2022 Mercedes AMG EQS vs Tesla vs Audi

I elbilsvärlden är du begränsad till endast en handfull lyxsedaner i toppklass som Tesla Model S, Audi e-Tron GT, Porsche Macan och de två senaste tillskotten i segmentet lyxiga elbilar, Lucid Air och Mercedes-Benz EQS.

Mellan de tre verkar Tesla, Audi och Mercedes sticka ut eftersom Taycan är mer anpassad för sportig körning medan Lucid Air precis bara har släppts till allmänheten. Att välja mellan Model S, e-Tron GT och EQS beror mest på vad du värdesätter mest.

Tesla Model S är den äldsta bilen mellan de två, men den erbjuder ändå mer bekvämlighet. Audi e-Tron GT är utan tvekan den snyggaste bilen av de tre även om den inte är lika populär. Mercedes EQS är definitivt den lyxigaste elbilen som man kan köpa för pengar nuförtiden, men den kan inte mäta sig med de andra två när det gäller prestanda.

e-Tron GT och EQS är bättre bilar än Model S även om Model S är den som är lättast att leva med. Du bör välja EQS om du vill ha den mest bekväma och tekniskt avancerade upplevelsen, men välj Audi om du vill njuta av en mer dynamiskt inriktad körupplevelse med överlägsen exteriör design.

Tesla Model S – Pionjär i det här segmentet – 90 000 dollar i prisbasbelopp.

Borta är de dagar då Model S var den mest avancerade bilen på marknaden eftersom den verkar vara otillräcklig i jämförelse med de nyaste EV-sedanerna som finns där ute. Även om Tesla gör sitt bästa för att uppdatera Model S och göra den mer lyxig och futuristisk börjar både den inre och yttre designen långsamt att kännas en smula daterad.

  Vilken Mercedes kör sig själv

Hur som helst är Tesla Model S bättre än de andra två om du vill ha raketmissilliknande prestanda på raksträckan eftersom Tesla Model S Plaid edition med 1000 hk är den näst snabbaste serietillverkade bilen i bilens historia.

Tesla får också några fördelar för att kunna utnyttja Teslas välutvecklade laddningsinfrastruktur. Den räckvidd som Model S erbjuder ligger mellan e-Tron GT och EQS. Byggkvaliteten och förfiningsnivåerna är inte alls i närheten av e-Tron och EQS.

På det hela taget är Model S fortfarande en konkurrenskraftig sedan, men den kan helt enkelt inte mäta sig med de nyaste elbilarna på marknaden.

Mercedes Benz EQS – Marknadens lyxigaste elbil – 103 000 dollar i prislista.

Mercedes tog lite tid på sig innan de släppte EQS eftersom de ville packa den med allt de hade, och det verkar som om de gjorde det. EQS levereras med en myriad av futuristiska tekniska lösningar som den flitigt debatterade ”Hyperscreen” och ett gäng smarta mjukvarulösningar.

EQS är stor från nästan alla vinklar, vilket innebär att den inte är en sportbil och att Mercedes aldrig hade för avsikt att den skulle vara det. Det är en av de mest lyxiga och bekväma bilarna i allmänhet, inte bara när det gäller EV-segmentet.

Byggkvaliteten är på en annan nivå jämfört med Model S och det gäller även isoleringen i kupén och körkvaliteten. Bilen har också en smart fyrhjulsstyrning som praktiskt taget förkortar bilens hjulbas för att göra den så manövrerbar som möjligt.

  Vilka är de bästa tvättprodukterna för Audi?

EQS innehar också det nuvarande rekordet för den högsta räckvidden för en enda laddning med en enda laddning med en räckvidd på 441 mil utan att stanna. Allt som allt är EQS den bästa elbilen som man kan köpa för pengar om man vill ha komfort och lyx.

Audi e-Tron GT – En fantastisk allroundbil – 102 400 dollar

Audi är ett märke som är känt för att göra fantastiska allround-lyxbilar som kan både lyx och prestanda, och e-Tron GT är just det. e-Tron GT verkar ha fått det bästa initiala mottagandet när det gäller den rena designen, medan EQS är den mest omdiskuterade av de tre.

Interiören i e-Tron GT ser ut som en interiör du skulle hitta i de flesta Audi-modeller, vilket är både bra och dåligt. Det goda är att det inte är överdrivet och att det utstrålar kvalitet. Du kommer att hitta hårt tryckta knappar i e-Trons kupé, och det är inte något man kan säga om de andra två.

Vissa kan dock tycka att interiören ser lite tråkig ut, särskilt när man tänker på att de flesta EV:er nuförtiden försöker återuppfinna interiören. När det gäller räckvidden hamnar e-Tron GT i underläge jämfört med de andra två.

Om du planerar att använda bilen som en daglig pendlare och ladda den via en väggladdare över natten bör detta inte vara något problem.

FAQ-avsnitt

Är det vettigt att köpa en EV år 2022?

Elbilar är sakta men säkert på väg att bli nästa stora grej inom bilindustrin. Men de är fortfarande för dyra för massanvändning och vi är inte beredda på alla energikrav för att driva tusentals eller till och med miljontals elbilar dagligen.

  Ska jag köpa en Tesla eller en Mercedes?

Trots detta är det vettigt att köpa en EV år 2021 om du kan utnyttja plattformen fullt ut, vilket innebär att du kan ladda bilen varje dag. Om du inte kan göra det eller om du tenderar att resa hundratals mil regelbundet är det bättre att hoppa över en EV för tillfället.

Är Porsche Taycan bättre än EQS, e-Tron GT och Model S?

Porsche Taycan är extremt lik e-Tron GT, vilket innebär att dessa två är ganska lika varandra. Taycan erbjuder dock mer när det gäller både teknik och hastighet. Porsche tillverkar några av de bästa sportbilarna på planeten och Taycan är en av dem.

Det är säkert att säga att Taycan är en sportigare upplevelse, men den kan inte matcha Tesla när det gäller bekvämlighet för EQS när det gäller lyx.

Är elektriska SUV:er bättre än elektriska sedans?

Det beror på ditt perspektiv eftersom det troligen kommer att vara den avgörande faktorn när det gäller att välja vilken elbil du gillar mest. SUV:er är visserligen mer praktiska och bättre att se ut ur, men de är tyngre än sedans och det är ett stort problem med tanke på att EV:er är tunga även som små hatchbacks.

Sedans tenderar därför att erbjuda större räckvidd och en lugnare kupé med bättre byggmaterial och en mycket mer dynamisk upplevelse.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts