëns forna glans i det illustra marknadssegmentet för D-bilar. C5 X hoppas att uppnå allt som Citroën har satt upp som mål med sina allra senaste bilar, nämligen att återuppliva den gamla goda tiden med ”lyxiga” franska familjebilar. Är Citroen C5 X en bra bil?

Citroen C5 X är verkligen en spännande ny bil som lovar att föra Citroen till en helt ny nivå och mot en sedan länge bortglömd lyxkundkrets. Citroen C5 X ser annorlunda ut, den ser udda ut, den sticker ut, och det är inte något man ser alltför ofta nuförtiden. Som sådan är C5 X verkligen en bra bil.

Den har också relativt kraftfulla, effektiva och relativt mjuka motorer. Körupplevelsen fokuserar på användarvänlighet och komfort framför allt. Detta innebär att C5 X inte försöker vara sportig eftersom det är något som Citroen hoppas kunna uppnå med mer fokuserade modeller.

Tillförlitligheten är fortfarande ett stort frågetecken eftersom C5 X är alldeles för färsk och den kan ännu inte bedömas ordentligt. C5 X kommer inte i närheten av etablerade lyxerbjudanden när det gäller priset vilket innebär att den erbjuder mycket för pengarna. Praktiken är riktigt bra, men det bakre sittutrymmet är lite trångt på grund av den lutande taklinjen.

Citroen C5 X – Drivkraften

Citroen C5 X:s motorpalett börjar med den 3-cylindriga 1,2 liters motorn med 130 hk och 169 lb-ft vridmoment. Den här motorn klarar 0-60 km/h på cirka 11 sekunder och når en topphastighet på 122 km/h. Nästa i raden är den fyrcylindriga 1,6L-rätmokrinen med 181 hk och 184 lb-ft vridmoment. Den här motorn klarar 0-60mph på 8,2 sekunder och når en topphastighet på 134mph.

  Vanliga problem med Citroën DS5

C5 X erbjuds även som hybrid som använder den fyrcylindriga 1,6 liter-motorn, men som även lägger till en elmotor ovanpå den för en kombinerad effekt på 225 hk och 265 lb-ft vridmoment. Denna motor är också den mest effektiva med utlovade 78MPG medan bensinmodellerna klarar upp till 45-50MPG.

Alla modeller kommer med en 8-växlad automatisk växellåda och alla drivs enbart av ett framhjulsdrivet system. På det hela taget får C5 X en ganska effektiv och smidig motorpalett, men en dieselmodell skulle vara ett bra tillskott, och samma sak gäller för AWD.

Citroen C5 X – Design och chassi

Citroen C5 X följer ett välkänt designspråk från Citroen där bilen strävar efter att vara annorlunda, finurlig och iögonfallande. Vi kan helhjärtat säga att Citroen lyckades med det eftersom C5 X inte ser ut som något annat på vägen. Interiören i C5 X är också unik och mycket välutrustad eftersom bilen får i stort sett allt du kan önska dig.

Körupplevelsen är enbart inriktad på komfort och användarvänlighet och C5 X försöker inte vara en sportbil. Detta innebär att bilen är bekväm, den klarar av gropar riktigt bra och den håller sig lugn över fartgupp. Det betyder dock att bilen rullar ganska mycket i kurvor och att den inte alls är smidig.

Citroen C5 X – Tillförlitlighet och vanliga problem

Det är fortfarande för tidigt att säga om C5 X verkligen är en pålitlig bil eller inte eftersom den är alldeles för färsk från fabriken. Vi måste vänta ett hyggligt tag innan vi kan bedöma bilen ordentligt eftersom det nu helt enkelt inte finns många C5 X-modeller som strövar runt på stadens gator.

  Är Citroën C4 Cactus en bra bil?

Vissa journalister klagade på hybridsystemets kalibrering eftersom det kan vara ryckigt och skakigt. Hur som helst får vi vänta och se eftersom korrekta tillförlitlighetsbedömningar kan börja först när bilen är minst ett år gammal.

Citroen C5 X – Värde och praktiska egenskaper

En av de bästa aspekterna av C5 X är dess prislapp eftersom bilen underskrider i stort sett alla etablerade lyxbilar som finns där ute. C5 X kan visserligen inte riktigt jämföras med någon av dessa bilar, men du får mycket värde för pengarna eftersom bilen verkligen överbryggar klyftan mellan gamla Citroen-bilar och uppnåelig lyx.

Praktiken är också riktigt bra eftersom bilen har fyra dörrar och en baklucka. Tack vare en högre åkhöjd är det också riktigt lätt att komma in och ut ur bilen. Förvaringsutrymmet är också rymligt vilket säkert är något som de flesta familjer kommer att uppskatta.

FAQ avsnitt

Ska jag köpa en Citroen C5 X?

Om du gillar hur Citroen C5 X ser ut kommer du troligen att älska allt annat med C5 X eftersom den ser bra ut, erbjuder mycket av allt och har tillräckligt med utrymme för en familj. Vi måste dock komma ihåg att tillförlitligheten fortfarande är okänd och kommer troligen att förbli så under en tid.

Som sådan bör du vänta ett år eller två om du inte är helt såld på C5 X så att du lägger till tillförlitlighetsresultaten i ekvationen.

  Är Citroën DS9 en bra bil?

Är Citroen C5 X en säker bil?

Ja, Citroen C5 X verkar vara en riktigt säker bil eftersom den fick ett stjärnigt 5-stjärnigt säkerhetsbetyg från många krocktestbestämmelser. Dessutom har C5 X ett gäng toppmoderna aktiva säkerhetssystem som är utformade för att hålla dig säker hela tiden, oavsett om du är i rörelse eller om du står stilla.

Är Citroen C5 X en lyxbil?

Citroen C5 X är den största och lyxigaste bilen som Citroen tillverkar, men är det en riktig lyxbil? Nej, C5 X är verkligen en riktigt välbyggd bil, men den kan inte konkurrera med BMW, Audi och Mercedes. Prislappen som följer med C5 X är dock inte alls lika omfattande som den är med dessa tre andra märken.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts