Är Aiways-bilar bra i snö?

Det finns några faktorer som måste vara uppfyllda för att en bil ska kunna erbjuda bra vinterkörningsförmåga. De viktigaste faktorerna är däcken eftersom även en bakhjulsdriven sportbil med breda däck kan vara till stor nytta på vintern om den är utrustad med rätt vintergummi.

Dessutom ökar högre markfrigång, fyrhjulsdrift och ett sofistikerat system för dragkraftskontroll också en bils vinterkörningsförmåga. Aiways U5 har ingen fyrhjulsdrift, men den har ett sofistikerat system för traktionskontroll och en relativt hög markfrigång.

Alla Aiways U5-modeller har en enda elmotor som kan leverera upp till 150 kW (201 hk) och endast driva framhjulen. Hur som helst kan U5 vara en bra snöbil om den utrustas med ordentliga vinterdäck.

Det är också värt att nämna att U5 inte erbjuder uppvärmda säten eller en uppvärmd ratt i sin standardutrustningsnivå medan uppvärmda säten ingår i Premium-modellen. Allt som allt är U5 trots allt en SUV, så om du investerar i en uppsättning ordentliga vinterdäck bör U5 enkelt klara sig i både snöiga och isiga förhållanden.

Aiways U5 – Körupplevelsen

Kinesiska Aiways U5 crossover/SUV väger cirka 4000 pund vilket gör den till en ganska tung bil, men inte lika mycket som vissa andra konkurrerande EV:er. Den extra vikten gör att bilen är mindre benägen att stanna på en kort sträcka, men den ökar också dragkraften under körning.

Hur som helst är den 150 kW starka effekten i bästa fall anständig, eftersom den inte erbjuder liknande prestanda som vissa av sina konkurrenter. U5 är trimmad för att vara en bekväm vardagsbil, vilket innebär att du inte på något sätt ska förvänta dig att den ska vara en sportbil.

  Är Aiways en bra bil för en lång person?

När det gäller vinterkörning drar U5 nytta av högre markfrigång. De flesta SUV:er har möjlighet till ett AWD-system medan U5 uteslutande är tillgänglig som en FWD-bil. FWD är verkligen bättre än RWD i snö, men AWD är det bästa valet om dragkraft är ditt främsta bekymmer.

På det hela taget känns U5 hyfsat sofistikerad att köra utan att vara överdrivet bekväm. Det finns en hel del vind- och vägbuller i motorvägshastigheter eftersom U5 erbjuder en undermålig ljudisolering.

Aiways U5 – Teknik för vinterkörning

De bästa vintervänliga bilarna på marknaden har en myriad av mjukvarufunktioner som ökar stabiliteten och gör dem mycket säkrare i knepiga situationer. U5 har ett relativt sofistikerat system för dragkraftskontroll som lätt ska upptäcka förlust av dragkraft och minska kraften så att bilen slutar glida.

U5 har också ESP (Electronic Stability Programme) som också ökar dragkraften och gör bilen stabilare under svåra väderförhållanden. Aktiv bromsning ingår i Premium-utrustningen, medan backningsreglering och starthjälp i backen båda är standard i alla U5-modeller.

Bromsarna styrs elektroniskt vilket innebär att de drar nytta av elektronisk bromskraftsfördelning som kan anpassa bromstrycket beroende på det specifika scenariot. U5 har dessutom alla nödvändiga avancerade förarassistanssystem som ska hålla dig säker i alla lägen.

Vinterdäck – en viktig aspekt av vinterkörning

Oavsett om du äger en SUV, en sedan, en sportbil eller en hatchback är en uppsättning vinterdäck den viktigaste faktorn när det gäller vinterkörning. Även om du äger en SUV med hög markfrigång, AWD och massor av säkerhetsprogram behöver du en ordentlig uppsättning vinterdäck för att dra nytta av ett sådant system.

  Hur mycket höjer Aiways din elräkning?

De flesta regeringar runt om i världen rekommenderar eller till och med ålägger dig att utrusta din bil med en uppsättning vinterdäck eftersom de verkligen är oumbärliga. Helårsdäck kan också duga på vintern, men bara om du sällan kör din bil i snöiga eller isiga förhållanden.

Helårsdäck klarar milt vinterväder medan vinterdäck är särskilt utformade för allt som vintern kan erbjuda. En uppsättning sommardäck är ett definitivt no-go på vintern eftersom dessa däck är tillverkade på ett annat sätt och inte bör användas i snö.

Detta betyder inte att du bör använda en uppsättning vinterdäck året runt eftersom varmt väder kan slita ut vinterdäcken snabbare.

FAQ-avsnittet

Vilken elbil är bäst för vinterkörning?

Om du vill ha en överlägsen elbil för vinterkörning bör du definitivt ta en titt på Audi e-Tron SUV, den nya Rivian SUV, Jaguar I-Pace och Tesla Model X. Alla dessa bilar har hög markfrigång, AWD och många smarta säkerhetsfunktioner som bör hjälpa dig att hålla dig på vägen.

En uppsättning vinterdäck är dock oumbärlig om du ofta kör i snö, och även de bästa vintervänliga elbilarna behöver en uppsättning vinterdäck för att fungera optimalt.

Hur påverkar kyla elbilar?

Om utomhustemperaturerna är kalla, men inte iskalla, bör din elbil inte bete sig så mycket annorlunda än en vanlig elbil. Om utomhustemperaturen är under noll kan dock batterierna i elbilar drabbas hårt eftersom kallt väder saktar ner de kemiska reaktionerna i de enskilda battericellerna, vilket gör dem mindre effektiva.

  Aiways U5 vs Tesla Model 3

Vissa studier har visat att extrem kyla kan minska den maximala räckvidden med så mycket som 40 %. Dessutom har elfordon inga motorer, vilket innebär att de måste använda el från batteriet för att värma upp kupén.

Hur påverkar varmt väder elbilar?

Om utomhustemperaturen stiger över 90-100 Fahrenheit kommer din elbil också att drabbas eftersom du kan minska din totala räckvidd med så mycket som 15-20 % genom att ständigt använda AC. Detta gäller även för en bil med ismotor, men bilar med ismotor använder mindre bränslebaserad energi för AC-anläggningen.

Extrema temperaturer kan också leda till att din EV överhettas mycket lättare jämfört med en ICE-bil, så se till att anpassa din körstil därefter.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts