Är Citroën C6 en bra bil?

Är Citroën C6 en bra bil?

Citroën C6 var ett relativt misslyckat försök av Citroën att skapa en störning på marknaden för lyxiga mellanstora sedaner. Bilen introducerades för första gången 2006 och var i produktion sex år i rad. För att ge en liten bild av sammanhanget: Mercedes säljer tiotusentals E-Klass-modeller varje år utan problem.

Å andra sidan nådde hela produktionen av Citroën C6 en bristfällig siffra på knappt 24 000 enheter. Detta bevisar helt enkelt att bilmärken som inte är lyxbilmärken inte kan promenera in på lyxbilsmarknaden med ett svagt märkesintresse och tro att de verkligen kan konkurrera med märken som har suttit med vid lyxbilsbordet i årtionden.

Är Citroen C6 en bra bil? Citroen C6 är ingen dålig bil i sig eftersom den ser fantastisk ut och verkligen känns som en konkurrenskraftig lyxbil. Å andra sidan var motorvalen begränsade, bilen var inte riktigt i nivå med den tyska trion och det faktum att C6:s tillförlitlighet var från acceptabel.

Detta innebär att man nu kan få andrahands Citroen C6-modeller för småpengar eftersom de har skrivits ned ganska mycket. För det pris de kostar nu känns de verkligen högklassiga, men driftskostnaderna har förblivit desamma. Praktiken är också bra eftersom bilen erbjuder en massa utrymme, även om sikten är något försämrad.

Citroen C6 – Drivkraften

Citroen kommer med endast en enda bensindriven motor, en 3,0 l V6-motor som ger 211 hk och 213 lb-ft vridmoment. Maxhastigheten är beräknad till 146mph medan 0-60mph tar mer än 10 sekunder. Bilen ger upp till 22MPG kombinerad och kommer med FWD och en automatisk 6-växlad växellåda med vridmomentomvandlare.

  Vanliga problem med Citroën C3 Picasso

C6 erbjuder dock tre olika dieselmotoralternativ. Sortimentet börjar med den 4-cylindriga 2,2L med 170 hk och 295lb-ft vridmoment medan den mellanspecifika 6-cylindriga 2,7L dieseln med 204 hk och 324lb-ft vridmoment. Den coolaste C6-modellen har en 3,0-diesel V6 med 245 hk och 331 lb-ft vridmoment som gör det möjligt för C6 att nå 0-60 mph på 8,5 sekunder.

Dessa siffror känns ganska potenta men är långt ifrån den tyska trion. MPG-resultaten är 35MPG i bästa fall medan alla modeller också kommer med en FWD-konfiguration och en 6-växlad automatisk växellåda. På det hela taget är C6:s drivlina inte svag, men den är inte heller något speciellt.

Citroen C6 – Design och chassi

Hur Citroen C6 ser ut från utsidan är sannolikt en av de mest attraktiva sakerna med C6 i allmänhet. Bilen kommer med fantastiska kurviga linjer som kompletterar en lyxbil riktigt bra. Interiören i C6 är också mycket välutrustad, men den delar fortfarande många av sina delar och designdetaljer med betydligt billigare Citroen-bilar.

Fjädring och chassituning är enbart inriktade på komfort, användarvänlighet och isolering från vägen. Detta innebär att bilen tenderar att rulla in i kurvorna ganska mycket, men det hjälper den att hantera ojämnheter i vägen riktigt bra.

Citroen C6 – Tillförlitlighet och vanliga problem

En av de sämsta aspekterna av Citroen C6 måste vara tillförlitligheten eftersom bilen tenderar att drabbas av en massa problem riktigt ofta. De vanligaste motorrelaterade problemen är knutna till EGR-ventilen, glödstiftet, hur högljudd motorn är och turboladdarna som är benägna att gå sönder.

  Vanliga problem med Citroën DS5

Andra problem är utrustningsrelaterade problem som vatteninträngning, tveksamma panelavstånd, problem med soltaket och framför allt rost. Elektriska problem är vanliga på C6, liksom upphängning och växellådor.

Citroen C6 – Värde och praktiska egenskaper

Citroen C6 har skrivits ner som en galning sedan den kom ut eftersom bilen aldrig var alls lika populär som den bil den försöker konkurrera med. Efter alla dessa år verkar C6 äntligen få ett visst erkännande eftersom många människor ser tillbaka med glädje på C6, särskilt eftersom bilen ser intressant och annorlunda ut.

Praktiken är riktigt bra när det gäller sittutrymmet, men vi måste nämna att huvudutrymmet bakåt är något hämmat av bilens lutande taklinje. Bagageutrymmet på C6 är verkligen rymligt, vilket är fallet med de flesta bilar från detta segment. Slutligen är bilens sikt inte heller den bästa.

FAQ-avsnitt

Är Citroen C6 bättre än Audi A6, BMW 5-serien eller Mercedes E-klass?

Nej, Citroen C6 är inte lika bra som Audi A6, BMW 5-serien eller Mercedes E-Klass från samma tid. Alla dessa tre har en lång historia av att göra mellanstora lyxbilar medan Citroen inte har det. Det är uppenbart i det ögonblick du jämför dessa över hela linjen eftersom du omedelbart kan se att de tyska erbjudandena helt enkelt är bättre.

C6 rivaliserar med tyskarna i vissa avseenden, särskilt när det gäller den yttre designen, eftersom alla tre tyska märken inte gjorde de snyggaste mellanstora sedans vid den här tiden.

  Vanliga problem med Citroën C4 Aircross

Kommer Citroen någonsin att ta tillbaka C6?

För närvarande finns det inga indikationer på att Citroen kommer att erbjuda C6 någon gång inom kort. Anledningen till detta är enkel. Att försöka ta sig in på lyxbilsmarknaden om man inte är ett lyxmärke är extremt svårt eftersom de flesta lyxmärken har en långvarig historia som talar till människor om kvalitet, hantverk, stil och lyx.

Dessutom lever vi i en tid då SUV:er och crossovers dominerar världsmarknaderna, och det är verkligen svårt att ta sig in på lyxbilsmarknaden i allmänhet.

Är Citroen C6 en familjebil?

Citroen C6 verkar vara något av en blandning mellan en lyxchaufför-långfärdsbil och en riktig stor familjesedan. Detta innebär att C6 känner sig hemma när den gör båda dessa saker. Men om du vill använda den som familjebil kan du säkert göra det eftersom C6 är tyst, bekväm och ganska praktisk också.

Det enda som eventuellt kan hålla dig tillbaka är tillförlitligheten eftersom det är det största frågetecknet för C6 i allmänhet. Att köpa en begagnad C6 är därför en chansning eftersom du aldrig vet vad du kan få.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts