Är Audi TT en bra bil?

Är Audi TT en bra bil?

Audi TT är en tvådörrars sportcoupé för dig som vill njuta av en dynamisk körupplevelse i en kompakt formfaktor. TT har funnits ute ett bra tag nu, men det verkar som om Audi troligen kommer att dumpa den snart nog. Är Audi TT en bra bil?

Det beror på vad du vill ha av en bil. Om du älskar kompakta, snygga, dynamiska bilar med mycket högteknologi är TT bra för dig. Men om du inte gillar kompakta sportbilar är TT inte en bil för dig. Hur som helst är det en riktigt väl sammansatt produkt som utlovar spänning, lyx och en känsla av att vara med.

Motorerna som erbjuds är många, TT finns i några olika karossvarianter och interiören är klädd med högklassiga material och skarpa designdetaljer. När det gäller tillförlitlighet är TT hyfsad, men bara om du underhåller den tillräckligt väl. Värdena på dessa är inte särskilt stabila eftersom 2-dörrars kompaktbilar långsamt är på väg att gå under.

Praktiken är också en öm punkt för TT eftersom den bara erbjuder 2 dörrar, endast 2 sittplatser och ett ganska oansenligt bagageutrymme. Hur som helst, om du vill veta mer om TT ska du se till att läsa den här artikeln.

Audi TT – Drivlinan

TT finns i några olika 4-cylindriga turboladdade bensindrivna varianter och en snabb 5-cylindrig baby Audi R8-motor som både låter och körs fantastiskt bra. Instegsmodellen TT kommer med en 2,0 l 4-cylindrig turboladdad motor med 4 cylindrar som ger mellan 200 hk och 320 hk för den mest kraftfulla 4-cylindriga TT S-modellen.

  Vilken är säkrare, Volvo eller Audi?

Toppmodellen Audi TT RS har en 2,5 liters 5-cylindrig motor med 400 hk, som verkligen är klassledande i många avseenden. TT RS kan nå 60 mph från stillastående på cirka 3,5 sekunder och nå en begränsad topphastighet på 155 mph. TT RS klarar också kvartsmetern på under 12 sekunder, vilket verkligen är berömvärt.

Alla dessa motorer är kopplade till en 7-växlad S-Tronic dubbelkopplingslåda och Audis egenutvecklade Quattro AWD-system. När det gäller effektivitet ligger TT på max runt 30MPG, medan den högsta RS-modellen är betydligt sämre.

Audi TT – Design och chassi

Audi TT introducerades först i slutet av 1990-talet och den första generationens TT såg aldrig särskilt attraktiv ut. Den nyaste TT har ett mycket skarpare formspråk som gör att bilen känns mer spännande och uppseendeväckande. Interiören är riktigt bra utformad, särskilt Virtual Cockpit som fortfarande är det bästa digitala mätarklustret i branschen.

TT RS är den du ska köpa om du älskar att köra eftersom den är lägre till marken och fjädringen är styv, men inte alls straffande. TT är en liten bil med ett sportigt chassi så den känns upp på tårna även när den står stilla.

Audi TT – Tillförlitlighet och vanliga problem

När det gäller tillförlitlighet är TT mer eller mindre som alla andra Audi, vilket innebär att den kan hålla länge om du underhåller den tillräckligt bra. De här bilarna är verkligen mycket underhållsintensiva, men det hör till vanligheterna eftersom det trots allt är lyxbilar.

  Vanliga problem med Audi Q4 e-tron

De vanligaste TT-problemen är förknippade med motorn, fjädringen, styrsystemet, elen och bromsarna.

Audi TT – värde och praktiska egenskaper

TT börjar på cirka 50 000 dollar för en barbent instegsmodell medan en toppmodell med välutrustad RS-modell kostar cirka 80 000 dollar. För den här typen av pengar får du en äkta Audi-lyxupplevelse, men det hindrar inte att bilen deprecierar som en galning.

Praktiskt sett är TT riktigt dålig eftersom den bara har 2-dörrar, 2-sitsar och litet bagageutrymme. Inredningsutrymmet är också relativt trångt, särskilt för längre förare som säkert kommer att känna sig klaustrofobiska. Som daglig förare kan TT duga för någon som vanligtvis reser själv eller någon som är villig att kompromissa.

FAQ-avsnitt

Ska jag köpa Audi TT?

Tja, efter att ha läst den här artikeln bör du ha en rättvis bedömning om bilen är rätt för dig eller inte. Men eftersom den viktigaste aspekten vid köp av något är priset måste du tänka på att du betalar rejält med pengar för en bil som inte kan erbjuda så mycket. Utom om du är ett stort Audi 5-cylinder-fan och värderar prestanda högre än sunt förnuft.

På det hela taget är det din personliga åsikt som ska vägleda dig när du bestämmer om du ska köpa bilen eller inte. Vi kan bara säga att TT är ett väl avrundat paket för dem som är villiga att kompromissa med värdet och framför allt med det praktiska.

  Vilken Audi har bäst bensinförbrukning?

Finns Audi TT som cabriolet?

Audi TT finns som cabriolet och vissa marknader föredrar cabriolet framför coupé. Den konvertibla TT är ännu mer kompromisslös när det gäller praktiska egenskaper och är därför mycket svårare att sälja. Men om du har plats och gillar bilen överlag finns det ingen anledning att inte ta en provkörning.

Cabrioletmodellen kommer vanligtvis med en premie på 4 000-5 000 dollar jämfört med coupémodellen, vilket verkligen är en vandring. Det är också värt att nämna att TT RS kommer i cabrioletform, vilket bara visar att cabrioleten är lika populär som coupén.

Kommer Audi att upphöra med TT?

Audi har börjat omvärdera sin modellmarknadsstrategi helt och hållet och det verkar som om de kommer att dumpa en hel del modeller inom en inte alltför avlägsen framtid samtidigt som de lägger till fler elbilar, SUV:er och crossovers. Detta är en pågående trend i hela branschen, så Audi spelar bara rollen.

Som sådan har Audi nyligen sagt att de kommer att avveckla TT och förmodligen ersätta den med något mer ”emotionellt” och större. Vi är inte säkra på om efterföljaren till TT kommer att vara elektrisk eller inte, men vi älskar verkligen fler sportbilar på vägarna. TT:s tid har tyvärr passerat, och det är uppenbart så fort man tittar på försäljningsstatistikerna.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts