Är Audi e-tron en bra bil?

Är Audi e-tron en bra bil?

Audi e-tron är den allra första Audi mainstream EV som kommer ut, vilket är både bra och dåligt. Det goda är att Audi inte ger sig in i en ny satsning utan att se till att bilen inte bara kan leverera utan också gör det på ett klassledande sätt. Det dåliga är att en första bil av sitt slag vanligtvis kommer med en massa problem. Så är Audi e-tron en bra bil?

Audi e-tron är en bra bil, men bara om du är den typ av person som köper en sådan bil och om du bara överväger att köpa nyare e-tron-modeller. Äldre e-tron-modeller är betydligt sämre när det gäller tillförlitlighet och om du inte är någon som är van vid att äga en EV kommer du inte att gilla e-tron.

E-tron finns i några olika versioner beroende på bilens effekt och räckvidd. Alla e-tron-modeller har Audis egenutvecklade Quattro AWD-system och alla har mer än 300 hk. E-tron ser ut som Audi Q5, men med speciella EV-designdrag som även inkluderar en Sportback-variant.

Körupplevelsen är överraskande dynamisk tack vare en lägre tyngdpunkt. Bilen är tung och du kan definitivt känna det, men inte för mycket för att förstöra upplevelsen helt och hållet. Tillförlitligheten är tveksam för tidigare modeller men hyfsad för nyare modeller. Praktiken är stor, men värdet är i bästa fall anständigt.

Audi e-tron – Drivlinan

E-tron finns i några olika varianter beroende på bilens batteristorlek och effekt. Instegsmodellen e-tron är 50-modellen som får ett batteri på 71,2 kWh som ger bilen en maximal räckvidd på cirka 190 mil. Den har 313 hk och laddar på cirka 27 minuter via en snabb DC-laddare (120 kW) medan långsam laddning tar cirka 7 timmar.

  Varför finns det inget reservdäck i en Tesla?

Nästa i raden är 55-modellen som får det större 95kWh-batteriet som ger e-tron en räckvidd på 271 mil mellan laddningarna och 408 hk. 55:an kan laddas på 30 minuter via en snabb DC-laddare (150kW) medan långsam laddning tar 9 och en halv timme.

Den högsta e-tron-modellen med maximal räckvidd är e-tron S som också har ett 95 kWh-batteri, men effekten har ökat till 503 hk. Effektökningen innebär att denna e-tron inte kan hålla längre än 226 mil men den laddar lika mycket som 55-modellen. Som sådan erbjuder e-tron inte de milen, men den kompenserar för det med snabbladdning.

Audi e-tron – Design och chassi

Audi e-Tron ser ut som Audi Q5 men den har fått speciella EV-touch som en ny grill och en härlig bakre fullängdsbaklykta. E-tron ser också lite smidigare ut jämfört med Q5, särskilt i Sportback-versionen som gör att e-tron ser ut som en något mindre men ännu snyggare Audi Q8.

Interiören i e-tron är nästan identisk med andra SUV:er från Audi, förutom de coola Audi virtual exteriörspeglarna som ersätter speglarna med kameror och 7-tumsskärmar i A-stolpen. Chassit och fjädringen är inställda på komfort och bilen rullar inte i kurvorna. Den är bekväm och tyst och ganska dynamisk i S-utförande.

Audi e-tron – Tillförlitlighet och vanliga problem

Äldre Audi e-tron-modeller är inte de mest tillförlitliga elbilarna på marknaden, tvärtom är de en av de minst tillförlitliga elbilarna på marknaden. Efterföljande e-tron-modeller verkar vara mycket bättre eftersom Audi insåg att mer än 100 olika mjukvaruproblem kunde förstöra försäljningen. Det är därför Audi till och med sköt upp e-tronens marknadsintroduktion med upp till fyra veckor för att lösa många av dessa problem.

  Vilka är nackdelarna med en Tesla?

De vanligaste e-tron-problemen är förknippade med programvaran, drivlinan, backväxeln, vatteninträngning, el och utrustning. Många av dessa har lösts under bilens produktion, men inte alla.

Audi e-tron – Värde och praktiska egenskaper

Audi e-tron är inte den billigaste elbilen du kan köpa nuförtiden av två skäl. För det första är det en EV och EV:er har något högre priser från början. För det andra är e-tron en riktig lyx-SUV vilket ytterligare driver priset upp mot skyn. På det hela taget finns det bättre bilar för den här prislappen, men om du gillar e-tron kommer du att bli mer än nöjd med värdeaspekten.

Praktiskt sett kan e-tron enkelt rymma upp till fem vuxna utan problem. Bagageutrymmet är hyfsat, men kan vara bättre med tanke på bilens storlek. Sikten är bra och det är också lätt att ta sig in i bilen. Bilen är lätt att köra och är också en riktigt bra familjebil.

FAQ-avsnittet

Ska jag köpa en Audi e-tron?

Audi e-tron är en relativt populär eldriven lyx-SUV trots att den har funnits ute i några år nu. Audi kommer troligen att uppdatera e-tron snart vilket förmodligen kommer att göra hela paketet mycket mer lockande. E-tron är den första Audi EV vilket innebär att den visade var Audi kan bli bättre och det kommer troligen att vara fallet med e-tron ersättningen/uppdateringen.

Som sådan skulle jag råda dig att vänta lite längre för att se vad Audi kommer att göra med e-tron-uppdateringen eftersom den bilen definitivt borde vara bättre, särskilt på tillförlitlighetsavdelningen.

  Bästa året för Audi S4

Har Audi e-tron tillräcklig räckvidd?

Instegsbilen Audi e-tron erbjuder mindre än 200 mil vilket är en riktigt kort körsträcka år 2022. Det är därför de flesta anser att e-tron på instegsnivå snarare är en daglig stadspendlare än en riktig daglig förare som kan köra både långa sträckor och kortare stadspendling.

Det går att få bilar med längre räckvidd för halva priset på instegsmodellen e-tron, vilket innebär att du inte ens bör överväga 50-modellen om du är van att köra mycket.

När kommer den nya Audi e-tron ut?

Enligt några källor på nätet kommer den nya reviderade Audi e-tron troligen att komma ut på marknaden om cirka 6 månader och den ska vara en enorm uppgradering jämfört med den befintliga modellen. Vissa källor säger att den nya e-tron kommer att erbjuda mer än 350 mils räckvidd vilket kommer att göra den en lor mer konkurrenskraftig.

Vissa källor uppger att den reviderade e-tron kommer att visa upp ett gäng nya tekniker som till exempel ett helt nytt infotainmentsystem. Som sådan bör du hålla dig till dina vapen och vänta innan den nya e-tron anländer.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts