Är Citroën C5 Aircross en bra bil?

Är Citroën C5 Aircross en bra bil?

Citroën C5 Aircross lanserades för första gången under modellåret 2016/2017 och blev genast en av de mest populära Citroën-modellerna. Det är en kompakt crossover/SUV som prioriterar utrymme, ergonomi och är riktigt lätt att köra och leva med. Så är Citroën C5 Aircross en bra bil?

Om du är ute efter en crossover/SUV för familjen som inte kostar mycket, men som också erbjuder allt du förväntar dig av en modern familjebil, är C5 Aircross verkligen en riktigt bra bil. Den kommer med ett urval av ett par diesel- och bensinmotorer, inklusive en hybrid för dem som vill spara miljön och dra nytta av bättre bränsleeffektivitet.

C5 Aircross ser verkligen intressant ut med sin design, särskilt modellen efter facelift 2022 som till och med ser ganska iögonfallande ut. Interiören i C5 Aircross är också intressant, men det är säkert ingen lyxbil. Tillförlitlighetsmässigt är den okej, men det finns några problem som är värda att prata mer ingående om.

När det gäller värdet får du mycket bil för pengarna, särskilt om du köper en begagnad. En av de bästa aspekterna av C5 Aircross är dess praktiska egenskaper eftersom bilen erbjuder ett överflöd av sitt- och bagageutrymme. Den har många familjevänliga funktioner och är lätt att se ut ur.

Citroën C5 Aircross – Drivlinan

Citroën C5 Aircross motorpalett består av fyra olika motoralternativ. Om du vill ha en bensindriven C5 Aircross får du välja den trecylindriga 1,2 liters linjemotorn med tre cylindrar och 130 hk och 169 lb-punkts vridmoment. Den här motorn kan ge upp till 35MPG om du väljer den automatiska växellådan eller 40MPG om du väljer den manuella växellådan.

  Är Citroën C4 Picasso en bra bil?

C5 Aircross kan också fås med en 1,3 liters fyrcylindrig dieselmotor i rad med 130 hk och ett vridmoment på 221 lbft. Anledningen till att du bör välja dieseln är att den ger upp till 45MPG. Den mest effektiva C5 Aircross-modellen är dock hybridmodellen, C5 Aircross 225.

Den här modellen har en fyrcylindrig 1,6 liters bensinmotor som är parat med en elmotor för en kombinerad effekt på 181 hk och 221 lb-ft vridmoment. Den får en 8-växlad automatisk växellåda och ger upp till 168MPG, vilket gör 225 till den bästa C5 Aircross-modellen som finns. Alla versioner av C5 Aircross har framdrivning.

Citroën C5 Aircross – Design och chassi

När det gäller design är C5 Aircross riktigt intressant, särskilt efter uppdateringen 2022 som gav bilen nya futuristiskt utformade strålkastare och mer futuristiska detaljer. Interiören i C5 Aircross är också intressant, särskilt med alla moderna skärmar. C5 är dock ingen lyxbil och det är ganska uppenbart så fort man kliver in i bilen.

Chassi- och fjädringsinställningen är enbart inriktad på komfort och användarvänlighet, vilket innebär att bilen känns mjuk och ganska väldämpad. Du känner visserligen av mycket karosserirullning när du går snabbt genom kurvorna, men C5 Aircross var ändå aldrig tänkt att vara en sportbil.

Citroën C5 Aircross – Tillförlitlighet och vanliga problem

Tillförlitlighetsmässigt är C5 Aircross okej, men det finns några problem som vi kommer att diskutera mer i detalj. Till att börja med upplever bilen olika elektriska problem med system som ECU, lampor, elektriska fönster, infotainmentsystemet och bilens anslutningssvit.

  Vanliga problem med Citroën C3 Aircross

Andra problem är problem med utrustningen som soltaket och vissa trimdelar, problem med bränsleläckage, problem med DPF (dieselpartikelfilter) och problem med bilens utsläpp. C5 Aircross är inte så dyr att underhålla, men den behöver underhåll ganska ofta.

Citroën C5 Aircross – värde och praktiska egenskaper

Citroën C5 Aircross är inte den dyraste crossover/SUV:n som finns, vilket är anledningen till att så många är intresserade av att köpa den. Begagnade modeller har ett riktigt överkomligt pris vilket gör dem till utmärkta begagnatköp. Ur ett värdeperspektiv är C5 Aircross riktigt bra, men inte lika bra som ur ett praktiskt perspektiv.

Med fem dörrar, stora säten och stort bagageutrymme är C5 Aircross en perfekt bil för längre resor eftersom den rymmer 4/5 vuxna utan problem. Det är också en bil som är lätt att kliva in och ut ur och som erbjuder ett gäng familjevänliga funktioner.

FAQ-avsnitt

Hur länge kan Citroën C5 Aircross hålla?

Det är oerhört svårt att säga hur länge en bil kan hålla, men vi kan säkert säga att många saker du gör kan påverka det. Så om du underhåller din C5 Aircross närhelst det är nödvändigt kommer du sannolikt att få ut mycket liv av den. Dessa bilar bör kunna hålla minst 100 000 till 200 000 mil utan att behöva stora översyner.

Det är dock viktigare att göra det du måste göra än hur bra en bil ”skulle kunna” potentiellt vara efter 10 års kontinuerlig användning.

  Är Citroën C4 Cactus en bra bil?

Är Citroën C5 Aircross en lyxbil?

Under det senaste decenniet eller så ser vi ständigt bilar på ekonominivå med teknik som tidigare endast var förbehållen riktiga lyxbilar. C5 Aircross är en av de bilar du kan få med massor av fantastiska underhållnings- och säkerhetsfunktioner som verkligen får bilen att kännas mer lyxig än vad den egentligen är.

Detta gör inte C5 Aircross till en lyxbil, men den överbryggar i viss mån klyftan mellan prisvärda lyxiga crossover- och SUV-bilar och de här mer avancerade ekonomibilarna på mellannivå. Om tekniken fortsätter att sippra ner till mer prisvärda bilar kan saker och ting bli mycket mer förvirrande.

Är Citroën C5 Aircross en SUV?

Citroën C5 Aircross har en form som liknar en SUV när man tittar på den och många medier tenderar att kalla C5 för en SUV, men så är inte fallet. För det första är C5 Aircross mer en crossover än en SUV. För det andra får den inte AWD och inte heller någon utrustning som vi är vana att se på riktiga SUV:er.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts