Är BMW:s bakhjulsdrivna bilar bra i snö?

Är BMW:s bakhjulsdrivna bilar bra i snö?

Vanligtvis har bakhjulsdrivna bilar en mindre del av bilens vikt fördelad på de drivna hjulen, vilket gör bilen mindre stabil än en AWD-, 4WD- eller FWD-bil. Detta innebär i allmänhet att RWD BMW:er har svårt att accelerera på isiga vägar eller hala ytor.
Å andra sidan kan BMW-bilar med bakhjulsdrift vara roliga att köra i snö under säkra förhållanden för drifting.

Hur man förbättrar bakhjulsdrivna BMW:s i snön.

Typiskt sett tillämpar frammotordrivna RWD BMW-bilar all sin dragkraft genom bakhjulen. Huvudproblemet vid halt och kallt väder är att majoriteten av bilens vikt ligger framtill på grund av att motorn finns där. Detta skapar en stor disproportion av viktasymmetri som gör att bilen har sämre dragkraft mot vägen, särskilt vid hala underlag som snö, regn eller is.
Detta gör att dina bakre däck spinner och kan så småningom leda till att du förlorar kontrollen över din bakhjulsdrivna BMW. Så finns det något du kan göra för att undvika detta om du kör en bakhjulsdriven bil i vinterförhållanden?

Kör alltid med vinterdäck på vintern.

Det första du bör göra är att montera vinterdäck på alla fyra hjulen på ditt fordon. Vinterdäck är mer klibbiga och ger mycket bättre dragkraft, särskilt i kallare temperaturer och på hala ytor. Detta är tack vare en annan sammansättning av gummit och en mycket aggressivare däckprofil och djup. Det är också viktigt att se till att de är ordentligt pumpade för bättre grepp.

Överväg däckkedjor för djup snö

Ja, det är tröttsamt att sätta kedjor på däcken. Det var en ordvits. Men det kan visa sig vara till stor hjälp, särskilt vid djupare snö eller is. Om du ska åka skidor eller upp i bergen och av någon anledning kör en BMW med framhjulsdrift, se till att överväga att utrusta dig med däckkedjor.
Var dock uppmärksam på att endast använda kedjor i mycket djup snö, eftersom de på vägen helt förstör bilens hantering och kan skada den om någon av kedjorna går sönder. Du kommer också att vara juridiskt skyldig att ta bort kedjorna i städer där det inte finns någon snö, eftersom de i hög grad skadar vägbeläggningen.

  Vad är bättre, BMW sDrive eller xDrive?

Folk brukade lägga sandsäckar i bakluckan på sina bilar.

Människor som körde bakhjulsdrivna bilar förr i tiden lade ofta sandsäckar i bakluckan på sina bilar för att omfördela bilens vikt mer mot baksidan, där de drivna hjulen fanns. Detta är både en bra och en farlig idé.
Om du ska köra långsamt är det bra att omfördela vikten, eftersom det förbättrar dragkraften hos bakhjulen. Om du däremot kör snabbare gör detta att bilens ände svänger längre ut och att bilen ibland svänger in i överstyrning.

Inte alla BMW med fyrhjulsdrift är likadana i snö

Varje bil är olika beroende på hur vikten är fördelad. Det betyder att alla read-wheel-drive-bilar inte är superdåliga på att köra i snö. Mer kraftfulla bilar är svårare att köra i snö på grund av att vridmomentet når högre nivåer. Snurrandet i snö är en funktion av både viktfördelning och effekt.
Kraftfullare BMW-bilar kräver att föraren försiktigt trycker på gaspedalen eftersom de höga mängderna vridmoment gör att bakhjulen spinner för mycket och förlorar dragkraft mot underlaget på grund av lättvikten på baksidan av fordonet.

Hur man kör BMW med fyrhjulsdrift säkrare i snö

Starta i andra växeln

Om du kör en kraftfullare bil och den är utrustad med en manuell växellåda kan du börja med högre växlar och lägre varvtal eftersom du då kan undvika hjulspinn. Från ett stillastående kan du behöva hoppa direkt till andra växeln i stället för att börja med första växeln, vilket kraftigt minskar hjulspinnet.

  Bästa BMW att modifiera

Få inte panik och använd inte bromsarna för mycket.

Se till att du inte ”dödar” hjulet och få ingen panik om bilens ände glider.
Ha en bra känsla för hur väl planterad bilen är på vägen, om svansen känns som att glida iväg, släpp foten från gaspedalen och motstyr försiktigt. Använd inte bromsarna för mycket och använd växlar för att sakta ner. Var försiktig med alla dina ingrepp. Undvik att bromsa och svänga i kurvor och försök att använda bromsarna endast på raksträckor.

Kör långsamt och försiktigt.

Ta avstånd från andra fordon och kör långsamt och se alltid till att ha bilens lampor påslagna, även på dagtid när det inte finns någon dimma. Accelerera inte för snabbt eftersom du kan förlora kontrollen över fordonet. Se också till att aldrig accelerera i svängar.

Öva, öva, öva

Om du är ny förare eller om du kör din BMW med fyrhjulsdrift i snö för första gången, se till att hitta en tom parkeringsplats och öva på att bromsa, gasa och svänga så att du får en bra känsla för bilens kapacitet, liksom för din egen.

Varför köra en RWD BMW?

Vilka är fördelarna med att köra en bil med fyrhjulsdrift?

Bakhjulsdrivna bilar, inklusive BMW:s, ger mer kraft och kontroll i bra klimatförhållanden. De accelererar mycket snabbare i de tidiga varvtalen och gör att du kan ta snabba kurvor utan att förlora dragkraft. De är svagast i dåliga väderförhållanden som snö och regn eftersom de är benägna att tappa kontrollen.

  Vilken bil värderas snabbare - Mercedes eller BMW?

Är RWD BMW:er roligare än xDrive eller BMW:er med framhjulsdrift?

BMW med bakhjulsdrift är kända för att ge körglädje som få andra fordon kan. De känns definitivt mer tillfredsställande och roliga att köra eftersom du känner dig som en professionell förare när du fångar och korrigerar rätt överstyrningsmoment under en bakhjulsglidning.

Är bakhjulsdrivna BMW-bilar dåliga i regn?

Oavsett om du kör din BMW med bakhjulsdrift i snö eller i regn är det dåligt eftersom däckens dragkraft inte är så bra som du skulle vilja att de var. Se till att undvika att bromsa i kurvor och att hålla avstånd till andra fordon och följa hastighetsbegränsningen.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts