Vad är bättre, BMW sDrive eller xDrive?

Vad är bättre, BMW sDrive eller xDrive?

Skillnaden mellan en BMW xDrive och sDrive är att xDrive fördelar kraften på bilens alla fyra hjul samtidigt eller separat, medan sDrive innebär att BMW:n är en bakhjulsmodell. xDrive-versionen ger mycket bättre dragkraft i hala körförhållanden som regn, kyla och snö.
Många kör BMW för deras bakhjulsdrivna kraft som gör att du kan ta kontroll över fordonet och köra mer aggressivt. Om du inte är en av dessa personer eller om du har bestämt dig för att köpa en BMW SUV kan du vara intresserad av att veta mer om s och xDrives.

Skillnaden mellan fyrhjulsdrift, fyrhjulsdrift och sDrive

En allmän notering bör göras om att fyrhjulsdrift och fyrhjulsdrift inte är samma sak. Fyrhjulsdrift driver alla fyra hjulen samtidigt, medan xDrive (fyrhjulsdrift) fördelar kraften där den behövs.
Allhjulsdrift (xDrive) ger bättre hantering, dragkraft och säkerhet på vägen jämfört med en sDrive BMW. xDrive utnyttjar alla fyra hjulen och balanserar krafttillförseln beroende på förhållandena på vägen. Den kompenserar när ett hjul släpar efter och sätter in mer kraft om det behövs, eller mindre, beroende på situationen.
Å andra sidan innebär sDrive, att fordonet drivs av en vanlig tvåhjulsdrift. Det kan vara en bakhjulsdrift som du förväntar dig av de flesta BMW:s, eller en framhjulsdrift som i BMW:s underkompakta SUV:er i 1-serien och X1.

Effektfördelning

Vanligtvis lägger BMW i xDrive-fordon 60 % av kraften på bakhjulet och fördelar de resterande 40 % på framhjulen. xDrive-systemet använder intelligent teknik och gör underverk tillsammans med dynamisk stabilitetskontroll för att samtidigt övervaka vägförhållandena.

  Bästa BMW för terrängkörning

xDrive ger bättre kontroll

När de ovannämnda sensorerna upptäcker en ojämn, hal eller potentiellt farlig yta, eller en potentiell förlust av dragkraft, driver systemen kraften till det hjul som har mest dragkraft mot vägen, vilket förhindrar att fordonet glider. I svårhanterliga situationer har många förare rapporterat att BMW xDrive är enastående när det gäller att hjälpa dem att återfå kontroll och hantering.
Förutom den förbättrade säkerheten är xDrive inte ett vanligt fyrhjulsdriftssystem. BMW tog saker och ting till nästa nivå när de implementerade ett intelligent system för att styra hjulens kraftinmatning.
BMW:s ingenjörer har forskat grundligt och vet med säkerhet att fordon tenderar att under- eller överstyra vid hårda skarpa svängar. Av den anledningen kompenserar hjulen, vilket resulterar i att xDrive är mycket effektivare när det gäller styrning.
xDrive uppnår en överlägsen kördynamik och ger fördelen att man lätt kan ta skarpa kurvor utan att förlora kontrollen över fordonet i något ögonblick, oavsett klimat. Ett bra exempel på denna optimering är hur xDrive SUV:er möjliggör mjukare svängar genom att kraften från de inre hjulen förläggs fel när man svänger, vilket gör att fordonet kan ligga på de yttre hjulen och vara mycket mer balanserat.

Samma modell – olika drivlinor

Vi jämförde samma BMW X1-modell med två olika drivlinor. Den första är X1 sDrive, som kostar 35 000 dollar, har 228 hästkrafter och ger ett vridmoment på 258 lbs-ft. Den väger 3 542 lbs. SDrive-modellen kan nå från 0 till 62 miles per timme på 6,6 sekunder.
Som jämförelse har BMW X1 xDrive-drivlinan samma 228 hästkrafter under huven och samma 258 lbs-ft vridmoment, men den väger mer – 3 697 lbs. Oavsett den högre vikten når den från 0 till 62 miles per timme 0,3 sekunder snabbare med en tid på 6,34 sekunder!
Den fyrhjulsdrivna bilen gör den här stora skillnaden. Men naturligtvis har den fortfarande några nackdelar. Den största av dessa är en något ökad mile per gallon. Med tanke på dessa skillnader när det gäller acceleration och hastighet har de två fordonen inga andra skillnader när det gäller konstruktion, växellåda, hantering eller fjädring. Förändringen i miles per gallon och hastighet beror uteslutande på förbättringen av fyrhjulsdriften.

  De bästa BMW-modellerna med dubbelturbo

BMW-modeller med xDrive och med sDrive

De modeller som finns tillgängliga med standard sDrive är BMW 7-serien, X1, X2, X3, X6 och Z4.
Alternativet xDrive, eller fyrhjulsdrift, börjar med BMW 2, 3, 4, 5, 6 och 7-serien och fortsätter med X1, X2, X3, X6 och X7.
X4, X5, X7 och X8 är alla utrustade med xDrive som standard, medan alla andra modeller som nämns har möjlighet att inkludera paketet som en betald uppgradering. Naturligtvis är xDrive-modellerna och X4, X5, X7, X8 dyrare än de lägre kompakta och subkompakta SUV:erna som faller inom kategorierna X1 och X2.

Vanliga frågor om XDrive

Fungerar xDrive alltid på en X BMW?

xDrive är ett permanent AWD-system (fyrhjulsdrift). Beroende på körförhållandena kan det hända att det slutar att driva ett hjul och vänder kraften till andra hjul som har bättre dragkraft mot vägen i den aktuella situationen. Det fördelar vanligtvis kraften till 60 procent till bakaxeln och 40 procent till fordonets framaxel.

Vad måste du göra för att kunna driva med en xDrive BMW?

Om du vill köra med en xDrive-modell måste du installera några OEM-prylar för att stänga av xDrive och återställa den till ett bakhjulsdrivet fordon. Installationen av sådan hårdvara kostar vanligtvis någonstans mellan 200 och 1 000 dollar, beroende på tjänsteleverantör och geografisk plats.
Naturligtvis måste du köra försiktigt och ta fullt ansvar för dina handlingar om en olycka inträffar. Det finns också en android- och iPhone-app som heter xDelete som gör att du kan sluta växla från xDrive till bakhjulsdrift direkt. Den kan användas i samma syfte.

  Är BMW M1 en superbil?

Är quattro bättre än xDrive?

Den här debatten har pågått i åratal utan någon definitiv slutsats. Många experter har konstaterat att den bästa fyrhjulsdriften varken är Audis Quattro eller BMW:s xDrive. Det är Subarus symmetriska fyrhjulsdrift, som har gjort Subaru synonymt med fyrhjulsdrift genom åren.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts