Vanliga problem med Citroën C4 Cactus

Citroën C4 Cactus problem & fel

Citroën C4 Cactus är en subkompakt crossover/SUV som konstruerades och byggdes av den franska biltillverkaren mellan 2014 och 2022. C4 Cactus är tänkt som en ungdomlig, cool, autentisk familjebil som klarar både stadskörning och långväga resor. C4 Cactus betraktas allmänt som en SUV, men delar ändå många av sina grundstommar med mindre Citroën-modeller.

När det gäller tillförlitlighet verkar C4 Cactus vara okej i allmänhet, men det finns några problem som är värda att prata mer ingående om. Till att börja med är bilens DPF (dieselpartikelfilter) känt för att tidigt gå sönder, vilket kan vara ett verkligt besvär. Vissa utrustningsrelaterade problem är också vanliga med C4 Cactus, särskilt när det gäller yttre karosseripaneler.

Den automatiska växellådan lider av problem med ställdonet förutom att den ibland är tveksam, långsam och skakig. Elektriska problem kan ge upphov till mindre interiörproblem, men de kan också orsaka en brand om problemet är förknippat med bilens startmotor. Slutligen måste vi också nämna att vissa C4 Cactus-modeller lider av bränsleläckage som också kan vara riktigt farliga.

På det hela taget är C4 bättre än vissa av sina föregångare, men det gör den inte helt tillförlitlig. Många av dessa problem kan vara katastrofala vilket innebär att du måste vara mycket uppmärksam om du är intresserad av att köpa en begagnad.

Citroën C4 Cactus – problem med DPF-filtret

DPF (Dieselpartikelfilter) är konstruerat för att omvandla giftiga dieselgaser till mindre skadliga ämnen innan de släpps ut genom bilens avgassystem. Om detta system fungerar som avsett kommer bilen att vara mer miljövänlig, vilket verkar vara otroligt viktigt nuförtiden, särskilt när det gäller dieseldrivna bilar.

  Är Citroën C4 Cactus en bra bil?

Citroën C4 Cactus-modeller som tillverkats mellan januari och maj 2018 kan dock vara utrustade med ett skadat DPF som inte är lika effektivt. Om du är intresserad av att köpa en C4 Cactus bör du se till att inspektera detta eftersom den sannolikt kommer att behöva ett utbytt DPF som kostar en hel del pengar.

Citroën C4 Cactus – Utrustningsproblem

Citroën C4 Cactus lider också av ett stort antal utrustningsrelaterade problem som till exempel de som har att göra med bilens stötfångarklädsel som är känd för att falla av. Detta problem orsakas av en felaktigt limmad komponent som lätt kan lossna. För att åtgärda detta måste du ta bilen till återförsäljaren där de kan limma om den med bättre lim.

Andra C4 Cactus utrustningsrelaterade problem är också problem med huvens lås. Det verkar som om de tidiga modellerna 2014-2015 alla är drabbade av detta problem. Se till att inspektera den noggrant eftersom du riskerar att förändra bagageluckan när du kör i högre hastigheter.

Citroën C4 Cactus – Problem med automatisk växellåda

Det verkar som om vissa C4 Cactus från 2016 lider av ganska allvarliga problem med den automatiska växellådans manöverdon, vilket kan påverka hur bra bilen går igenom växlarna. Om problemet inte löses i tid kan det orsaka allvarliga skador på växellådan. Om så verkligen är fallet måste du antingen byta ut manöverdonet eller till och med hela växellådan i vissa fall.

Andra växellådsrelaterade problem är bland annat ryckiga växlingar, tveksamma växlingar och ibland till och med växelglidning. Det verkar som om många Citroën-modeller lider av dessa problem, men många anser att detta är normalt även om det inte är det.

  Vanliga problem med Citroën C3 Picasso

Citroën C4 Cactus – elektriska problem

Citroën C4 Cactus lider också av en mängd olika elektriska problem som kan påverka en mängd olika system i bilen. Det allvarligaste elektriska problemet i C4 Cactus är relaterat till startmotorn. I sällsynta fall kan det elektriska reläet överhettas i sådan grad att det till och med kan starta en brand. 2016 års C4 Cactus-modeller verkar vara de som påverkas mest av detta problem.

Andra elektriska problem inkluderar problem med vissa system i bilen som telefonanslutning och infotainmentrelaterade problem. Vissa ägare har också klagat på problem med elektriska fönster och elektriska lås.

Citroën C4 Cactus – Problem med bränsleläckage

Det verkar som om många Citroën C4 Cactus-modeller tillverkade mellan 2016 och 2017 lider av bränsleläckage som verkligen kan vara katastrofala. Problemet beror på en sliten bränsleslang som tenderar att försämras på grund av att den ligger nära varma motorkomponenter. I teorin kan detta leda till flammor, men det verkar som om problem som dessa egentligen inte har inträffat så ofta eller inte alls.

FAQ-avsnittet

Ska jag köpa en Citroën C4 Cactus?

Om du är intresserad av en subkompakt SUV/crossover som i första hand är utformad för familjeanvändning kan Citroën C4 Cactus vara ett bra val. Denna bil är utformad för att vara ganska prisvärd vilket innebär att de flesta familjer där ute borde ha råd med en. Det är en bil som klarar alla familjeuppgifter riktigt bra och är ofta på samma nivå eller till och med bättre än de flesta av sina konkurrenter.

  Är Citroën C4 Picasso en bra bil?

Å andra sidan är C4 Cactus inte riktigt en snygg bil som många Citroën-modeller. De extra plastpanelerna på bilen är helt onödiga och får bilen att se för mycket ut som en leksak. Men om du gillar designen bör du överväga hela bilen.

Är Citroën C4 Cactus en bra familjebil?

Citroën C4 Cactus är en av Citroëns mest populära familjebilar, vilket innebär att den verkligen är en bra familjebil. Den erbjuder massor av interiörplats utan att det totala tillgängliga bagageutrymmet hindras. Bilen får många familjevänliga funktioner som gör bilen lätt att leva med.

Förutom att C4 Cactus är välutrustad är den också en riktigt säker bil eftersom den är en femstjärnig säkerhetsklassad bil. Den får också ett gäng moderna mjukvarusäkerhetssystem som gör att den är i nivå med till och med några dyrare bilar där ute.

Hur länge kan en Citroën C4 Cactus hålla?

Det beror på hur väl du underhåller den. Om du gör allt som behöver göras vid rätt tidpunkt finns det absolut ingen anledning att tro att C4 Cactus kommer att klara sig sämre än alla andra bilar där ute. Därför är 100 000 till 200 000 mil en mycket realistisk uppskattning.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts