Vad är skillnaden mellan e-tron och Q4 e-tron?

Vad är skillnaden mellan e-tron och Q4 e-tron?

Audi e-tron var den allra första elektriska SUV:n från Audi som släpptes 2018 medan Audi Q4 e-tron är den senaste elektriska SUV:n från Audi. Detta innebär att e-tron var den som bröt isen när det gäller mainstream Audi elbilar och många av de lärdomar som kom med e-tron finns inte i Q4.
Det här är en intressant matchup eftersom standard e-tron är större i alla dimensioner, den är kraftfullare, har mer avancerade interiörmaterial, är lyxigare och är mycket rymligare också. Q4 får nyare teknik, en mer modern design både invändigt och utvändigt och en mer lättillgänglig prislapp.

E-tron känns helt enkelt som en produkt av högre kvalitet trots att det är en äldre bil. Till och med lågspecifika versioner av e-tron känns mer exklusivt än en Q4. När den nyligen omdesignade e-tron kommer ut om en månad eller två kommer Q4 att förlora alla sina fördelar jämfört med e-tron utom priset.

På det hela taget finns det en hel del skillnader mellan de två och vi kommer att jämföra dessa i ett antal faktorer. Hur som helst är de båda imponerande elbilar och de förtjänar sin plats på marknaden, men den största skillnaden mellan de två är kvaliteten.

Audi e-tron VS Audi Q4 e-tron – Drivlina

Den stora e-tron erbjuder två olika batterialternativ, ett mindre 71,2 kWh-batteri eller ett större 95 kWh-batteri med varierande effektuttag mellan 313 hk och 503 hk. Den stora e-tron klarar mellan 186 mil och 255 mil på en full laddning vilket inte nödvändigtvis är en bra siffra för en bil med ett 95kWh-batteri. Hur som helst säger Audi att den kommande e-tron kommer att erbjuda uppemot 350 mil.

  Ska jag ladda min elbil varje kväll?

Den mindre Q4 e-tron kommer också med två batteristorlekar, ett 55kWh-batteri eller ett 82kWh-batteri med effektuttag som varierar mellan 170hk och 300hk. Ingångsmodellen 55kWh e-tron klarar 212 miles medan 82kWh-batteriet Q4 klarar cirka 323 miles vilket är mycket mer än den stora e-tron trots att batteriet är mycket mindre.

E-tron kan laddas helt på cirka 30-45 minuter med en 150kW-laddare beroende på vilken batteristorlek du väljer medan den mindre Q4 kan laddas med en 100kW-laddare på cirka 30-40 minuter vilket innebär att dessa två är likvärdiga, men Q4 laddar något snabbare med en 150kW-laddare.

Audi e-tron VS Audi Q4 e-tron – Design och chassi

Vi har redan nämnt att standard e-tron är större i alla dimensioner och den ser definitivt ut och känns som en rejälare bil bakom ratten. Den ser lite mindre futuristisk ut, men den ser cool ut, särskilt i Sportback-form. Interiören i den stora e-tron är bättre än i Q4, både när det gäller kvalitet och byggkvalitet.

Den mindre Q4 ser mer futuristisk ut och det är uppenbart att det är en nyare bil. Den finns också i antingen SUV- eller Sportback-form, men interiören är inte alls lika välbyggd eller lyxig som i den stora e-tron. Den stora e-tron har också luftfjädring vilket gör den bekvämare medan Q4 känns lite mer ordinär.

Audi e-tron VS Audi Q4 e-tron – Tillförlitlighet

När det gäller tillförlitlighet måste vi betona att de tidiga e-tron-modellerna är några av de mest problematiska elbilarna på marknaden, men att de nyare modellerna är jämförelsevis bättre. Den kommande e-tron-uppdateringen kommer sannolikt att stryka ut ännu fler problem när den äntligen kommer.

  Bästa 5w40 syntetisk olja för audi

Det är fortfarande för tidigt att säga om Q4 är en pålitlig bil eller inte eftersom den bara kom ut för ett år sedan. Den lider inte av några allvarliga problem förrän nu, men man kan definitivt känna bristen på kvalitet som Q4 representerar till skillnad från den stora e-tron som känns mer rejäl och bättre byggd på alla sätt och vis.

Audi e-tron VS Audi Q4 e-tron – värde och praktiska egenskaper

Startpriset för e-tron är cirka 20 000 dollar högre än Q4 e-tron som kostar cirka 45 000 dollar. En Q4 med ett större batteripaket och en fullt utrustad interiör är dock nästan identisk med den vanliga e-tron. Q4 är den mer användbara bilen och du får mer värde om du är kilometerfixerad, men om du vill ha en bättre helhetsupplevelse erbjuder e-tron bättre värde.

Praktiskt sett tar e-tron den utan minsta tvekan eftersom den erbjuder mer utrymme i alla avseenden. Den är längre, bredare, högre och erbjuder ett större bagageutrymme. Q4 är hygglig, men inte på samma nivå som den stora e-tron.

FAQ avsnitt

Varför ska jag köpa Audi Q4 e-tron framför Audi e-tron SUV?

Du bör överväga att köpa Q4 e-tron framför den stora e-tron SUV:n eftersom den är cirka 20 000 dollar billigare till att börja med, vilket kan ge dig tillräckligt med pengar för att köpa en Q4 med ett större batteripaket som fullständigt förstör den stora e-tron när det gäller körsträcka. Q4 erbjuder mycket mer värde om du är någon som kör stora mil.

  Kräver Teslas mycket underhåll?

Du bör också överväga Q4 om du vill ha den allra senaste Audi-tekniken och en bil som precis har kommit ut. Q4 är troligen den mer framtidssäkrade bilen av de två eftersom den uppdaterade e-tron fortfarande inte är ute ännu.

Varför ska jag köpa den stora Audi e-tron SUV:n framför Audi Q4 e-tron?

Du bör överväga att köpa den stora e-tron SUV:n framför Q4 e-tron om du vill ha en bil som är lyxigare, rymligare, packad med högkvalitativa material och som känns mer speciell på alla sätt. Den stora e-tron kanske inte är lika effektiv som Q4, men den känns faktiskt som en riktig lyx-SUV borde efter tre år på marknaden medan den helt nya Q4 inte gör det.

E-tron är snabbare, kraftfullare och mer åtråvärd, och när den uppdaterade e-tron kommer ut kommer Q4 inte att kunna konkurrera med den stora e-tron när det gäller teknik, effektivitet eller framtidssäkring.

Är Audis elektriska SUV:er bra?

Audi är ett välkänt lyxmärke som kontinuerligt erbjuder lyxiga SUV:er av hög kvalitet, men Audi har ännu inte gjort någon eldriven SUV som verkligen kan konkurrera med BMW IX. Som sådan gör Audi inte de bästa elektriska SUV:erna på marknaden, men de SUV:er de erbjuder är definitivt bra bilar.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts