Aiways U5 vs Tesla Model 3

Aiways U5 är den enda tillgängliga Aiways-modellen för tillfället tills Aiways U6 snart blir tillgänglig för köp. U5 är en värdeorienterad SUV/Crossover som försöker erbjuda en grundlig och användbar elbilsupplevelse till en prislapp som inte är så vanlig på elbilsmarknaden.

Å andra sidan är Tesla Model 3 tveklöst den bästa Tesla-modellen du kan köpa eftersom den balanserar pris och användbarhet mycket bättre än Model S eller Model Y som ännu inte är beprövad i någon större utsträckning.

Tesla Model S finns i några olika trimnivåer som börjar med standardmodellen, modellen med lång räckvidd och prestandamodellen. Aiways U5 erbjuds i två trims, Standardmodellen och Premiummodellen, och den enda skillnaden mellan de två är utrustningslistan.

Tesla Model 3 har större räckvidd, mer teknik, är mer eftertraktad, snabbare, mer ekonomisk och bekvämare och dyrare. U5 erbjuder mer utrymme, kostar mindre pengar, är inte alls lika åtråvärd och saknar karaktär när det gäller körupplevelsen.

Tesla Model 3 – den bästa nuvarande Tesla-modellen

Tesla Model 3 kostar mer än Aiways så alla förväntar sig att den ska erbjuda mer av allt, vilket verkligen är fallet. Standardmodellen av Tesla Model 3 har en EPA-klassad räckvidd på 263 mil, Long Range-modellen har en EPA-klassad räckvidd på 353 mil medan Performance-modellen har en EPA-klassad räckvidd på 315 mil på en full laddning.

Mellan de tre tenderar de flesta att välja Standard Range-modellen eftersom den erbjuder tillräckligt med räckvidd för de flesta samtidigt som den kostar mycket mindre än Performance- eller Long Range-modellen. Den bästa varianten av Tesla Model 3 är dock Performance-modellen eftersom den erbjuder AWD och Porsche 911-nivåer av prestanda.

  Är Aiways en bra bil för en kort person?

Den största fördelen med att äga en Tesla jämfört med andra elbilsmärken är möjligheten att använda Teslas Supercharger Network. Jämfört med U5 är Model 3 mycket mer spännande att köra samtidigt som den är mer sofistikerad också.

Model 3 erbjuder bättre passiva och aktiva säkerhetsfunktioner och den övergripande byggkvaliteten är bättre med Model 3. På det hela taget är Model 3 definitivt den bättre bilen.

Aiways U5 – Ett billigt alternativ

Aiways U5 kostar så mycket som 40 % mindre än Model 3 i vissa utrustningsnivåer, vilket är en klar fördel. Prisskillnaden är dock uppenbar i så många avdelningar, särskilt när det gäller sofistikering, komfort, prestanda och säkerhet.

Aiways U5 är positionerad som en billig SUV/Crossover-elbil som syftar till att omfatta elbilsmarknadens nedre del medan Model 3 försöker bli elbilsvärldens BMW 3-serie. U5 finns i antingen standardutrustningsnivå eller premiumutrustningsnivå och den enda nämnvärda skillnaden mellan de två är utrustningslistan.

Alla Aiways-modeller erbjuder cirka 250 WLTP-klassade mils räckvidd, vilket räcker för de flesta där ute. Aiways gör Tesla bäst när det gäller utrymme och värde. Dessutom är Aiways en SUV, men den kommer inte med AWD.

Utrymmet i baksätet är liga över U5, så om du planerar att transportera människor i baksätet är U5 det bättre valet.

Tesla Model 3 vs Aiways U5 laddning och teknik

De flesta som tenderar att köpa elbilar är främst intresserade av faktorer som räckvidd, laddning och teknik, så det är bara rätt att fördjupa sig lite mer i dessa aspekter. Som sådan kommer Tesla Model 3 med antingen ett 50 kWh-batteri för standardmodellen, ett 73 kWh-batteri för prestandamodellen eller ett 82 kWh-batteri för Long Range-modellen.

  Aiways vs Volvo - vilken är bäst?

Det tar cirka 22 minuter att ladda 73kWh Tesla Model 3-batteriet från 0 till 80 % medan 63kWh Aiways-batteriet laddas från 0 till 80 % på cirka 45 minuter. Om du ansluter båda dessa modeller till ett vanligt växelströmsuttag i hemmet når Tesla 80 % laddningstillstånd på cirka 7 timmar medan U5 når 80 % efter 10 timmar.

Energikostnaderna per 60 miles är nästan identiska mellan de två, vilket innebär att de är nästan identiska när det gäller effektivitet. En annan stor skillnad mellan de två är autonom körning eftersom Model 3 erbjuder autopilot medan Aiways U5 erbjuder en mer standardiserad adaptiv farthållare.

U5 har de flesta tekniska 2000-talsfunktioner utöver vissa innovationer som kamerasystemet som övervakar alla dina rörelser. Dessa är dock inte alls lika avancerade eller effektiva som de system som finns i Model 3.

FAQ-avsnitt

Är det värt att köpa Tesla Model 3 framför Aiways U5?

Ja, det är det. De flesta som köper Model 3 tittar inte ens på U5 medan de flesta som köper U5 tenderar att jämföra den med Model 3. Model 3 är helt enkelt en bättre allroundprodukt eftersom den har en myriad av fördelar jämfört med U5, så mycket att dessa fördelar lätt kan rättfärdiga den prishöjning som krävs för att köpa Model 3.

U5 är en hygglig elbil som borde kunna tillfredsställa behoven hos 80 procent av elbilsköparna där ute. Men om du vill ha det bästa och mest populära ska du välja Model 3, även om den kostar mer.

  Använder Aiways speciella däck?

Är Aiways U5 säkrare än Tesla Model 3?

Med tanke på att U5 är en Crossover/SUV skulle man kunna förvänta sig att den är säkrare än Model 3, men så är helt enkelt inte fallet. En av de största nackdelarna med U5 är säkerheten eftersom Euro NCAP, en ledande europeisk organisation för krocktester, gav U5 ett dåligt 3-stjärnigt betyg.

Tesla Model 3 klarade sig mycket bättre eftersom den fick ett 5-stjärnigt maximalt säkerhetsbetyg vilket är ligor över U5 både när det gäller förebyggande av krockar och passivt krocksäkerhet.

Kommer Aiways att bli bättre än Tesla i framtiden?

Det är ganska svårt att säga hur Tesla och Aiways kommer att jämföra sig under de kommande åren, men chansen att Aiways kommer att slå Tesla på något annat än priset är ganska osannolik. Aiways försöker sälja billiga elbilar för genomsnittliga köpare medan Tesla säljer lyxiga elbilar för entusiaster.
Som sådan kommer nivåerna av popularitet och önskvärdhet alltid att vara bättre med en Tesla. Detta betyder inte att Aiways tillverkar dåliga bilar, utan snarare att de helt enkelt inte kan jämföras med Teslas.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts