Vanliga problem med Citroën C5 Aircross

Citroën C5 Aircross problem & fel

Citroën C5 Aircross är en kompakt crossover-SUV som tillverkas av Citroën sedan 2016/2017 och som fortfarande tillverkas idag. C5 Aircross är en global Citroën-modell vilket innebär att den kan köpas i många länder, men den finns inte i Nordamerika.

C5 Aircross fick en rejäl uppfräschning 2022 tack vare massor av nya delar för bilens framsida förutom massor av nya funktioner både invändigt och utvändigt. När det gäller tillförlitlighet verkar C5 Aircross bättre än många bilar som kom före den, men det är fortfarande inte en helt igenom tillförlitlig bil. Vissa rankningar placerar C5 Aircross i toppositioner medan andra placerar den i de sista positionerna.

Hur som helst är de vanligaste C5 Aircross-problemen förknippade med olika elsystem, bränsleläckage, DPF (dieselpartikelfilter), överdrivna utsläpp och vissa utrustningsrelaterade system och karossdelar. På det hela taget är dessa problem inte ett stort problem i ett tidigt skede, vilket innebär att du har gott om tid att lösa dem.

Om du inte agerar snabbt finns det en stor chans att du får mer allvarliga problem längre fram. På det hela taget är C5 Aircross en hygglig bil, men den måste underhållas för att nå sin fulla potential.

Citroën C5 Aircross – elektriska problem

De vanligaste Citroën C5 Aircross-problemen är relaterade till bilens elektriska system. ECU:n verkar orsaka grov och inkonsekvent tomgångskörning, men detta kan enkelt lösas med en enkel omprogrammering av ECU:n som bör lösa problemet. Andra elektriska problem inkluderar problem med telefonanslutning och vissa problem med infotainmentsystemet.

Problem med soltaket kan vara stressande, liksom olika problem med bilens belysningssystem. De elektriska fönsterrutorna är kända för att sluta fungera på vissa modeller och de inre knapparna och kontakterna är inte alltid så lyhörda som du skulle vilja att de var.

  Är Citroën C4 Cactus en bra bil?

Citroën C5 Aircross – Bränsleläckage

Vissa konstiga kablage- och mjukvaruproblem är kända för att orsaka att C5 Aircross läcker bränsle, vilket egentligen aldrig är bra. Citroën har till och med återkallat ett antal C5 Aircross-modeller på grund av detta problem, vissa säger att det återkallade antalet enheter är mellan 5 000 och 10 000, vilket innebär att detta verkligen är ett allvarligt problem.

För att åtgärda detta bör du inspektera bilens kablage och programvara och även lokalisera själva läckan. Du måste täta läckan och programmera om/justera ledningarna och programvaruuppgifterna för att detta problem aldrig ska inträffa igen. Det finns alltid en risk för brand när din bil drabbas av bränsleläckage.

Citroën C5 Aircross – DPF-problem

Citroën C5 Aircross är också känd för att drabbas av vissa DPF-problem (dieselpartikelfilter) som förekommer på dieselmodeller. Det enklaste sättet att upptäcka problem med DPF är att kontrollera om det kommer ut överdriven rök från avgaserna, om det uppstår effektförlust och om bränsleförbrukningen ökar så mycket att du helt enkelt inte kan märka det.

Att åtgärda ett defekt DPF innebär vanligtvis att rengöra det och återställa det till sin forna glans, men ibland måste du byta ut det helt och hållet, vilket är riktigt dyrt. Citroën utfärdade också en återkallelse på grund av DPF-problem tidigt i C5 Aircross livslinje eftersom det verkar som om man måste byta DPF några gånger innan bilen slutligen ger upp.

  Vanliga problem med Citroën C3 Aircross

Citroën C5 Aircross – För stora utsläpp

Det verkar som om Citroën hade vissa problem med dataprogrammet som är inblandat i mätningen av en bils kväveoxidutsläpp, vilket innebär att det finns vissa Citroën C5 Aircross-modeller som släpper ut mycket mer kväveoxid än den lagstadgade gränsen.

Bilar byggda mellan 2020 och 2021 verkar vara de som har dessa problem, vilket innebär att du bör kontakta din återförsäljare och fråga om din bil ingår i denna grupp. Om den är det bör du begära en kostnadsfri reparation från Citroën eftersom detta är deras eget fel.

Citroën C5 Aircross – Utrustningsproblem

För att avsluta listan över kända problem med Citroën C5 Aircross måste vi också ta hänsyn till alla de problem som många Citroën-modeller har när det gäller utrustning, trim och olika karossdelar. Vissa ägare har klagat på att många paneler i bilen slits ut för snabbt medan andra till och med klagat på vatteninträngning.
Vissa karosseripaneler ligger inte rätt i linje i vissa modeller och vissa ägare har rapporterat att bilen lider av problem med soltaket och bagageluckan. På det hela taget är dessa problem ganska sällsynta, men det finns många utrustningsrelaterade problem som tenderar att inträffa, så det är därför vi var tvungna att nämna dem här.

FAQ-avdelning

Ska jag köpa en Citroën C5 Aircross?

Om du vill ha en crossover/SUV-familjebil som inte kostar mycket, men som är tillräckligt ny och har allt du förväntar dig av en trevlig familjebil, så är C5 Aircross verkligen värd att överväga. Om dessa bilar å andra sidan inte är något för dig kommer du definitivt inte att gilla C5 Aircross eftersom den inte gör något särskilt intressant.

  Är Citroën C3 Picasso en bra bil?

Det är en Citroën som är gjord för familjeändamål och den rår inte på några fjädrar när det gäller lyx, stil eller önskvärdhet. Men vissa människor gillar det, och om du är en sådan person bör du definitivt ta Citroën C5 Aircross i en kort lista.

Är Citroën C5 Aircross en säker bil?

Citroën C5 Aircross är verkligen en riktigt säker bil eftersom den får ett fantastiskt 5-stjärnigt krocksäkerhetsbetyg tack vare sin smarta design och många säkerhetsfunktioner i mjukvaran. Du måste dock komma ihåg att många av dessa mjukvarufunktioner endast finns tillgängliga som en del av extrautrustning.

Hur som helst är bilen i sig väl skyddad eftersom Citroën vet att de flesta kommer att använda C5 Aircross för familjeändamål.

Hur rymlig är Citroën C5 Aircross?

Citroën C5 Aircross är en riktigt rymlig bil, vilket innebär att den lätt kan rymma upp till 4/5 vuxna med tillräckligt med utrymme i bagageluckan. Bagageutrymmet på Aircross är särskilt imponerande när du fäller ner baksätena eftersom den då erbjuder mer utrymme än vad vissa större SUV:er gör. På det hela taget är det en riktigt praktisk bil med mer än tillräckligt med utrymme för de flesta människor.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts