Är Citroën C4 Cactus en bra bil?

Är Citroën C4 Cactus en bra bil?

Citroën C4 Cactus är en fransktillverkad subkompakt SUV/crossover-familjebil som började tillverkas redan 2014. C4 Cactus är en relativt populär bil eftersom den befinner sig i ett ganska populärt segment. Crossovers och SUV:er har varit på en stadig uppgång den senaste tiden och det verkar inte som om det kommer att förändras inom kort. Så är Citroën C4 Cactus en bra bil?

Ja, Citroën C4 Cactus är en bra bil om det är den här typen av bil du är ute efter. Det innebär att C4 Cactus är utformad främst för familjeanvändning. Det är en bil som sannolikt inte kommer att väcka alltför mycket uppmärksamhet, men den kommer lätt att göra allt du begär av den. Den får också sofistikerade, effektiva och ganska pålitliga motorer också.

Designen på C4 Cactus är sannolikt den mest kontroversiella aspekten av bilen eftersom många anser att den är lite för överstylad. Interiören är inte heller mycket bättre, men den får åtminstone hyfsad utrustning. Körupplevelsen är ganska karaktärslös, men det är något som kommer med territoriet eftersom alla bilar som denna är likadana.

Tillförlitligheten är hyfsad, men det finns ändå några problem som är värda att prata mer ingående om. Praktiken är också ganska bra eftersom bilen rymmer fyra vuxna utan problem. Sikten är riktigt bra och bilen får ett rejält bagageutrymme.

Citroën C4 Cactus – Drivlinan

Citroën C4 Cactus motoruppsättning börjar med den 1,2 liter stora 3-cylindriga radmotorn med 110 hk och 151 lb-ft vridmoment. Nästa i raden är den kraftfullare versionen av denna motor som ger 130 hk och 169 lb-ft vridmoment. Detta är också den mest populära bensinmotorn med C4 Cactus och även en av de allra bästa.

  Vanliga problem med Citroën C4 Cactus

Dieseluppsättningen börjar med den fyrcylindriga 1,5 liters motorn som ger 99 hk och 184 lb-ft vridmoment eller 120 hk/221 lb-ft vridmoment för en kraftfullare version av den motorn. Om du gillar dieselmotorer bör du dock rikta din uppmärksamhet mot den fyrcylindriga 1,6L-motorn med 100 hk och 187 lb-ft vridmoment som toppmodell, eftersom den motorn balanserar kraft och effektivitet bäst.

Du kan få C4 Cactus med antingen manuell eller automatisk växellåda beroende på dina personliga preferenser. Alla versioner är FWD och AWD är inget alternativ. Du kan förvänta dig upp till 65MPG med 1,6L-dieseln eller omkring 45MPG med den mest effektiva bensinmotorn i instegsutförande.

Citroën C4 Cactus – Design och chassi

Citroën C4 Cactus är inte direkt en vacker bil och det är alla medvetna om. Den ser helt enkelt lite för kinkig och överstylad ut, särskilt när man tar en titt på de där konstiga plastdelarna som fästs direkt på bilens dörrar. Interiören i C4 Cactus är inte heller mycket bättre eftersom den använder sig av konstiga former och ingenting verkar sammanhängande alls.

Körupplevelsen är standard för den här typen av bil vilket innebär att bilen fokuserar på komfort och användarvänlighet. Chassit är balanserat okej-ish medan fjädringssystemet klarar de flesta vägböljor riktigt bra. Bilen rullar dock en hel del vilket innebär att kurvtagning i hög hastighet inte är något alternativ.

Citroën C4 Cactus – Tillförlitlighet och vanliga problem

Tillförlitlighetsmässigt är C4 Cactus okej, men det finns några problem som är värda att tala om. Till att börja med lider C4 av olika automatlådorelaterade problem som till exempel problem med ställdonet eller helt enkelt på grund av att växellådan är lat. Andra problem är problem med bilens el och andra delar av utrustningen som stötfångare och motorhuvens lås.

  Vanliga problem med Citroën C3 Picasso

Bränsleläckage kan vara ett potentiellt katastrofalt problem varför dessa måste åtgärdas så fort som möjligt om de uppstår. Dieselmodeller drabbas ibland av problem med DPF (dieselpartikelfilter) som ibland kan repareras, men de kan också behöva bytas ut.

Citroën C4 Cactus – värde och praktiska egenskaper

Du kan köpa Citroën C4 Cactus för ett ganska överkomligt pris på andrahandsmarknaden, medan nya C4 Cactus-modeller inte heller är särskilt dyra, åtminstone inte som vissa andra bilar i detta segment. Detta innebär att C4 kan vara ett bra köp om det är den här typen av bil du behöver och du kan svälja bilens formspråk.

Praktiken är riktigt bra eftersom bilen lätt kan sitta upp till fem vuxna utan några kompromisser med bagageutrymmet. Bilen är lätt att kliva in och ut ur och den övergripande sikten är också riktigt bra. Det finns tillräckligt med utrymme för att få plats med en barnstol i C4 Cactus och den övergripande användarvänligheten är en av de bästa sakerna med den här bilen.

FAQ-avsnitt

Är Citroën C4 Cactus en lyxbil?

Citroën C4 Cactus är inte en lyxbil på samma sätt som Citroën-märket inte är ett lyxbilsmärke. Det är en bil som erbjuder vissa lyxiga bekvämligheter som är utformade för att hålla dig säker, underhållen och bekväm, men dessa är inte tillräckliga för att göra bilen till en riktig lyxbil.

Som sådan kan du se C4 Cactus som en mer exklusiv bil på ekonominivå eftersom den vågar se lite annorlunda ut och eftersom den får högklassig utrustning i högklassiga trimnivåer.

  Är Citroën C4 Picasso en bra bil?

Är Citroën C4 en effektiv bil?

Citroën C4 är en riktigt effektiv bil, sannolikt en av de mest effektiva bilarna i detta segment. Anledningen till att C4 är så effektiv är att den får motorer med liten slagvolym som konstruerats enbart för effektivitetens skull.

Detta innebär att det också är riktigt prisvärt att äga C4 eftersom bränsle-, registrerings och skattekostnader är lägre tack vare bilens låga Co2- och bränsleutgifter.

Varför gav Citroën C4 namnet ”Cactus”?

Namngivningen är direkt kopplad till det som Citroën tidigare var känt för, nämligen att designa och tillverka roliga och intressanta bilar som sticker ut från resten av kronan med coola designdrag, ljusa detaljer och funkiga designelement. Detta gjorde C4 Cactus till något av en marmite eftersom man antingen älskar eller hatar den.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts