Är Audi Q4 e-tron en bra bil?

Är Audi Q4 e-tron en bra bil?

Audi Q4 e-tron är tänkt att bli en av de mest populära Audi EV-bilarna under de kommande åren, och än så länge verkar det stämma. Q4 e-tron släpptes redan 2021 och är baserad på VAG:s MEB-plattform, vilket innebär att Q4 delar många av sina delar med andra familjemedlemmar. Så är Audi Q4 e-tron en bra bil?

Audi Q4 e-tron är verkligen en riktigt bra bil eftersom den är bättre än den ursprungliga e-tron men ändå inte kostar som en del andra liknande utrustade elbilar. Q4 finns i några olika batteristorlekar som också erbjuder olika motoruttag och maximal räckvidd. Q4 stöder snabbladdning som kan fylla på batteriet på nolltid.

Designen på Q4 är en blandning mellan Audi Q5 Sportback och Audi Q8. Det innebär att bilen ser snygg och elegant ut både på insidan och utsidan. Det må vara en tung bil men den lyckas köra bättre än vad den borde. Tillförlitligheten verkar också vara hyfsad, men det finns några problem som är värda att tala om.

Värdemässigt verkar Q4 hålla måttet, men det är en helt ny bil och vi är inte säkra på om det kommer att förändras under de kommande åren. Praktiken är också bra, inte lika bra som i Q5, men tillräckligt bra för de flesta.

Audi Q4 e-tron – Drivlinan

Audi Q4 e-tron finns i två olika batteristorlekar, ett 55 kWh-batteri eller ett större 82 kWh-batteri. Instegsmodellen Q4 är 35-modellen som erbjuder ett 55kWh-batteri, 170 hk och en maximal räckvidd på 212 mil. Nästa modell är Audi Q4 40 som erbjuder det större 82kWh-batteriet, 204 hk och en maximal räckvidd på 323 mil.

  2022 Mercedes AMG EQS vs Tesla vs Audi

Mellanmodellen Q4 e-tron 45 erbjuder 82kWh-batteriet, men effekten höjs till 265hk medan den maximala räckvidden sänks till 305 mil. Q4 50-modellen är den mest kraftfulla med en effekt på 300 hk och en maximal räckvidd på 303 mil med samma 82 kWh-batteri.

Modellen med 55 kWh kan laddas med en snabb DC-laddare på cirka 30 minuter medan de större batterimodellerna kan göra det på cirka 40 minuter. Att ladda båda dessa via en långsam laddare tar mellan 8 och 12 timmar beroende på laddaren, förhållandena samt batteriets storlek och förkonditionering.

Audi Q4 e-tron – Konstruktion och chassi

Audi Q4 e-tron ser futuristisk ut och påminner mer om konceptbilar än om vanliga vardagsbilar. Dess design av en blandning mellan Audi Q5 och Q8 med ännu skarpare linjer och mer betoning på framtiden. Interiören i Q4 är inte annorlunda då den erbjuder skarpa linjer, stora skärmar och ett gäng funktioner i hela kupén.

Q4 körs bättre än vad den borde eftersom det är en bil på 4200lbs eftersom den största delen av den vikten är placerad nere i botten. Detta innebär att Audi var tvungna att styva upp fjädringen, men den övergripande dämpningen är fortfarande tillräckligt bra för att Q4 ska kännas som en riktig lyxbil.

Audi Q4 e-tron – Tillförlitlighet och vanliga problem

Audi Q4 e-tron verkar vara en hyfsat pålitlig bil som de flesta MEB-baserade bilar är, men Q4 är också en nästan helt ny modell och det är omöjligt att säga hur bra bilen kommer att klara sig under de kommande åren. Vi vet alla vid det här laget att elbilar i sig är mer tillförlitliga än ICE-bilar och att de borde hålla längre i jämförelse.

  Är BMW iX3 helt elektrisk?

De vanligaste Q4-problemen är relaterade till drivlinan, infotainmentsystemet, krockkuddarna, problem relaterade till kallt väder och Audi-telefonappen.

Audi Q4 e-tron – Värde och praktiska egenskaper

Q4 e-tron börjar på 45 000 dollar utan tillval och tillvalen är många. Det innebär att Q4 är billigare än Q5, men prisskillnaderna kan lätt upphävas av dyra tillvalspaket. Hur som helst är Q4 fortfarande en prisvärd bil eftersom många anser att den erbjuder en bättre upplevelse än vissa dyrare och större elbilar.

Praktiskt sett är Q4 inte lika rymlig som Q5, men den har ingen stor centraltunnel som äter upp fotutrymmet i det bakre mittsätet. Detta innebär att den andra sätesraden är helt fri, vilket säkert är bra att ha om du ofta transporterar flera bakre passagerare.

FAQ-avsnitt

Ska jag köpa Audi Q4 e-tron?

Om du är ute efter en lyxig elbil som inte har en astronomisk prislapp, men som ändå erbjuder allt som ett stort lyxmärke kan erbjuda, kan Q4 vara något för dig. Det finns några ställen där Q4 inte är den bästa, till exempel vissa material med hög byggkvalitet, men på det stora hela kommer bilen att tillfredsställa även de mest krävande tyska executive-bilsentusiasterna.

Q4 erbjuder tillräckligt med räckvidd för de flesta och den har också hyfsat kraftfulla motorer. Audi kommer troligen att erbjuda en RS-version vid någon tidpunkt som kommer att erbjuda uppåt 400 hk. På det hela taget verkar Q4 vara ett bra köp, men om du vill ha en snabbare EV får du vänta lite längre på RS-modellen.

  Är Polestar lika bra som Tesla?

Är Audi Q4 e-tron en säker bil?

Enligt världens mest trovärdiga krocktestorganisationer får Q4 ett strålande 5-stjärnigt säkerhetsbetyg för både vuxen- och barnskydd. Detta kommer inte som någon överraskning eftersom de flesta bilar från 2020 och framåt har 5-stjärniga betyg, men den tyska lyxtrion försöker alltid göra sina bilar säkrare.

Q4 kan fås med massor av förarassistansfunktioner som ökar bilens säkerhet rejält. De flesta av dessa är dock tillvalsutrustning och de kostar en hel del pengar om du vill ha dem monterade på din Q4. På det hela taget är Q4 säker både med och utan dessa funktioner.

Är Audi Q4 bättre än Audi e-tron?

Q4 e-tron är mindre än den vanliga e-tron, men den är nyare vilket innebär att den är mycket effektivare och fullmatad med de senaste funktionerna som Audi kan ge dig. Därför är Q4 den bättre bilen, men e-tron ska bytas ut eller uppdateras i mitten av cykeln under de kommande månaderna.

Därför bör du vänta tills den uppdaterade/nya e-tron kommer ut innan du fattar ett beslut.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts