Är Volvo bra på snö?

Volvos bilar är konstruerade för att klara av alla snöiga förhållanden eftersom de har utformats i de snöiga förhållandena i Sverige.

Som ett skandinaviskt bilmärke kör Volvo utmärkt i snöiga och hala förhållanden. Volvo erbjuder också alternativ med fyrhjulsdrift för alla sina fordon. Alla Volvo-fordon med fyrhjulsdrift går utmärkt i snöiga förhållanden, men de bästa valen är XC90, XC60 och V60.

Volvo AWD-bilar

Bilar med fyrhjulsdrift, eller AWD, är i allmänhet utformade för att köras smidigt i snöiga förhållanden och undvika halkiga incidenter. Volvos AWD-teknik bygger också på samma princip. AWD-alternativen i alla dess bilar ger ett utmärkt väggrepp och mer acceleration.

Volvos AWD-teknik gör det möjligt för bilen att skicka vridmoment till alla hjul. I AWD-bilar, om ett hjul behöver mer vridmoment än det andra, skickar programvaran som är utformad för detta ändamål mer kraft till just det hjulet och den hala incidenten undviks.

De bästa bilarna för snöiga förhållanden är vanligtvis stora SUV:er, vilket är anledningen till att Volvo rekommenderar sina stora fordon för detta ändamål.

Volvobilar i snö

Volvobilar är konstruerade i Sverige. Skandinaviska länder som Sverige är vana vid snöiga förhållanden, så de konstruerar bilar som klarar av den här typen av väder. Förutom Volvos avancerade AWD-alternativ som förbättrar väggreppet på vägen har Volvos också de bästa säkerhetsfunktionerna som hjälper till att förebygga olyckor och hålla passagerarna säkra, oavsett vägförhållanden.

Volvo XC90

XC90 har alla funktioner som en bra snöbil bör ha. Bilens höga markfrigång och luftfjädringarna ger den nödvändiga smidiga körupplevelsen i snöiga förhållanden. XC90 har en hög markfrigång på 238 mm vilket ger ännu bättre körning i snö och bilen är mindre benägen att ploga snön.

  Vilken är den bästa begagnade Volvo att köpa?

AWD-alternativet i XC90 ger ett ännu bättre väggrepp på vägen. Bilen är mindre benägen att halka på snöiga vägar. AWD-bilarna kan också göra det möjligt för dig att köra snabbare på snöiga vägar, men det är alltid inte rekommenderat. Standardmotorn på 2,0 liter med 8-växlad automatisk växellåda är tillräckligt kraftfull för att köra på snö.

Volvo XC60

XC60 är också en välutrustad SUV för snöiga förhållanden. XC60 har AWD-alternativet som ger kraft till alla hjul. Säkerhetsfunktionerna i XC60 är exceptionella. En liten sak som adaptiva LED-strålkastare kan till och med hjälpa till i kraftiga snöstormar.

Bilen har också andra säkerhetsfunktioner som förarassistansteknik, kollisionsbegränsning framåt med övervakning av automatisk bromsning bakifrån som kan indikera om någon kommer att träffa dig bakifrån. XC60:s motor kan också generera 400 hk, vilket skulle visa sig vara mycket användbart i snöiga förhållanden.

Volvo V60

V60 är en stor familjekostnadsvagn och den är också extremt praktisk på snöiga vägar. V60 erbjuder mycket bra hantering och vägbalans. AWD-alternativet förbättrar körningen ännu mer på grund av bättre kraftfördelning till alla hjul.

Tips för körning i snö

Att köra i snö är inte en lätt uppgift för alla. Även om du har en bra Volvo-bil med AWD och andra säkerhetsfunktioner måste du ändå köra försiktigt i snöiga förhållanden. En bra bil i snöförhållanden kan dock ge dig vissa användbara funktioner i snö.

Följ de här tipsen för att köra din Volvo säkert i snö:

 • Kontrollera bilen före resan – kontrollera alltid vissa saker som batteri, kylsystem, däck, torkarblad innan du åker någonstans i snöiga förhållanden.
 • Nödkoffer – ha alltid med dig ett nödkit för bilen och dig själv.
 • Använd vinterdäck – vinterdäck skiljer sig vanligtvis från vanliga däck. Dessa däck har en slitbanekonstruktion med mycket större mellanrum.
 • Rengör alltid snö från fönster och vindrutor.
 • Rengör alltid avgasröret före resan.
 • Kör försiktigt och bromsarna ska inte användas i onödan.
 • Kör långsamt – AWD-systemet hjälper till med väggreppet, men det kan inte hjälpa dig om du kör för fort.
  Vilken modell ersatte Volvo XC70?

Kör din Volvo säkert i snön

Alla Volvo-fordon tillverkas med säkerheten som högsta prioritet. Volvobilar har ett mycket bra skydd mot vältning tack vare deras bättre balansering av bilen. Volvo erbjuder AWD-alternativ i alla sina fordon, som är speciellt gjorda för regniga och snöiga vägar. Volvo tillverkar alltså bra bilar för snöiga förhållanden.

FAQ

Vad är skillnaden mellan fyrhjulsdrift och fyrhjulsdrift?

Båda dessa drivlinor använder alla fyra hjulen för att driva bilen. De är dock inte helt likadana. I 4WD- eller 4×4-bilar är systemet inte alltid inkopplat, och det aktiveras genom att dra i en spak eller trycka på en elektronisk knapp i vissa bilar.

Å andra sidan använder AWD-bilar systemet hela tiden och fördelar vridmomentet mellan alla hjul lika mycket beroende på behovet. AWD-systemet är användbart i snöigt eller regnigt väder eftersom bilen driver alla hjul. 4WD-systemet är mindre komplext än AWD och används främst i tuffa områden eller vid offroad-upplevelser.

Är AWD-bilar bäst för snöiga förhållanden?

I AWD-bilar driver systemet alla hjul och fördelar vridmomentet till hjulen utifrån deras behov. Om ett hjul får lite extra slirning skickar systemet mer vridmoment till det hjulet. På så sätt får varje hjul mer vridmoment på isiga vägar och bilen greppar bättre på vägarna än vad bilar med tvåhjulsdrift gör.

AWD-systemet i sig garanterar dock inte den bästa körningen på snöiga vägar. Du måste ha bättre vinterdäck, som har mycket större mellanrum mellan slitbanorna. Större springor mellan slitbanorna är bättre eftersom vatten eller snö inte fastnar mellan springorna och dessa springor leder ut dem.

  Är Volvo en bra bil att sälja?

Vilka är de bästa AWD-bilarna för snöiga förhållanden?

Det finns många bra fordon som klarar sig bra på isiga vägar. Dessa bilar har vanligtvis hög markfrigång och vinterdäck av hög kvalitet.

 • Toyota RAV4 Hybrid
 • Subaru Outback
 • Kia Telluride
 • Honda CR-V
 • Volvo XC90

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts